Ureteroscopia Flexibila pentru tratarea pietrelor la rinichi

ureteroscopie flexibila

Ureteroscopia flexibila face parte din procedurile urologice moderne minim invazive cu recuperare rapida folosite la tratarea litiazei renale.

Ce este litiaza renala?

Litiaza renala reprezinta una dintre afectiunile cunoscute din cele mai vechi timpuri, prima operatie deschisa inca din antichitate era pentru litiaza renala. Reprezinta o afectiune frecventa care consta in formarea unor calculi, unor pietre in interiorul cailor renale.

Simptomele cu care se prezinta un pacient sunt foarte variate. Exista cazuri nu putine in care pacientul este asimptomatic, adica nu are niciun fel de durere nu are niciun fel de problema, este cazul calculilor de mici dimensiuni care sunt localizati la nivelul rinichiului si care pot fi descoperiti absolut intamplator.

Cum se foloseste ureteroscopia flexibila

Tratamentele pentru litiaza renala sau modificat dramatic in ultima perioada.

Daca acum 10-20 de ani se vorbea despre interventii chirurgicale deschise, ele au iesit, practic la acest moment, din indicatiile moderna pentru litiaza renala.

Procedurile moderne actuale folosesc sistemul colector renal, adica intram pe calea pe unde curge urina.

Exista instrumente miniaturizate, flexibile, instrumente cu care poti patrunde pana in cel mai ascuns loc al rinichiului, pana la nivelul calicelor. Cu ajutorul acestor instrumente poti vizualiza pietrele, le pot sparge in contact direct, folosind o fibra laser.

Spitalul Medicover

Noi dispunem de aceasta tehnologie aici si o aplicam frecvent, astfel incat la acest moment, practic, nu mai exista indicatie chirurgicala de chirurgie deschisa pentru aceasta patologie.

Folosim aici un instrument foarte subtire, un ureteroscop flexibil foarte subtire care poate fi utilizat inclusiv la copii, cu care poti patrunde in conditii de siguranta la nivelul rinichiului. Avem unul dintre cele mai puternice lasere care se fabrica, la momentul de fata, pentru a distruge pietrele.

E important sa ai aparatura performanta fiindca in felul asta poti sa abordezi calcul prin aceste metode, practic, indiferent de duritatea lor, indiferent de marimea lor, cu o evolutie, evident, favorabila a pacientului si fara complicatii.

Cum se desfasoara interventia?

Odata ce am intrat in rinichi, primul pas pe care il facem, prima etapa pe care o parcurgem este reprezentata de spargerea pietrelor. Il facem cu ajutorul unui laser, se numeste Laser Holmium, care emite o lumina pulsatila cu ajutorul caruia putem fragmenta aceste pietre.

In functie de setarile pe care le facem aparatului, putem fragmenta sau pot rezulta fragmente ceva mai mari de 3, 4, 5 mm pe care sa le extragem cu ajutorul unui instrument specializat, care este ca un fel de cosulet. Acesta ne permite prinderea acestor fragmente si extragerea lor din calea urinara sau avem posibilitatea sa spargem calculii chiar sub forma de nisip, sub forma de „dust”, astfel incât ei sa se elimine spontan.

Ulterior acest nisip este dizolvat sau diluat in urina, fara ca pacientul sa aiba nici un fel de dureri la eliminarea acestor fragmente.

Interventia evident ca se realizeaza sub anestezie, fie o anestezie loco-regionala, rahi anestezie, fi sub anestezie generala.

Pacientul va sta in reanimare pâna când efectul anesteziei se remite complet. Asta ar putea insemna o ora, doua ore, dupa aceea ajunge, de regula, la salon, unde va ramâne pâna a doua zi postoperator.

Care sunt avantajele acestei proceduri

Internarea este una de foarte scurta durata, este doar de 24 ore, recuperarea pacientilor este extraordinar de rapida, inca din seara interventiei pot fi mobilizati fara niciun fel de problema.

Nu exista niciun fel de taietura, de incizie nicaieri. Asa incât recuperarea este una foarte foarte rapida, practic, in momentul in care a trecut efectul anesteziei, pacientul se poate ridica, se poate mobiliza, nu are probleme deosebite.

Pentru Tratamentul Potrivit

Daca suferi de afectiuni ale prostatei, rinichilor sau a vezicii urinare.