Durere de rinichi – Simptome, Localizare & Tratament
Rinichii sunt organe pereche situate în regiunea profundă a abdomenului, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, cu un rol crucial în menținerea homeostaziei organismului. Fiecare rinichi este compus din milioane de unități funcționale numite nefroni, care filtrează sângele și reabsorb substanțele nutritive. Pe lângă funcția lor de filtrare, rinichii contribuie și la menținerea echilibrului electrolitic și a unei presiuni arteriale adecvate, cât și la producerea hormonilor care controlează formarea celulelor roșii din sânge.
Afecțiunile renale, fie că sunt acute sau cronice, cât și traumatismele fizice în regiunea abdominală, pot duce la apariția unor dureri în regiunea rinichilor. Durerea surdă resimțită în părțile laterale ale spatelui, în general pe o singură parte a corpului, este unul dintre simptomele comune ale afecțiunilor renale. Deoarece pot semnala probleme în funcționarea rinichilor, durerile de rinichi necesită întotdeauna evaluare medicală de specialitate.
Simptome – Cum se manifestă durerea de rinichi?
Durerea de rinichi poate fi descrisă ca o durere ascuțită și intensă care apare în zona lombară, subcostală sau în partea laterală a abdomenului. Uneori, durerea de rinichi poate fi resimțită în alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul inferior sau zona genitală. În funcție de cauze, durerea de rinichi poate fi episodică (apare și dispare) sau poate fi persistentă (constantă pe o perioadă mai lungă de timp). Simptomele asociate durerii de rinichi pot include:
- febră moderată;
- hematurie sau urinarea cu sânge;
- poliurie (urinare frecventă);
- disurie (urinare dureroasă);
- schimbări în aspectul urinei (urina își poate schimba culoarea, poate deveni tulbure sau poate avea un miros neplăcut);
- grețuri și vărsături;
- slăbiciune generală.
Cât timp durează durerea de rinichi?
Durata de manifestare a durerilor de rinichi poate varia semnificativ de la o persoană la alta, în funcție de cauza specifică a durerilor și de gravitatea afecțiunii. În general, durerea de rinichi durează de la câteva ore până la câteva săptămâni. În cazul unui episod acut de colică renală (durere cauzată de mișcarea unei pietre în tractul urinar), perioada de manifestare este de câteva minute sau ore. În schimb, în cazul unor infecții renale tratate corespunzător, durerile de rinichi tind să se amelioreze în general în câteva zile.
Localizare – Unde se simte durerea de rinichi?
Durerea de rinichi este în general resimțită în spate, în partea laterală a abdomenului sau în regiunea lombară. Localizarea exactă a rinichilor este la nivelul vertebrelor toracice T11-T12 (polul superior) și L2-L3 (polul inferior), de o parte și de alta a coloanei vertebrale, sub coaste. Deși mai rar, senzația de durere sau disconfort poate fi resimțită, de asemenea, în zona laterală a abdomenului inferior și chiar în zona genitală, în funcție de cauza durerii și de modul în care aceasta se răspândește.
Diferența dintre durerea de rinichi și cea de coloană:
Durerea de rinichi și durerea de spate pot fi uneori confundate, deoarece există o serie de asemănări cu privire la modul de manifestare și al regiunii afectate. Cu toate acestea, există câteva caracteristici distincte care pot ajuta la identificarea sursei durerilor și implicit la deosebirea celor două.
Localizare. Durerea de rinichi este de obicei resimțită de o parte sau de ambele părți ale coloanei vertebrale, de obicei sub cutia toracică. În schimb, durerea de spate poate să afecteze oricare dintre regiunile dorsale ale corpului uman, inclusiv regiunea cervicală, regiunea toracică și regiunea lombară.
Caracterul durerii. Durerea de rinichi este adesea descrisă ca fiind o durere surdă, continuă sau o senzație de presiune. În cazul unei dureri de rinichi, schimbarea poziției corpului nu va aduce o îmbunătățire a simptomelor. În schimb, durerea de spate poate fi influențată de poziția corpului. Durerea de spate poate varia în intensitate și caracter, de la o durere ascuțită sau înțepătoare la o durere constantă sau intermitentă.
Simptomele asociate. Durerea de rinichi este însoțită adesea de alte simptome, precum hematurie, disurie, poliurie, febră, greață sau vărsături. În cazul durerilor de spate, simptomele asociate includ dificultăți la mișcare, amorțeli sau furnicături în membre, slăbiciune musculară sau rigiditate.
Durere de rinichi – Cauze:
Durerile de rinichi sunt în majoritatea cazurilor rezultatul unor afecțiuni ale rinichilor sau ale căilor urinare. Unele dintre cauzele comune includ infecțiile tractului urinar, calculii renali (pietrele la rinichi), inflamațiile rinichilor dau leziunile renale. În unele cazuri, durerea de rinichi poate fi asociată cu prezența în rinichi a unor tumori renale maligne.
Litiaza renală (Pietre la rinichi)
Calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi, sunt depozite solide de minerale și săruri care se formează în rinichi sau în alte părți ale tractului urinar. Calculii pot varia ca dimensiune, de la mici cristale neobservabile până la pietre mari care pot bloca tractul urinar. Pietrele renale pot fi asimptomatice în stadiile incipiente, dar pe măsură ce cresc în dimensiune sau migrează în tractul urinar pot cauza dureri intense în spate sau abdomen, durere la urinare, urinare frecventă și hematurie.
În tratarea litiazei renale se recomandă ureteroscopia flexibila cu litotritie laser, un tratament minim invaziv cu durată de spitalizare foarte scurtă (24h) și cu rată de succes mai mare decât alte proceduri.
Durere de rinichi în sarcina
În timpul sarcinii, organismul suferă o serie de schimbări hormonale semnificative, care pot afecta tractul urinar și pot crește riscul de apariție a unor afecțiuni renale. În general, durerile de rinichi în timpul sarcinii sunt mai frecvente în rândul femeilor care au antecedente de afecțiuni renale sau afecțiuni ale vezicii urinare. Cu toate acestea, durerea de rinichi în timpul sarcinii poate să apară și în absența unor astfel de antecedente. Pe lângă schimbările hormonale, creșterea în volum a uterului în timpul sarcinii poate exercita o presiune fizică asupra rinichilor și ureterelor, ceea ce poate duce la apariția unui disconfort în zona lombară sau în partea superioară a abdomenului.
Durere de rinichi de la infecții urinare
Infecțiile urinare, cauzate de răspândirea bacteriilor în tractul urinar, pot provoca durere și disconfort la nivelul lombar sau în zona superioară a abdomenului. Pe lângă durere, infecțiile urinare pot fi însoțite și de alte simptome, cele mai frecvent raportate fiind poliuria (urinarea frecventă), senzația de arsură sau durere la urinare și hematuria (prezența sângelui în urină). Dacă nu sunt tratate corespunzător, infecțiile urinare pot duce la complicații grave, inclusiv la boli renale severe.
Durere de la raceala la rinichi (pielonefrita)
Pielonefrita este o complicație a unei infecții urinare care s-a extins către rinichi, frecventă în special în rândul persoanelor de sex feminin cu antecedente de infecții urinare. Denumită în termeni populari răceală la rinichi, pielonefrita poate determina dureri de rinichi, febră și frisoane, greață, vărsături, senzație de oboseală și slăbiciune generală. De asemenea, poate fi prezentă și senzația de arsură sau durere la urinare.
Durere de la tromboza renală
Tromboza renală este o afecțiune caracterizată prin apariția, la nivelul rinichilor, a unui cheag de sânge care obstrucționează fluxul normal de sânge în una sau mai multe vene renale. Obstrucția fluxului sanguin poate duce la complicații grave, inclusiv la deteriorarea funcției renale. Principalul simptom al trombozei renale este durerea la nivel lombar sau în zona superioară a abdomenului, de obicei în partea laterală sau pe o parte a corpului. Durerea poate fi persistentă sau intermitentă și poate varia în intensitate.
Boala renală polichistică
Boala renală polichistică (BRP) este o afecțiune genetică ereditară, caracterizată prin formarea de chisturi la nivelul rinichilor. În stadiile incipiente, BRP poate fi asimptomatică, dar pe măsură ce chisturile cresc în dimensiuni pot să apară simptome precum dureri de rinichi, hipertensiune arterială, infecții urinare frecvente, hematurie și proteinurie (prezența proteinelor în urină).
Traume la nivelul rinichilor
În ciuda faptului că sunt protejați în mare măsură de coaste și mușchi, rinichii pot fi afectați de traumatisme, precum cele determinate de accidentele auto, căderile de la înălțime sau accidentele de muncă. Simptomele traumelor renale pot varia în funcție de gravitatea leziunilor. În cazurile severe, pacienții prezintă dureri intense în partea inferioară a spatelui sau în zona laterală a corpului, sânge în urină (hematurie), sensibilitate sau umflături în zona rinichilor, precum și o senzație de slăbiciune generală.
Durere de la Hidronefroza
Hidronefroza este o afecțiune caracterizată prin dilatarea pelvisului renal (partea superioară a rinichiului) și a sistemului caliceal (canalele renale) ca urmare a acumulării de urină în interiorul rinichiului. Durerea cauzată de hidronefroză poate să apară pe o singură parte, în cazul hidronefrozei unilaterale, fie pe ambele părți, când ambii rinichi sunt afectați (hidronefroză bilaterală).
Cancer renal
Cancerul renal este o formă de cancer care se dezvoltă în țesuturile rinichilor, care poate afecta unul sau ambii rinichi. În stadiile incipiente, cancerul renal poate fi asimptomatic și poate fi descoperit întâmplător, în timpul unor investigații medicale pentru alte probleme. Pe măsură ce tumora crește, pot să apară simptome, precum dureri în regiunea rinichilor, sânge în urină (hematurie), umflarea abdomenului sau a membrelor, scăderea inexplicabilă în greutate și oboseală.
Întrucât necesită de cele mai multe ori intervenții chirurgicale, tehnologia de ultima ora si tehnicile minim invazive joacă un rol extrem important atât în asigurarea succesului vindecării, cât și in refacerea rapidă a pacienților. Robotul daVinci Xi reprezintă cea mai nouă generație de roboți chirurgicali care face performanța chirurgicală la cele mai înalte standarde din Europa, cu multiple beneficii pentru pacienți.
Grupe & factori de risc pentru durerea de rinichi
Durerea renală poate afecta pe oricine, însă există anumite grupuri de persoane care pot fi mai predispuse la dezvoltarea acestor probleme. Femeile gravide, persoanele cu antecedente de infecții urinare sau pietre la rinichi, cât și persoanele care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea, fac parte din grupele de risc, astfel că sunt mai predispuse să dezvolte dureri de rinichi.
Consumul excesiv de alcool, antecedentele familiale de afecțiuni renale, cât și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sunt, de asemenea, factori de risc pentru durerea la rinichi.
Complicații ale durerii de rinichi
Neglijarea durerilor de rinichi poate avea consecințe grave asupra sănătății generale. În cazul în care durerile sunt cauzate de o afecțiune cronică, precum insuficiența renală, amânarea tratamentului poate determina deteriorarea progresivă a funcției renale, până în punctul în care transplantul renal sau dializa rămân singurele opțiuni de tratament viabile.
Diagnosticarea durerilor de rinichi
Diagnosticarea durerilor de rinichi poate fi complexă, deoarece există multiple cauze posibile pentru simptomele dureroase. Diagnosticul afecțiunilor renale sau ale vezicii urinare care determină dureri de rinichi este realizat de către medicul urolog sau nefrolog, pe baza rezultatelor analizelor paraclinice. Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi necesare:
- analize de sânge;
- sumar de urină și urocultură;
- ecografie renală;
- tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN);
- urografia intravenoasă (UIV);
- cistoscopie.
Tratament – Cu ce trece durerea de rinichi?
Tratamentul pentru durerea de rinichi depinde de cauza specifică a durerii și de gravitatea afecțiunii. În funcție de severitatea afecțiunii, pot fi indicate schimbări în stilul de viață și diete speciale pentru menținerea sănătății și ameliorarea simptomelor.
Tratament medicamentos pentru durerea de rinichi
Diferite clase de medicamente pot fi utilizate atât pentru ameliorarea durerilor de rinichi, cât și pentru tratarea cauzei acestora. Medicamentele care pot fi recomandate de către medic pentru ameliorarea simptomelor durerii de rinichi includ analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene. Medicamentele antibiotice pot fi administrate dacă durerea de rinichi este cauzată de o infecție a tractului urinar sau de o infecție a rinichilor (pielonefrită).
Cereți întotdeauna părerea medicului urolog înainte de a începe orice tip de tratament pentru durerea de rinichi și nu faceți exces de analgezice fără prescripție medicală.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical pentru afecțiunile renale sau ureterale poate fi necesar în cazul în care alte opțiuni de tratament, cum ar fi terapia medicamentoasă sau procedurile minim invazive, nu sunt eficiente sau adecvate. Tratamentul chirurgical poate fi utilizat pentru a trata diverse condiții, inclusiv calculi renali mari sau care determină complicații, tumori renale, afecțiuni congenitale sau anomalii ale tractului urinar.
Dializa
Dializa este un tratament medical complex care are rolul de a înlocui funcția rinichilor atunci când aceștia nu mai pot filtra eficient sângele și nu mai pot elimina deșeurile și excesul de lichide din organism. Dializa este o procedură complexă necesară în cazurile de insuficiență renală acută sau cronică, când rinichii nu mai funcționează suficient pentru a menține echilibrul chimic și hidric al corpului.
Sunt recomandate leacurile bătrânești/naturiste pentru durerea de rinichi?
Leacurile tradiționale pentru durerea de rinichi nu sunt în prezent verificate științific și nu înlocuiesc tratamentul medical adecvat prescris de către un medic.
În timpul tratamentului, anumite lucruri, precum menținerea unui aport suficient de lichide, consumul moderat de ceaiuri sau consumul unei diete sănătoase și echilibrate, pot fi luate în considerare pentru a contribui la menținerea unei bune funcționări a rinichilor
Ceai pentru durerea de rinichi – este recomandat?
Ceaiurile pentru durerea de rinichi pot fi uneori folosite ca o măsură complementară pentru ameliorarea disconfortului, fiind considerate un potențial calmant pentru durere rinichi. Cu toate acestea, este important ca ceaiurile să fie consumate cu moderație, doar după consultarea medicului specialist.
Ce e de facut in caz de criză de rinichi? Prim ajutor:
Crizele acute de rinichi necesită evaluare medicală de specialitate în regim de urgență, deoarece pot semnala probleme grave de sănătate. În cazul în care o persoană are o criză de rinichi și nu se poate deplasa la o unitate medicală, este important să se apeleze serviciul de urgență. Până la sosirea medicilor, persoana afectată poate fi așezată într-o poziție confortabilă, de preferat pe o parte, cu genunchii ușor îndoiți, pentru a reduce tensiunea asupra rinichilor.
Hidratarea poate fi încurajată, în cazul în care persoana este conștientă și poate bea apă. Administrarea de medicamente, cum ar fi analgezice, trebuie evitată fără aprobarea medicului. Se va evita, de asemenea, aplicarea de comprese reci sau calde pe zona rinichilor, deoarece astfel de măsuri pot agrava simptomele.
Prevenția problemelor la rinichi
Hidratarea adecvată constituie principala modalitate prin care poate fi sprijinită funcționarea corectă a rinichilor și implicit redus riscul de apariție a unor afecțiuni renale. Alte măsuri care pot fi luate pentru a preveni bolile renale:
- evitarea consumului de alcool;
- limitarea consumului de sare și de alimente procesate;
- controlul tensiunii arteriale și a diabetului;
- menținerea unui stil de viață activ;
- evitarea auto-medicației cu analgezice;
- evitarea activităților care pot duce la deshidratare;
- menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Cum se amelioreaza durerea de rinichi?
În funcție de cauzele care au dus la apariția durerilor de rinichi, există anumite măsuri care pot fi luate pentru ameliorarea lor și pentru menținerea unei bune funcționări a rinichilor:
- consumul unei cantități suficiente de apă (este indicat pentru facilitarea eliminării bacteriilor din tractul urinar, cât și pentru prevenirea formării calculilor renali);
- evitarea activităților fizice intense;
- administrarea de medicamente analgezice pentru durerea de rinichi.
Ne poti contacta si pe