Cancer prostata – Simptome, Cauze & Metode de Tratament
Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin, ce include și veziculele seminale și testiculele. Are o dimensiune aproximativ egală cu a unei nuci, iar rolul acesteia este de a produce un lichid vital pentru formarea spermei, fiind implicata si in ejaculare.
Ce este prostata?
Prostata este situată în partea inferioară a abdomenului, sub vezica urinară și în partea anterioară a rectului. Aceasta înconjoară uretra masculină, tubul prin care urina este eliminată din vezica urinară prin intermediul penisului. Din perspectiva reproducției masculine, prostata joacă un rol crucial în procesul de formare a spermei prin producția lichidului prostatic.
La nivelul prostatei sunt trei afecțiuni majore: hiperplazia prostatică benignă (adenomul de prostată), prostatita ( afecțiune inflamatorie acută sau cronică) și cancerul de prostată.
Ce inseamna cancerul de prostata?
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer în rândul bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani. Cancerul se dezvoltă în glanda prostatică, atunci când celule anormale încep să se dezvolte necontrolat. Această creștere necontrolată a celulelor formează o tumoare, care poate fi benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă).
Depistarea precoce a procesului neoplazic, înainte ca celulele maligne să se răspândească în alte zone ale corpului, este deosebit de importantă, deoarece oferă șansa unui tratament mai eficient și poate spori șansele de supraviețuire ale cancerului de prostată.
Cancer prostata – Simptome:
Cancerul de prostată se dezvoltă încet, iar în stadiile incipiente de obicei nu se observă simptome. Acest lucru poate face ca depistarea precoce să fie dificilă. Unele simptome inițiale ale cancerului de prostată pot fi asemănătoare cu cele ale adenomului de prostată. Ambele afecțiuni pot provoca dificultăți la urinare, slăbirea presiunii jetului urinar, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și nevoia frecventă de a urina, mai ales noaptea.
Pe lângă simptomele menționate anterior, cancerul de prostată poate avea și alte manifestări în stadiile avansate ale bolii. Iată alte câteva simptome posibile:
- Hematurie (prezența sângelui în urină) sau hemospermie (prezența sângelui în spermă);
- Durere persistentă în zona pelviană;
- Stare de oboseală;
- Pierdere în greutate neintenționată;
- Disfuncție erectilă;
- Dificultăți în controlul vezicii urinare.
În cazul în care apar oricare dintre aceste simptome, mai ales în rândul pacienților predispuși la factorii de risc ai cancerului de prostată, este indicat să se consulte medicul specialist pentru evaluare și investigații suplimentare.
Cancer de prostata – Cauze:
Deocamdată, nu se cunoaște o cauză clară ce contribuie la apariția cancerului de prostată, însă s-au descoperit câțiva factori de risc majori.
Cancerul de prostată începe a se dezvolta atunci când în celulele din prostată apar modificări la nivelul ADN-ului lor. ADN-ul unei celule este responsabil în a le ghida în îndeplinirea funcțiilor specifice. Modificările ADN-ului le dictează celulelor să crească și să se înmulțească mai rapid decât în mod normal. Celulele anormale continuă să supraviețuiască și să se multiplice, în timp ce celelalte celule mor.
Celulele anormale acumulate formează o tumoră care poate crește și invada țesuturile din apropiere. În timp, unele dintre celulele anormale se pot desprinde și se pot răspândi în alte părți ale corpului, prin metastază.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul la prostata?
Cancerul de prostată poate fi influențat de anumiți factori care cresc susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta această afecțiune, printre care:
- Vârsta: Cancerul de prostată este adesea diagnosticat în rândul bărbaților după vârsta de 50 de ani, cu o vârstă medie la momentul diagnosticului situată între 60 și 65 de ani. Cazurile detectării cancerului de prostată la pacienții cu vârsta de sub 40 de ani sunt rare, dar nu complet excluse. Pe măsură ce pacienții înaintează în vârstă, riscul de a dezvolta cancer de prostată crește;
- Factori ereditari și genetici: Bărbații care au cel puțin trei membri ai familiei sub tratament sau doi membri ai familiei diagnosticați cu cancer de prostată înainte de vârsta de 55 de ani, au risc mai mare de a dezvolta boala. De asemenea, în cazul în care există membrii ai familiei diagnosticați sau cu predispunere genetică în cancerul de sân (BRCA1 sau BRCA2), riscul de a dezvolta cancer de prostată poate fi mai mare. Acest lucru se datorează posibilelor conexiuni genetice care pot influența dezvoltarea ambelor tipuri de cancer;
- Hormonii: DHT (dihidrotestosteronul) este un hormon androgen derivat din testosteron, care joacă un rol important în dezvoltarea prostatei. Însă nivelurile ridicate de dihidrotestosteron (DHT) pot contribui la creșterea anormală a acesteia, care pot favoriza și apariția adenomului de prostată;
- Obezitatea: Persoanele obeze pot avea un risc mai mare de cancer de prostată în comparație cu persoanele considerate a avea o greutate sănătoasă. La persoanele obeze, cancerul este mai probabil să fie mai agresiv și mai probabil să recidiveze. Totuși, este nevoie de mai multe studii și cercetări pentru a înțelege mai bine relația dintre obezitate și cancerul de prostată pentru a clarifica eventualele legături.
- Rasa: Se pare că pacienții afro-americani au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată în comparație cu pacienții din alte grupuri rasiale. În cazul acestora, forma de cancer poate deveni și mai agresivă sau avansa mai rapid. Nu se cunoaște o cauză specifica a acestei predispoziții;
Alți factori de risc pot fi și expunerea la substanțe toxice, fumatul și episoadele recurente de prostatită.
Tipuri de cancer de prostata:
În funcție de aspectul celular al tumorii, cancerul de prostată se poate clasifica astfel:
- Adenocarcinom: Este cel mai comun tip de cancer de prostată, prezent în majoritatea din cazuri. Acest tip de cancer se dezvoltă în celulele care produc lichidul prostatic și poate fi detectat în stadii incipiente prin testele de screening;
- Sarcoame: Un tip rar de cancer de prostată, care se dezvoltă în țesuturile conjunctive ale prostatei;
- Carcinom cu celule mici: O formă rară și agresivă de cancer de prostată, care se aseamănă cu celulele canceroase din plămâni;
- Alte tipuri rare: Precum tumori neuroendocrine, altele decât carcinoamele cu celule mici sau carcinom cu celule de tranziție, ce reprezintă o mică parte din cazurile de cancer de prostată.
Clasificare cancer de prostata pe stadii:
Cancerul de prostată poate fi împărțit în funcție de stadiul bolii, iar clasificarea stadiilor se face folosind cifre romane, de la I la IV. Cele mai joase etape indică faptul că tumoarea este limitată la nivelul prostatei, iar stadiul IV înseamnă că s-a răspândit în alte părți ale corpului.
Tratamentul și prognosticul cancerului de prostată depind de stadiul la care este diagnosticată boala. Cu cât este detectată mai devreme și este într-un stadiu mai mic, cu atât sunt mai mari șansele de tratament eficient.
Cancer prostata stadiul 1
În stadiul I, tumoarea este de dimensiuni reduse și limitată doar la nivelul prostatei. De multe ori, cancerul în acest stadiu este descoperit accidental în urma unui test de screening fiind de multe ori asimptomatic. Deoarece celulele canceroase sunt considerate puțin agresive, în această etapă cancerul poate fi tratat cu succes și are un prognostic favorabil.
Cancer de prostata stadiul 2
În stadiul II, tumoarea este mai mare ca în etapa precedentă, dar este încă limitată la nivelul prostatei. Celulele cancerigene pot fi mai agresive la analiza microscopică, ceea ce înseamnă că au potențialul de a crește și de a se răspândi mai rapid decât în stadiile mai timpurii ale bolii. Însă și în această etapă, cu tratamentul potrivit și metodele terapeutice adecvate, cancerul poate fi înlăturat, iar șansele de supraviețuire sunt foarte bune.
Cancer de prostata stadiul 3
În stadiul III, cancerul deja s-a extins în afara prostatei, este mai agresiv, și poate afecta veziculele seminale sau alte țesuturi din apropiere. Această extindere a tumorii poate face tratamentul mai dificil și poate afecta prognosticul. În această etapă este necesar un tratament mai complex.
Cancer de prostata stadiul 4
Stadiul IV al cancerului de prostată, sau faza terminală, este cea mai avansată și agresivă formă a bolii, în care tumoarea se extinde în organele din apropiere, cum ar fi vezica urinară, sau chiar și la ganglionii limfatici, oase, plămâni sau alte organe din corp. Tratamentul este și mai dificil, iar șansele de supraviețuire sunt cu atât mai mici. Gestionarea simptomelor cancerului de prostată este foarte importantă pentru pacient în această etapă.
Valori PSA in cancerul de prostata
Testul pentru antigenul specific prostatic (PSA), este un test de sânge care măsoară nivelul de proteină produsă exclusiv de prostată și poate ajuta la detectarea precoce a cancerului. Unitatea de măsură folosită pentru măsurarea valorilor PSA este „ng/mL” (nanograme pe mililitru). Acestea sunt considerate valorile normale de PSA în sânge, în funcție de grupa de vârstă a pacientului.
- Bărbați cu vârsta între 0 și 40 de ani: 1.4 ng/mL
- Bărbați cu vârsta între 40 și 49 de ani: 2.0 ng/mL
- Bărbați cu vârsta între 49 și 59 de ani: 3.1 ng/mL
- Bărbați cu vârsta între 59 și 69 de ani: 4.1 ng/mL
- Bărbați cu vârsta de peste 69 de ani: 4.4 ng/mL
Medicul specialist va interpreta rezultatele luând in considerare și istoricul familial al pacientului, precum și alți factori de risc sau simptome. În general, cu cât nivelul de PSA este mai mare, cu atât este mai probabil să aibă cancer de prostată.
Diagnosticarea cancerului de prostata
Diagnosticul cancerului de prostată implică o serie de etape. Primul pas este vizita la un medic urolog, care va efectua un istoric medical detaliat și un examen fizic, inclusiv o examinare rectală digitală pentru a evalua starea prostatei. Pacienții pot cere (și este recomandat să o facă) o a doua opinie unui medic specialist în urologie și online, în cazul în care doresc să adreseze întrebări specifice fiecărui caz în parte.
Medicul urolog va efectua și testul de sânge pentru măsurarea PSA-ului și va concluziona dacă valorile sunt normale pentru categoria de vârstă din care face parte. Dacă există suspiciuni de cancer, poate fi efectuată o biopsie a prostatei, în care se recoltează mostre de țesut pentru analiză.
Alte proceduri medicale care pot avea loc sunt și ecografia transrectală sau RMN-ul, pentru a obține imagini detaliate ale prostatei și pentru a evalua extinderea cancerului.
Testarea prin screening periodic
Screening-ul pentru cancerul de prostată se efectuează în vederea depistării precoce a cancerului de prostată.
Se recomandă un screening urologic anual sau la intervale regulate pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani și mai frecvent în cazul pacienților cu risc crescut de a dezvolta cancer de prostată, cum ar fi antecedentele familiale de boală.
Screening-ul constă în analiza nivelului de PSA din sânge alături de o examinare medicală ce include un tușeu rectal. Scopul acestui screening este de a identifica posibile anomalii sau semne timpurii ale cancerului de prostată, înainte ca simptomele să devină evidente
Examinarea rectala digitala
Examinarea rectală digitală este o procedură medicală clasică prin care medicul evaluează dimensiunea, consistența, sensibilitatea și limitele prostatei. Prin intermediul peretelui anterior al rectului, care se învecinează cu prostata, medicul palpează prostata cu unul sau două degete protejate de o mănușă chirurgicală. Examinarea rectală digitală se efectuează, în general, alături de testul PSA pentru a obține rezultate mai concludente în vederea riscului de cancer la prostată.
Testul PSA
Testul PSA măsoară nivelul de proteină produsă exclusiv de prostată, iar un nivel ridicat este adesea asociat cu cancerul prostatei. Cu toate acestea, creșterea PSA poate fi cauzată și de alte afecțiuni benigne, cum ar fi prostatita sau hiperplazia prostatică benignă. Testul PSA este o procedură relativ simplă, unde pacientului i se va recolta o probă din venă, asemenea altor analize de sânge. Probă de sânge este trimisă la laborator pentru analiză. Acolo, nivelul PSA din sânge va fi măsurat, iar rezultatele vor fi raportate medicului. Este recomandat tuturor pacienților predispuși apariției cancerului de prostată, împreună cu celelalte proceduri medicale (screening și examinarea rectala digitală).
Biopsia
Biopsia de prostată este o procedură prin care se prelevează probe de țesut din prostată pentru analiză. Aceasta se face folosind un ac special care este introdus în prostată pentru a colecta mostre de celule. Biopsia ajută la identificarea celulelor canceroase și oferă informații despre tipul și stadiul cancerului. Ea se poate efectua atât la pacienții cu suspiciune de cancer de prostată, cât și la pacienții cu niveluri crescute ale PSA sau alți factori de risc care pot sugera posibilitatea dezvoltării cancerului de prostată.
Tratament cancer prostata
Tratamentul pentru cancerul de prostată poate varia în funcție de stadiul bolii, gradul de agresivitate al tumorii și starea generală de sănătate a pacientului. Unele opțiuni includ supravegherea activă, care presupune monitorizarea atentă a cancerului fără intervenție imediată, chirurgia pentru îndepărtarea prostatei, radioterapia, terapia hormonală și chimioterapia pentru stadiile avansate sau metastatice.
Pentru determinarea tratamentului potrivit, se iau în considerare factori precum vârsta pacientului, scorul PSA, stadiul și agresivitatea tumorii, și prezența metastazelor. De exemplu, pacienții cu tumori mici și puțin agresive, un scor Gleason sub 7, prezența unei cantități mai mici de 50% de celule canceroase sau un scor PSA sub 10 pot fi candidați pentru supravegherea activă, în timp ce cei cu tumori mai mari sau avansate pot necesita intervenții mai agresive.
Tratament hormonal cancer prostata
Terapia hormonală încetinește creșterea tumorii canceroase de prostată prin inhibarea producției testosteron. Există două tipuri principale de terapie hormonală: medicamente care blochează producția de testosteron și medicamente care împiedică testosteronul să ajungă la celulele canceroase. Uneori, se poate efectua o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea testiculelor, ceea ce reduce nivelul de testosteron în organism. Terapia hormonală este utilizată mai ales în cazurile de cancer de prostată avansat pentru a controla creșterea tumorii și pentru a spori eficacitatea altor tratamente precum radioterapia.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos va fi prescris de către medicul specialist pentru tratarea cancerului de prostată avansat sau recurent, mai ales atunci când terapia hormonală nu dă rezultate. Aceste tratamente pot funcționa numai la pacienții ale căror celule canceroase au anumite mutații genetice. Aceste mutații genetice din celulele maligne sunt blocate, ceea ce poate duce la moartea celulelor canceroase.
Tratament chirurgical – Operatie cancer de prostata (Prostatectomia)
Operația pentru cancerul de prostată constă în îndepărtarea totală a prostatei, numită prostatectomie. Se îndepărtează prostata împreună cu rezervoarele unde este stocată sperma, numite vezicule seminale. Chirurgia este o opțiune pentru tratarea cancerului limitat la prostata. În cazuri avansate, poate fi folosită împreună cu alte tratamente. După îndepărtarea prostatei se face o sutură, o legătură între canalul urinar numit uretră și vezica urinară, deci practic se îndepărtează din calea urinară acest segment al canalului urinar împreună cu prostata cu tot.
Chirurgia este o opțiune pentru tratarea cancerului limitat la prostata. În cazuri avansate, poate fi folosită împreună cu alte tratamente.
Intervenția se poate efectua robotic, cu cele mai bune rezultate. Intervenția robotică o efectuează tot medicul, dar robotul este un instrument care îl ajută să manipuleze instrumentele chirurgicale, cu mai mare precizie, ajutând la identificarea structurilor fine din jurul prostatei, prostata fiind situată într-un spațiu foarte îngust, greu accesibil. Ea este înconjurată de niște nervi care merg către penis și care sunt implicați în erecție. Mai este sfincterul, structura care asigură continența, ca să putem controla urinatul.
Toate aceste structuri trebuie păstrate astfel încât după operație pacientul să rămână fără cancer, dar să rămână și cu o calitate a vieții acceptabile, să-și păstreze aceste funcții ale organismului, mai ales dacă este un pacient tânăr.
Chirurgia robotică a venit cu acest mare beneficiu, în sensul că reușește să aibă rezultate absolut la fel de bune, dacă nu mai bune decât chirurgia clasică, în ceea ce privește îndepărtarea completă a țesutului tumoral, adică rezultate din punct de vedere oncologic, dar are rezultate net superioare în ceea ce privește recuperarea pacientului postoperatorie și mai ales în păstrarea acestor funcții ale organismului.
Orhiectomia
Orhiectomia este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează testiculele, în scopul de a scădea nivelul de testosteron din organism, încetinind astfel creșterea tumorii maligne. Orhiectomia este o procedură permanentă și nu mai permite producerea de spermatozoizi și hormoni sexuali.
Terapia cu ultrasunete de inalta intensitate (HIFU)
Terapia cu ultrasunete de înaltă intensitate (HIFU) este o tehnologie medicală non-invazivă care utilizează unde ultrasonice de înaltă intensitate pentru a trata cancerul de prostată. Prin concentrarea acestor unde ultrasonice în zona afectată, ele pot distruge celulele canceroase fără a afecta țesuturile sănătoase din jur. HIFU este o opțiune de tratament minim invazivă și poate fi utilizat pentru a trata anumite cazuri de cancer de prostată fără a necesita intervenții chirurgicale deschise sau radioterapie.
Terapia imunologica
Imunoterapia poate fi folosită în cazul cancerului de prostată avansat care nu mai răspunde la terapia hormonală. Există două modalități principale de imunoterapie pentru cancerul de prostată: modificarea celulelor imune din corp pentru a combate cancerul și utilizarea medicamentelor care ajută sistemul imunitar să identifice și să atace celulele canceroase.
Radioterapia
Radioterapia utilizează energie de mare putere pentru a distruge celulele canceroase. Există două tipuri principale de radioterapie: radioterapie cu fascicul extern, unde se utilizează razele X sau protoni pentru a iradia cancerul de prostată din exteriorul corpului, și brahiterapia, unde se plasează surse radioactive în interiorul prostatei. Se pot recomanda ambele tipuri de radioterapie, în funcție de situația specifică a pacientului.
Chimioterapie
Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele care se înmulțesc rapid, inclusiv celulele canceroase. Aceasta poate fi administrată prin perfuzii intravenoase sau sub formă de pilule. Chimioterapia este o opțiune de tratament utilizată în special în stadiul metastatic, atunci când cancerul de prostată este în fază terminală. De asemenea, este o opțiune pentru cazurile care nu mai răspund la terapia hormonală sau când cancerul devine rezistent la tratamentele hormonale.
Congelarea / incalzirea tesutului prostatic
Terapiile ablative sunt proceduri care distrug țesutul prostatic folosind frig sau căldură. Aceste opțiuni includ crioablația sau crioterapia, care folosește un gaz foarte rece pentru a îngheța și distruge celulele canceroase, și tratamentul cu ultrasunete focalizat de intensitate mare (HIFU), care utilizează energia ultrasunetelor pentru a încălzi țesutul prostatei și a distruge celulele tumorale.
Poti sa tratezi cancerul de prostata cu tratament naturist?
Este important de reținut că tratamentele naturiste, precum suplimentele alimentare, diete speciale sau alte remedii alternative, NU au fost demonstrate a avea un efect asupra cancerului de prostată. Aceste tratamente pot fi nesigure și pot interfera cu tratamentele medicale convenționale, ceea ce poate agrava afecțiunea și afecta rezultatele tratamentului.
Este întotdeauna recomandat ca pacienții să consulte un medic specialist pentru a efectua o expertiză concretă, bazată pe simptome, factori de risc și istoric familial.
Complicatii cancer de prostata netratat
Cancerul de prostată netratat poate duce la răspândirea cancerului în alte părți ale corpului, precum oase, ganglioni limfatici sau alte organe. Acest lucru duce la complicații severe, agravarea simptomelor deja existente și chiar la deces. De aceea, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat sunt importante pentru gestionarea și ameliorarea riscurilor asociate cancerului de prostată.
Cancer la prostata – Sanse de supravietuire
Pentru pacienții cu cancer de prostată depistat precoce, rata de supraviețuire la 5 ani este de 99%, iar la 10 ani este de 98%. Rata de supraviețuire relativă la 15 ani ajunge la 96%.
Preventia cancerului de prostata
Cancerul de prostată poate fi cel mai ușor prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea regulată a controalelor medicale. Se recomandă o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, precum și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, prin activitatea fizică regulată.
Fumatul și consumul de alcool pot contribui la apariția acestui boli, deci pacienții sunt încurajați să le evite.
În final, efectuarea controlului medical periodic contribuie la menținerea sănătății generale și la depistarea oricăror probleme de sănătate, inclusiv a cancerului de prostată, în stadii incipiente.
Ne poti contacta si pe