Hidronefroza Gr 2-3
I:
In urma unei ecografii mi-au spus ca am hidronefroza gr. 2-3 la rinichiul stang. Am fost trimisa sa fac CT, cu urmatoarea concluzie:
- Rinichi drept cu ax longitudinal maxim de 12,4 cm, fara modificari patologice
decelabile CT; - Rinichi stang cu ax lung de maxim 13,5 cm, usor malrotat, sinusul renal fiind orientat spre ventral, cu bifiditate pielica, bazinetul prezentand ectazie, cu
decalibrare abrupta la nivelul jonctiunii pielo-ureterale, fara obstacol cert decelabil CT, dar cu o cudura la acest nivel, ureterul lombar superior postjonctional aparand orientat abrupt catre dorsal, intersectand prin posterior - Vena ovariana stanga, aspect ce pledeaza pentru un diagnostic diferential intre cudura pielo-ureterala stransa versus posibil sindrom jonctional;
Ambii rinichi prezinta grosime normala a parenchimului si functie normala, simetrica.
La ovare am un chist pe care il urmaresc de ~2 ani si care nu a crescut decat foarte putin:
- ovare cu dimensiuni in limite normale,
- cu rare imagini chistice incluse,
- de maxim 22 mm de partea stanga,
- precum si rare microcalcificari (maxim 3 mm)incluse la nivelul ovarului stang,
- fara prize de contrast patologice decelabile CT.
Intrebare:
Ce se poate face in aceasta situatie, ce tratament?
R:
Din descrierea tomografica pare sa fie vorba de o stenoza de jonctiune pieloureterala (o strangulare sau ingustare a locului unde bazinetul – structura ce colecteaza urina – se continua cu ureterul).
Nu ati precizat varsta dvs. Poate reprezenta un criteriu important in luarea unei decizii.
Aceasta stenoza de jonctiune face ca drenajul urinii din rinichiul stang sa se faca deficitar. In acest fel urina stagneaza in rinichi si poate apare aceasta hidronefroza (dilatatia rinichiului).
NU exista un tratament medical pentru aceasta afectiune. Tratamentul este unul chirurgical si este oarecum o operatie plastica – de refacere a acelei jonctiuni. Interventia se poate efectua laparoscopic, cu 3 zile de spitalizare.
Trebuie insa stabilit daca exista o indicatie operatorie sau doar o urmarire a afectiunii. Pentru aceasta ar trebui efectuata o scintigrafie renala cu nefrograma izotopica – arata cat de mult functia de excretie renala este afectata de aceasta stenoza si daca se impune sau nu o interventie.
Daca doriti puteti reveni cu rezultatul.
Va doresc sanatate!
Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital
Comentarii – Hidronefroza Gr 2-3
I:
Revin cu precizarea ca am 40 ani.
Ati spus ca se poate opera (medicul curant mi-a zis ca nu se poate opera).
Spuneti-mi imi rezolva problema la rinichi operatia si cat costa o asemenea operatie la dvs.?
Va multumesc.
R:
Urmarirea rinichiul este obligatorie. Va spuneam ca o scintigrafie renala poate evidentia cat de mare este suferinta renala permitand si aprecierea unei eventual evolutii in timp.
Interventia poate fi efectuata laparoscopic, evident cu scopul de a rezolva problema rinichiului dvs. Daca doriti pot revedea si eu filmele radiologice si scintigrafia (dupa ce o efectuati). Costul interventiei este de aprox. 20000 ron.
O zi buna!
GNita
Hidronefroza Bilaterala Grad 2-3
I:
Am 20 de ani si tocmai am aflat ca am o malformatie congenitala la ambii rinichi care a dus la diagnosticul de hidronefroza bilaterala de grad 2 spre 3.
Intai am facut un ecograf si am primit diagnosticul iar in urma urografiei am aflat cauza:malformatia congenitala.
Domnul doctor mi-a recomandat ca solutie operatia si montarea de stenturi permanente.
As dori sa stiu daca dumneavoastra faceti asemenea interventii, care este costul si cate zile de spitalizare presupune interventia.
Din cate am inteles vor fi doua interventii, nu se rezolva ambii rinichi doar cu o operatie.
Va multumesc!
R:
Stenoza de jonctiune pieloureterala, (aceasta este cauza hidronefrozei dvs) impiedica evacuarea normala a rinichiului si aparitia dilatatiei cailor urinare intrarenale.
Aceasta dilatatie are mai multe grade – de la 1 la 5 (1 fiind minim, 5 insemnand distrugerea ireversibila a rinichiului).
Gradul II-III reprezinta o dilatatie medie, la care functia renala poate fi pastrata daca se efectueaza o interventie de corectare. Solutia este interventia care urmareste repararea acestui defect mostenit (strangularea cailor urinare). Stenturile se monteaza pentru o perioada limitata de timp (de regula 6 saptamani) si nu pentru toata viata.
Interventia poate fi efectuata laparoscopic, cu internare de cca 3 zile si costa in jur de 4500 euro. Daca va pot fi de folos cu alte informatii puteti reveni.
O zi buna!
GNita
Va doresc sanatate!
Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital
Hidronefroza gr 3
I:
Vârsta mea este de 30 ani. In urma examinarii CT abdomino-pelvina s-au evidentiat următoarele:
1 – Rinichi stang cu diam. bipolar de 9.4 cm, deformat prin prezenta de multiple incizuri marginale și reducerea indicelui parenchimatos, calcificare de 3 mm in grupul caliceal superior, sistem pielocaliceal dilatal, dismorfic, cu bazinet extrasinusal deformat dar omogen opacificat cu contrast, excretie vizibila la 5 min dupa injectare;
- decalibrarea jonctiunii pieloureterale si dilatatie moniliforma a ureterului stang in doua treimi superioare ale acestuia;
- artera renala stanga cu emergenta normala din aorta abdominala, avand un calibru de aprox. 4 mm, omogen opacifiat cu contrast, cu bifurcatie la 2, 4 cm de emergenta;
- glanda suprarenala stanga fara prize patologice de contrast;
- adenopatie lomboaortica juxtarenala stanga de 13 mm si densificare in benzi a grasimii din vecinatate și in regiunea periureterala inalta;
2 – rinichi drept cu diam. bipolar de 13 cm, avand aspect boselat al conturului pe ambele valve.
- sistem pielocaliceal moderat dilatat. fara litiaza pe dreapta la nivel renal sau ureteral.
- ureter drept cu traiect normal pana la abusarea in vezica urinara.
- artera renala dreapta cu calibrul de 10 mm cu emergenta normala din aorta abdominala;
- glanda suprarenala dreapta fara procese focalizate;
Concluzii:
Aspect dismorfic al rinichiului stang (criterii ct de pielonefrita cronica), cu reducerea indicelui parenchimatos si dilatatie spc gr.3. bazinet extrasinusal deformat cu decalibrarea jonctiunii pieloureterale. ureter dismorfic pe stanga. Microlitiaza renala stanga. Moderat grad de hidronefroza dreapta (gr.1-2). Adenopatii lomboaortice. mici diverticuli sigmoidieni. Moderata hepatomegalie si steatoza hepatica. Hipertrofie pancreatica globala.
Ce se poate face? Se mai poate salva rinichiul?
Va multumesc!
R:
Rinichiul stang este afectat dar functioneaza. Se pune problema daca acea dilatatie este una reziduala sau s-a dezvoltat ulterior (prin recidiva stenozei operata in urma cu mult timp).
Chiar daca exista o ingustare a ureterului nu este neaparata nevoie sa reintervenim. De aceea va propun efectuarea unei scintigrafii renale cu nefrograma izotopica.
Fiul dvs se poate prezenta cu filmele de la CT pentru a le vedea si eu (se poate programa la o consultatie) dar o sa vreau oricum sa-l evaluez si cu rezultatul scintigrafiei pentru a decide daca se indica sau nu o noua interventie.
Va doresc sanatate!
Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital
Comentarii – Hidronefroza gr 3
I:
Buna ….am o intrebare in privinta hidronefrozei gr 3, la baietel de 1.8 luni.
De la nastere copilul a avut renichiul drept un pic marit din 2 in 2 luni a fost examinat la Uzi si medicul pe baza analizelor de singe si urina bune, facea concluzii ca starea rinichilor e buna…
Acum timp de 2 luni la copil sa marit rinichiul de 3 ori is la renghen sa depistat hidronefroza gr3.
Urologii insista la operatie, dar nu vor sa ma lamureasca in ce consta operatia si daca ea este obligatorie….
Diagnoza clinics constatata este hidronefroza gr3 pe dreapta obstructie in SPU pe dreapta …pielonefrita obstracta pe dreapta.
Va multumesc.
R:
Este vorba de o stenoza a canalului care leaga rinchiul de vezica urinara (se numeste ureter) la nivelul unde se insera in rinichi (locul se numeste jonctiune pieloureterala).
Este o afectiune prezenta din nastere care in timp (fara o interventie) duce la dilatarea progresiva a rinichiului (acumulare de urina la nivelul rinichiului deoarece aceasta nu se elimina cum trebuie din cauza acestei strangulari). In timp pot apare infectii (datorate stazei urinare) si distrugerea rinichiului.
Interventia urmareste indepartarea acelei strangulari pentru a preveni distrugerea rinichiului. Ea poate fi efectuata chirurgical deschis sau laparoscopic. Pentru a vedea cat de urgent se impune interventia ar fi recomandata o scintigrafie renala.
O zi buna!
GNita
RVU
I:
Buna ziua, am un copil de 1 an si 3 luni cu rvu bilateral operat la 1 an. Urmeaza sa facem investigatii de monitorizare, sa vedem cum a evoluat.
In momentul operatiei avea grad 4. La cat timp sunt recomandate aceste investigatii (cistografie si scintigrafie)?
Multumesc.
R:
Eu nu ma ocup de copii. Colaborez cu medic chirurg pediatru pentru anumite cazuri (dr. Dobritoiu Daniela, care lucreaza la Ponderas).
De regula, mai ales in cazul unui reflux asa important evaluarea se face la 3 luni postoperator, ulterior la 6 luni si apoi anual. Mai multe informati va poate furniza colegul meu.
O zi buna!
O zi buna!
GNita
Ne poti contacta si pe