Tumorile Vezicii Urinare

cancer vezica

Vezica urinara este un rezervor care poate adaposti in jur de 400-500ml de urina. Deci prin definitie sta in contact, ore intregi cu substante rezultate din metabolism ca si cu substante ajunse in organism prin factorii de mediu.

Cu varsta, mucoasa (partea interioara) isi poate pierde capacitatile de aparare la toate aceste atacuri. Procesul ce incepe atunci poate duce la formarea de tumori.

Tumorile vezicale nu sunt intotdeauna agresive, dar daca nu se trateaza din start vor fi apoi greu de tratat sau se transforma in cancere invazive.

Tumorile de vezica urinara apar (de 4 ori) mai frecvent la barbati.

Este un cancer in multe cazuri agresiv, ce se intalneste mai des dupa varsta de 65 ani, avand de multe ori legatura cu fumatul sau factorii toxici de mediu.

Exista factori de risc pentru tumorile vezicale: acestea apar dupa varsta de 40 de ani si frecventa creste cu varsta.

Apar la pacientii ce lucreaza in mediu toxic (cu vopsele, solventi chimici, vapori industriali, amine aromatice, anilina , lucratori in textile si industria cauciului etc) , la fumatori (30-40% dintre pacienti au fost fumatori), de asemenea la pacientii cu infectii urinare frecvente.

Important este sa se dea atentie primelor simptome de boala si sa consultati la timp medicul specialist.

Simptome

Principalul simptom este URINAREA CU SANGE.

De foarte multe ori este ignorata pentru ca apare astazi, dupa care a doua zi se linisteste, pe pacient nu-l doare nimic, pune sangerea pe seama unei raceli, mai apare peste doua luni o data, iarasi se linisteste si uite asa se ajunge foarte tarziu la medic.

Simptomele pot lipsi la inceput, mai tarziu apare: urinarea frecventa, iritatia regiunii vezicale sau uretrei, infectiile urinare, sangele in urina (hematuria).

PRINCIPALA CAUZA A TUMORILOR VEZICALE ESTE FUMATUL (30-40% dintre pacientii diagnosticati cu tumori vezicale sunt fumatori).

Ce se intampla mai exact? Toxinele stagneaza in vezica urinara (asa cum va spuneam: toxine ce provin din aerul pe care-l respiram, toxine de ce provin de la tigari, de la apa care nu este corespunzatoare) si induc acolo niste modificari la nivelul celulelor care tapeteaza vezica urinara, modificari care pot duce in timp la degradarea acelor celule si la aparitia cancerului.

Diagnostic

Diagnosticul se pune cu ajutorul: cistoscopie (vizualizarea vezicii cu un fibroscop), analiza de urina, investigatii de tip CT si RMN

Tratament

Optiunile de tratament se stabilesc in functie de cat s-a extins tumora vezicala, exista urmatoarele variante:

Tratament tumora vezicala neinvaziva

Majoritatea cancerelor de vezica nu invadeaza straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza prin rezectie a tumorii prin uretra, la sala de operatie, o procedura relativ simpla, care nu cauzeaza de obicei probleme nici pe termen lung.

Pentru a preveni apoi o recidiva, vezica va fi tratata cu spalaturi vezicale cu un agent chimioterapeutic sau cu o solutie foarte asemanatoare cu un vaccin BCG.

Tratament tumora vezicala invaziva

Cam 10% pana la 20% dintre cancerele vezicale prezinta insa invazie in straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza, cu mari sanse de vindecare, printr-o operatie extinsa.

Operatia pentru cancer invaziv de vezica urinara se cheama cistectomie. Este o operatie complexa, prin care se indeparteaza vezica urinara in totalitate impreuna cu tumora.

La barbat se indeparteaza de obicei si prostata, iar la la femeie de obicei si uterul, ovarele si o mica portiune de vagin, si deasemenea si ganglionii limfatici adiacenti (localizati in abdomen, in apropierea vezicii).

Rinichii vor trebui cuplati pe un alt gen de rezervor in care se va strange urina, in absenta vezicii urinare normale. Acest rezervor este in multe cazuri realizat dintr-un segment de intestin subtire de 15-20cm, pe care se anastomozeaza ureterele, capatul acestui segment fixandu-se la piele.

Sau urina se colecteaza intr-o punga, intr-un flux continu. Vorbim aici despe o stoma urinara, cel mai des intalnita fiind tipul Bricker. Acest rezervor poate fi si asa-numita neo-vezica: se folosesc cam 50cm de intestin subtire care printr-o tehnica specifica se ” croieste” in forma unei vezici noi. Aceasta se cupleaza pe uretra, pacientul putand dupa o faza de recuperare, sa urineze pe caile naturale, pre-existente.

Tipuri de operatii

Modalitatile de a indeparta vezica (cu tumora), dar si realizarea derivatiei urinare (stoma sau neo-vezica) pot fi facute prin:

1. Operatia clasica deschisa

Cel mai des folosita este tehnica deschisa. Aceasta inseamna o operatie grea, cu pierderi de sange ce duc in multe cazuri la transfuzie, cu o perioada de internare de cateva saptamnani si o perioada de convalescenta de cateva luni.

Aceasta operatie se asociaza si cu mai multe complicatii.

2. Operatia laparoscopica

O tehnica ce s-a dezvoltat acum mai bine de 10 ani este cea laparoscopica, minim invaziva. Se folosesc 5 trocare ce permit efectuarea operatiei intr-un camp vizual cu o magnitutidne de 2-5x .

Se folosesc instrumente fine, rezultatul fiind:

  • Rezultate oncologice foarte bune
  • Mai putine complicatii
  • Aproape nicio pierdere de sange
  • O recuperare rapida

Riscurile de conversie sunt foarte mici, in practica proprie procentajul nostru este zero. Aceasta tehnica este greu de invatat, necesitand multa experienta si o echipa dedicata.

3. Operatia asistata robotic

Dr Nita chirurgie robotica

Cea mai noua tehnica este cistectomia asistata robotic, cu derivatie urinara intracorporala-realizata in interiorul corpului.

Aceasta este o imbunatatire suplimentara a operatiei laparoscopice. Pentru acest tip de operatie se foloseste un sistem computerizat interpus intre operator si pacient, cu o imagine HD si 3D si cu o magnitudine de pana la 10x.

Instrumentele robotice sunt foarte fine si cu grade de libertate si posibilitati ce chiar intrec mana umana.

Afla mai multe despre beneficiile interventiilor asistate robotic.

Citeste si articolele…

Citeste si raspunsurile date cititorilor…

Tumora Vezica Urinara

Tumora Vezica Urinara I: Unchiul meu in varsta de 54 de ani a fost diagnosticat in urma CT cu tumora de vezica urinara, uretero-hidronefroza [...]

C67.9 Tumora Maligna Vezica Urinara

C67.9 Tumora Maligna Vezica Urinara I: Tatal meu in varsta de 74 ani a fost diagnosticat in data de 15.06.2015 cu tumora maligna vezica [...]

Tumora Vezicala Infiltrativa

Tumora Vezicala Infiltrativa I: Stimate Dl. Doctor, Sotul meu in varsta de 62 ani, a fost diagnosticat in data de 22.04.2015 astfel: Tumoara vezicala [...]

2023-03-01T21:03:51+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top