Hidronefroza si Pietre Rinichi

I:

Am varsta de 32 ani, operata la 13 ani de hidronefroza stg. In prezent, la ultima ecografie rezultatul a fost hidronefroza stg grad 3-4, pieloplastie stg in antecedente, litiaza inf stg….calcul de 8mm, cel mai mare.

Ma intereseaza daca pot elimina pietrele prin litrotitie, daca este hidronefroza?

Multumesc.

R:

Hidronefroza reprezinta dilatatia rinichiului. De regula ea este secundara unei cauze obstructive – o stenoza sau o piatra care a blocat calea urinara.

In primul rand ar trebui stabilit daca aceasta hidronefroza este reziduala (rinichiul a ramas dilatat, fiindca era asa inainte de interventie, fara a mai avea acum un obstacol) sau ea este datorata unui obstacol (o recidiva a stenozei de jonctiune pentru care ati fost operata sau un calcul care a migrat pe calea urinara).

Pentru aceasta se recomanda o tomografie computerizata cu (sau urografie intravenoasa) cu substanta de contrast.

In privinta pietrelor, ele se pot forma datorita stazei urinare (golirii deficitare a rinichiului). O piatra de 8 mm are sanse mici de eliminare spontana. Ea poate fi sparta prin litotritie extracorporala (ESWL) dar in general dupa pozitionarea unui stent ureteral (sonda JJ).

Daca exista insa o recidiva a stenozei de jonctiune (pentru care ati fost operata) trebuie rezolvata si ea (de regula se opteaza pentru o operatie endoscopica – incizie cu laser prin interior).

De aceea, in asemena situatii, la pacientii cu stenoza de jonctiune recidivata si litiaza renala, cea mai buna solutie este reprezentata de o interventie endoscopica ce permite rezolvarea ambelor afectiuni (incizia stenozei recidivate si spargerea pietrei cu eliminarea fragmentelor).

In concluzie, va recomand sa efectuati o tomografie computerizata si ulterior un consult urologic pentru a stabili cea mai buna alternativa terapeutica pentru dvs.

In speranta ca v-am putut fi de folos,

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Hidronefroza si Pietre Rinichi

I:

Multumesc pentru raspuns dl.doctor Nita.

Imi puteti spune de cate zile de spitalizare am nevoie si la ce costuri se ridica totul?

Acum nu sunt in tara, afara am reusit sa imi fac doar un examen de urina care imi pune mari semne de intrebare:

  • leucocite 216 num/microL
  • bacterii 1339num/microL

…nu am febra si nici dureri…poate fi vorba de o infectie???

Pana cand revin in tara, peste o luna, sper sa nu fie nimic grav, cand as dori sa fac o programare la d-voastra, pentru a vedea ce e de facut.

Multumesc.

R:

De regula spitalizarea este de scurta durata (1-2 zile) deoarece se poate face o interventie endoscopica dupa care recuperarea este foarte rapida.

Costul este in jurul a 1300 – 1600 euro (depinde de tipul interventiei, care se decide dupa rezultatul tomografiei).

Pentru a vedea daca este vorba de o infectie ar trebui efectuata o urocultura. Infectiile urinare inferioare (cistitele) nu dau febra.

In principiu este putin probabil sa fie ceva grav si cred ca nu va fi nici o priblema inca o luna. Daca apar alte manifestari ma puteti contacta.

O zi buna!
GNita

I: Hidronefroza

Doar cu o ecografie,un medic urolog de afara, ma indruma sa trec direct la eliminarea rinichiului,pentru ca hidronefroza recidiveaza si pietrele se refac, iar rinichiul isi pierde din functie…..Eliminand rinichiul cu hidronefroza,celalalt rinichi nu ar putea fi afectat.

Am speranta ca se mai poate face ceva…Iar daca nu, se poate trai cu un singur rinichi???

Multumesc.

R:

Exista situatii cu litiaza renala recidivanta care sfarsesc prin scoaterea rinichiului. In general insa nu se recomanda extragerea lui decat daca este o infectie adaugata sau daca el este plin de calculi si a devenit intre timp nefunctional.

Insa aceste informatii nu sunt furnizate doar de ecografie. Ar trebui efectuata o tomografie computerizata si eventual o scintigrafie renala.

Daca eliminati un rinichi se poate trai cu celalalt fara probleme (trebuie controlat periodic sa nu faceti pietre si pe celalalt).

Trebuie doar putina atentie cu regimul de viata: lichide 2 l pe zi, fara abuzuri de sare si de proteine, control urologic periodic la 6 – 12 luni. Poate merita insa salvat rinichiul cu litiaza.

Toate cele bune.

GNita

I: Hidronefroza si Calculi

Buna ziua.

In urma cu 20 ani am fost operata de hidronefroza la rinichiul stang, conjunctiune pielo-ureterala….fara succes, hidronefroza a persistat si dupa interventie.

Anul acesta am facut TC cu substanta de contrast, rinichiul stang dilatat 16 cm, cu doi calculi de cate 2 cm fiecare.
Hidronefroza grad 4, functia rinichiului diminuata.

Am fost indrumata sa fac si scintigrafia pentru a se vedea exact functia rinichiului si a se decide daca mai are rost sa se intervina pentru calculi.

Intrebarea mea este cat de diminuata poate fi functia rinichiului sa nu se mai poata interveni pentru calculi? Daca nu se mai poate interveni, cat timp pot sa mai tin rinichiul acesta, am cate o colica la doua-trei luni, fac si infectie urinara ce necesita antibiotic? Sunt riscuri mari??

Va multumesc.

R:

Buna ziua,

Stenoza de jonctiune pieloureterala impiedica evacuarea urinii din rinichi. Secundar acestei stenoze apare dilatatia sistemului pielocaliceal (hidronefroza).

Stagnarea urinii la nivelul sistemului colector renal duce la aparitia pietrelor. Asa se explica situatia dumneavoastra actuala – hidronefroza cu litiaza renala secundara.

In principiu o interventie urmareste rezolvarea litiazei si a stenozei (se poate incerca eventual o reinterventie pentru stenoza). Aceasta interventie care urmareste pastrarea rinichiului este indicata in cazurile cu functie renala pastrata.

De regula este acceptat faptul ca o functie renala peste 20% recomanda pastrarea rinichiului. Pastrarea rinichiului fara sa faceti nimic (in conditiile in care faceti infectii repetate) implica un risc – cel de infectie la nivelul rinichiului care sa nu raspunda la antibiotic si sa necesite o interventie de urgenta.

Faceti scintigrafia renala si eventual tineti-ma si pe mine la curent.

O zi buna!
GNita

I: Hidronefroza 

Nora mea este insarcinata in luna a7-a. Dupa o criza puternica cu dureri insuportabile in partea dreapta spate a fost internata si sa descoperit hidronefroza.

Ce se poate face in acest caz si ce urmari poate avea fatul?

Va multumesc.

R:

Nu sunt urmari asupra fatului.
Hidronefroza pe partea dreapta este relativ frecvent intalnita la gravide in lunile mari.

Daca pacienta face febra sau durerile sunt importante (nu cedeaza la antispastice obisnuite) poate fi necesara montarea unei sonde JJ (stent in interiorul ureterului care ajuta la evacuarea rinichiului, inlaturandu-se astfel durerile si hidronefroza).

Acest stent poate fi mentinut (pacienta nu il simte) pentru perioade variabile cuprinse intre 3 si 12 luni. Dupa ce naste va fi extras.

Daca durerile au cedat si nu face febra necesita urmarire ecografica a starii rinichiului.

O zi buna!
GNita

I: Hidronefroza 

Bună seara,
Am 25 de ani și acum 3 săptămâni au descoperit doctorii prin analize și ecografii ca am o piatra deplasata de la rinichi în jos de 11 milimetrii.

Mi s-a spus ca mi s-a strâns apa la rinichi și e puțin deformat. M-au operat și mi-au băgat „un furtun” prin penis apoi mi-au zis ca mă suna ei sa vin sa îmi fărâme piatra și sa îl scoata.

Problema este ca am făcut asta în străinătate și nu sunt aici de foarte mult timp, nu prea înțeleg limba, nu prea știu despre ce este vorba.

Îmi poate explica cineva, va rog.

R:

Este vorba de un calcul care plecase din rinichi si care va blocase rinichiul. A fost necesara introducerea acelui stent (sonda JJ sau Cook) care protejeaza rinichiul, face ca piatra sa nu mai plece din nou pentru a rezolva urgenta.

Acel stent poate fi scos doar dupa spargerea pietre (altfel puteti sa ajungeti din nou in aceeasi situatie cu blocaj renal). Spargerea pietrei se poate face cu ultrasunete din exterior.

Va recomand sa faceti acest lucru in maxim 3 luni. De regula acel stent nu poate fi lasat pe loc mai mult de 3 luni.

O zi buna!
GNita

I: Hidronefroza si pietre rinichi

Buna ziua. Am revenit si pot sa va spun ca nu s-a mai putut face nimic pentru rinichiul stang.

De trei luni mi s-a facut nefrectomie rinichi stang, nu mai functiona, piatra multa si infectie mare pana pe uretra…

Acum viata mea s-a schimbat. Doresc sa va intreb daca ma pot inscrie in tara pentru un transplant, unde pot face acest lucru si cand ar trebui sa il fac??

Si o alta intrebare, o parere de la dumneavoastra, daca mai pot face copil.
Daca da, dupa cat timp de la nefrectomie??

Stiu ca de acum, trebuie sa fac controale pentru celalalt rinichi, la sase luni…nefrologul la care am mers la primul control e de parere sa nu fac copil, dar parerile sunt impartite…. Multumesc.

R:

Nu este cazul sa va ganditi la un transplant. Se poate trai cu un singur rinichi fara probleme. Doar daca prin absurd trebuie extirpat si acest rinichi se poate vorbi de un transplant.

In ceea ce priveste sarcina, ea este permisa, doar ca trebuie monitorizata pe timpul sarcinii si starea rinichiului. Adesea uterul apasa in timpul sarcinii pe rinichiul drept si poate apare hidronefroza (dilatatia acestuia) cu alterarea functiei.

Daca se constata insa acest lucru poate fi pozitionat un stent (sonda JJ sau Cook) care poate ramane pe loc pana nasteti. Dupa nastere se extrage acest stent.

O zi buna!
GNita

I: Hidronefroza grad 4 bebelus

Buna ziua.
Din săptămana 32 de sarcina bebelușul meu a fost depistat cu o dilatație de 20 mm a rinichiului drept. La o luna după naștere dilatația a ajuns la 25 mm si mi s-a recomandat operația.

Trebuie sa repetam ecografia la 3 luni si sa efectuam examenul cu substanța de contrast.

Doresc sa știu, in cazul unei operații, cât trebuie sa stea spitalizat, cât de repede se recuperează si dacă va avea restricții in stilul de viața. De exemplu dacă va mai putea face sport, dacă va avea sensibilitate la răceli sau ce alte restricții?

R:

Pare sa fie vorba de o stenoza de jonctiune pieloureterala care in timp duce la hidronefroza (dilatatie) datorita obstacolului in calea evacuarii urinii.

Interventia urmareste indepartarea acelui segment stenozat al ureterului (este practic o interventie plastica).

Inainte de interventie se recomanda urografie intravenoasa sau UroCT si scintigrafie renala. La adulti interventia poate fi efectua laparoscopic si nu are repercursiuni asupra stilului de viata.

Nu stiu unde se poate face aceasta interventie laparoscopic la copii. Din pacate eu nu ma ocup de copii. Daca nu gasiti nici o clinica unde interventia poate fi efectuata laparoscopic pot vorbi eventual cu colegul meu din Olanda.

O zi buna!
GNita

I: Hidronefroza, chisturi, calculi renali

Buna ziua,

Cu ocazia unei ecografii efectuate recent am fost diagnosticat cu:

  • hidronefroza gr. I rinichi dr.
  • chisturi renale rinichi dr.30-50 mm
  • extracapsular pol superior RS, 10 mm
  • material ecogen (pietre) 2, 4 mm RD si 2,3 mm RS.
  • prostata vol. 41 cm/cubi.

Va adresez rugamintea sa-mi spuneti ce proceduri medicale trebuie urmate si in ce ordine.

Mentionez ca am 65 ani.
Multumesc!

R:

Pentru hidronefoza si chisturile renale va recomand efectuarea unei tomografii computerizate cu substanta de contrast.

Pentru prostata este bine sa efectuati un PSA. Oricum ar fi util sa va programati la un consult urologic de specialitate.

Dimensiunile calculilor sunt mici si necesita cel mult un tratament. Trebuie vazut daca hidronefroza (umflarea rinichiului) are o cauza (de aceea este util examenul tomografic, care permite si evaluarea mai exacta a chisturilor).

Chisturile necesita o interventie (laparocopica) doar cand sant mari (de regula peste 7-8 cm) si influenteaza functionarea rinichiului sau devin dureroase.

O zi buna!
GNita

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Noduli Suprarenalieni

Noduli Suprarenalieni I: Am 67 de ani, internat fiind pentru fisura anala si hemoroizi, dupa examenul colonoscopic neconcludent, am efectuat un examen CT abdomen [...]

Operatie Ptoza Renala

Operatie Ptoza Renala I: Bună ziua Am 31 ani si am fost diagnosticata cu ptoza renala - partea dreapta. Operatia este deja programata si [...]

Ureter Blocat

Ureter Blocat I: Stimate Domnule Doctor, In urma cu 9 ani am avut o serie de probleme cu un calcul renal blocat pe ureter. [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Domnule doctor de cativa ani am niste chisturi la rinchiul stang. Le-am tot urmarit ecografic si cu CT native. Acum vreo [...]

Hidronefroza Gr 2-3

Hidronefroza Gr 2-3 I: In urma unei ecografii mi-au spus ca am hidronefroza gr. 2-3 la rinichiul stang. Am fost trimisa sa fac CT, [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Am doua chisturi renale pe rinichiul drept, destul de mari (5,7/5,5)si pe care trebuie sa le operez fiindca ma deranjeaza si-mi [...]

2023-10-27T18:33:17+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top