Cancer de vezica urinara (vezical): simptome & tratament tumori vezica

cancer vezica

Cancerul de vezică urinară este o afecțiune în care celulele anormale se dezvoltă și se înmulțesc în mucoasa interioară a vezicii urinare. Formele mai puțin agresive se limitează la afectarea mucoasei interioare a vezicii.

În formele avansate, cancerul se poate extinde în mușchii vezicii urinare sau în țesuturile înconjurătoare, inclusiv în alte organe precum prostata, uterul sau vaginul.

Principalul simptom al acestei afecțiuni este hematuria (prezența sângelui din urină).

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de vezică urinară sunt predominant fumatul și expunerea la substanțe chimice toxice.

Ce este vezica urinară

Vezica urinara este un rezervor care poate adaposti in jur de 400-500ml de urina. Deci prin definitie sta in contact, ore intregi cu substante rezultate din metabolism ca si cu substante ajunse in organism prin factorii de mediu.

Cu varsta, mucoasa (partea interioara) isi poate pierde capacitatile de aparare la toate aceste atacuri. Procesul ce incepe atunci poate duce la formarea de tumori.

Tumorile vezicale nu sunt intotdeauna agresive, dar daca nu se trateaza din start vor fi apoi greu de tratat sau se transforma in cancere invazive.

Ce sunt tumorile de vezică 

Tumorile de vezica urinara apar (de 4 ori) mai frecvent la barbati.

Este un cancer in multe cazuri agresiv, ce se intalneste mai des dupa varsta de 65 ani, avand de multe ori legatura cu fumatul sau factorii toxici de mediu.

Exista factori de risc pentru tumorile vezicale: acestea apar dupa varsta de 40 de ani si frecventa creste cu varsta.

Apar la pacientii ce lucreaza in mediu toxic (cu vopsele, solventi chimici, vapori industriali, amine aromatice, anilina , lucratori in textile si industria cauciului etc) , la fumatori (30-40% dintre pacienti au fost fumatori), de asemenea la pacientii cu infectii urinare frecvente.

Important este sa se dea atentie primelor simptome de boala si sa consultati la timp medicul specialist.

Cauzele apariției cancerului de vezică

Cauzele exacte ale cancerului de vezică urinară nu sunt pe deplin cunoscute, dar s-au identificat anumite mecanisme care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Iată câteva posibile cauze relevante:

  • Expunerea la substanțe chimice industriale: Pacienții care lucrează în industrii precum producția de vopsele, industria textilă, a cauciucului sau plasticului pot fi expuși la un risc mai mare;
  • Fumatul: Tutunul conține substanțe chimice cancerigene care sunt filtrate ulterior de rinichi în urină. Vezica urinară este expusă în mod repetat acestor substanțe chimice nocive, ceea ce poate duce la schimbări la nivelul celulelor mucoasei vezicii urinare. Acest proces ajută la dezvoltarea cancerului de vezică urinară. Fumatul pasiv poate crește, de asemenea, riscul de dezvoltare a cancerului de vezică urinară.
  • Radioterapie și chimioterapie anterioare: Tratamentele anterioare cu radioterapie pentru alte cancere sau utilizarea anumitor medicamente de chimioterapie pot crește riscul de cancer de vezică urinară la unii pacienți;
  • Mutații ale genelor specifice: Anumite modificări sau mutații genetice pot crește susceptibilitatea la dezvoltarea cancerului de vezică urinară.

Factorii de risc privind cancerul de vezică

Factorii de risc privind cancerul de vezică urinară variază de la un pacient la altul și interacționează în moduri complexe. Iată o listă a factorilor de risc comuni în această afecțiune:

  • Consumul de apă tratată cu substanțe chimice;
  • Infecții urinare recurente;
  • Alte condiții medicale, precum afecțiunile prostatei;
  • Factori de risc demografic (vârsta înaintată, pacienții de sex masculin, de rasă caucaziană au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune);
  • Consumul inadecvat de lichide și un stil de viață neechilibrat;
  • Factorii de risc din industria chimică.

Simptomele tumorilor de vezică

Principalul simptom este URINAREA CU SANGE.

De foarte multe ori este ignorata pentru ca apare astazi, dupa care a doua zi se linisteste, pe pacient nu-l doare nimic, pune sangerea pe seama unei raceli, mai apare peste doua luni o data, iarasi se linisteste si uite asa se ajunge foarte tarziu la medic.

Simptomele pot lipsi la inceput, mai tarziu apare: urinarea frecventa, iritatia regiunii vezicale sau uretrei, infectiile urinare, sangele in urina (hematuria).

PRINCIPALA CAUZA A TUMORILOR VEZICALE ESTE FUMATUL (30-40% dintre pacientii diagnosticati cu tumori vezicale sunt fumatori).

Ce se intampla mai exact? Toxinele stagneaza in vezica urinara (asa cum va spuneam: toxine ce provin din aerul pe care-l respiram, toxine de ce provin de la tigari, de la apa care nu este corespunzatoare) si induc acolo niste modificari la nivelul celulelor care tapeteaza vezica urinara, modificari care pot duce in timp la degradarea acelor celule si la aparitia cancerului.

Episoadele de hematurie sunt în general asimptomatice, intermitente și nu sunt însoțite de alte manifestări clinice. În stadii mai avansate ale cancerului de vezică, simptomele pot fi:

  •  Durere în zona pelviană;
  •  Urinare frecventă;
  •  Insuficiență renală.

Când trebuie să vezi un doctor 

Pacienții care constată urină în sânge trebuie să consulte imediat un medic specialist. Hematuria este unul dintre simptomele principale ale cancerului de vezică urinară și necesită evaluare medicală imediată. Medicul va efectua o serie de investigații pentru a identifica cauza acestui simptom.

Pacienții care prezintă oricare dintre factorii de risc de dezvoltare a cancerului de prostată trebuie să consulte, de asemenea, un medic specialist, indiferent de vârstă. Printre acești factori reamintim fumatul și expunerea la substanțe chimice. În aceste cazuri, este important ca pacienții să discute cu medicul despre necesitatea unor examene de screening sau evaluări preventive regulate.

În cazul pacienților diagnosticați anterior cu cancer de vezică urinară, este esențial să urmeze recomandările medicului pentru monitorizarea și gestionarea afecțiunii.

Cu cât este diagnosticată și tratată mai devreme această afecțiune, cu atât este mai mare șansa de tratament eficient și de recuperare. Un medic specialist urolog poate recomanda teste și investigații pentru a stabili diagnosticul și pentru a iniția un plan de tratament corespunzător, dacă este necesar.

Cum diagnosticăm tumorile vezicale

Primul pas este consultul unui medic urolog, care discuta cu pacientul despre simptomele sale, istoricul medical și factorii de risc. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași în diagnosticarea și gestionarea tumorilor vezicale sau a cancerului de vezică urinară.

Pe baza evaluării inițiale, medicul poate recomanda efectuarea de teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul și pentru a stabili caracteristicile exacte ale tumorii sau a cancerului.

Puteți face o programare cu unul dintre medici noștri specialiști în urologie pentru o evaluare completă și discuții cu privire la simptomele dumneavoastră.

Diagnosticul se pune cu ajutorul: cistoscopie (vizualizarea vezicii cu un fibroscop), analiza de urina, investigatii de tip CT si RMN.

Stadiile cancerului de vezică

Stadiile cancerului de vezică urinară sunt stabilite utilizând sistemul de stadializare TNM (Tumoră, Nodul, Metastază).

  • Stadiul 0a: Cancerul este limitat la mucoasa interioară a vezicii urinare și este caracterizat prin mici excrescențe sau tumori papilare în interiorul vezicii;
  • Stadiul 0is: Este numit și carcinom in situ (CIS) și este o tumoare plată la nivelul mucoasei interioare a vezicii urinare. Acesta este considerat un stadiu foarte agresiv;
  • Stadiul I: Cancerul s-a extins la stratul de sub mucoasa interioară a vezicii urinare, dar nu a ajuns încă la mușchiul vezicii;
  • Stadiul II: Cancerul a invadat mușchiul vezicii, dar nu a ajuns în țesuturile înconjurătoare, în noduli limfatici sau alte organe;
  • Stadiul III: Cancerul a crescut prin mușchiul vezicii și a ajuns în țesuturile înconjurătoare (cum ar fi țesutul adipos din jurul vezicii urinare, prostată, uterul sau vaginul) sau în nodulii limfatici din apropiere;
  • Stadiul IV: Cancerul s-a extins dincolo de vezica urinară și poate afecta peretele abdomenului sau pelvisului. În acest stadiu, cancerul invadează unul sau mai mulți noduli limfatici sau alte părți ale corpului;
  • Cancerul recurent: Este cancerul care reapare după tratament și poate să reapară în vezica urinară sau în alte părți ale corpului.

Tratament pentru tumorile vezicale

Optiunile de tratament se stabilesc in functie de cat s-a extins tumora vezicala, exista urmatoarele variante:

Tratament tumoră vezicală neinvazivă 

Majoritatea cancerelor de vezica nu invadeaza straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza prin rezectie a tumorii prin uretra, la sala de operatie, o procedura relativ simpla, care nu cauzeaza de obicei probleme nici pe termen lung.

Pentru a preveni apoi o recidiva, vezica va fi tratata cu spalaturi vezicale cu un agent chimioterapeutic sau cu o solutie foarte asemanatoare cu un vaccin BCG.

Tratament tumoră vezicală invazivă 

Cam 10% pana la 20% dintre cancerele vezicale prezinta insa invazie in straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza, cu mari sanse de vindecare, printr-o operatie extinsa.

Operatia pentru cancer invaziv de vezica urinara se cheama cistectomie. Este o operatie complexa, prin care se indeparteaza vezica urinara in totalitate impreuna cu tumora.

La barbat se indeparteaza de obicei si prostata, iar la la femeie de obicei si uterul, ovarele si o mica portiune de vagin, si deasemenea si ganglionii limfatici adiacenti (localizati in abdomen, in apropierea vezicii).

Rinichii vor trebui cuplati pe un alt gen de rezervor in care se va strange urina, in absenta vezicii urinare normale. Acest rezervor este in multe cazuri realizat dintr-un segment de intestin subtire de 15-20cm, pe care se anastomozeaza ureterele, capatul acestui segment fixandu-se la piele.

Sau urina se colecteaza intr-o punga, intr-un flux continu. Vorbim aici despe o stoma urinara, cel mai des intalnita fiind tipul Bricker. Acest rezervor poate fi si asa-numita neo-vezica: se folosesc cam 50cm de intestin subtire care printr-o tehnica specifica se ” croieste” in forma unei vezici noi. Aceasta se cupleaza pe uretra, pacientul putand dupa o faza de recuperare, sa urineze pe caile naturale, pre-existente.

Tipuri de operații pentru tumorile vezicale

Modalitatile de a indeparta vezica (cu tumora), dar si realizarea derivatiei urinare (stoma sau neo-vezica) pot fi facute prin: 

Operatia clasica deschisa 

Cel mai des folosita este tehnica deschisa. Aceasta inseamna o operatie grea, cu pierderi de sange ce duc in multe cazuri la transfuzie, cu o perioada de internare de cateva saptamnani si o perioada de convalescenta de cateva luni.

Aceasta operatie se asociaza si cu mai multe complicatii.

Operatia laparoscopica 

O tehnica ce s-a dezvoltat acum mai bine de 10 ani este cea laparoscopica, minim invaziva. Se folosesc 5 trocare ce permit efectuarea operatiei intr-un camp vizual cu o magnitutidne de 2-5x .

Se folosesc instrumente fine, rezultatul fiind:

  • Rezultate oncologice foarte bune
  • Mai putine complicatii
  • Aproape nicio pierdere de sange
  • O recuperare rapida

Riscurile de conversie sunt foarte mici, in practica proprie procentajul nostru este zero. Aceasta tehnica este greu de invatat, necesitand multa experienta si o echipa dedicata.

Operatia asistata robotic

Dr Nita chirurgie robotica

Cea mai noua tehnica este cistectomia asistata robotic, cu derivatie urinara intracorporala-realizata in interiorul corpului.

Aceasta este o imbunatatire suplimentara a operatiei laparoscopice. Pentru acest tip de operatie se foloseste un sistem computerizat interpus intre operator si pacient, cu o imagine HD si 3D si cu o magnitudine de pana la 10x.

Instrumentele robotice sunt foarte fine si cu grade de libertate si posibilitati ce chiar intrec mana umana.

Afla mai multe despre beneficiile interventiilor asistate robotic.

Discutând cu unul dintre medicii noștri specialiști în urologie, puteți înțelege mai bine opțiunile de tratament disponibile și să luați decizie informată pentru sănătatea dumneavoastră.

Cum prevenim cancerul de vezică

Prevenirea cancerului de vezică urinară implică adoptarea unui stil de viață sănătos și evitarea expunerii la factorii de risc cunoscuți. Iată câteva măsuri recomandate pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune: 

  • Evitarea fumatului: Întrucât fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc, renunțarea la fumat sau evitarea expunerii la fumul de tutun poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară;
  • Protecția în expunerea la substanțe chimice: Folosirea echipamentului corespunzător și respectarea normelor de siguranță sunt esențiale în cazul în care pacienții lucrează în industrii chimice;
  • Hidratare corespunzătoare, din surse de apă sigure;
  • Consultul regulat la medicul specialist, în special în cazul în care există alți factori de risc sau simptome asociate cancerului de vezică urinară;
  • Tratarea infecțiilor urinare și a altor probleme care pot afecta vezica urinară.

Articolul este revizuit de catre:

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie

Citeste si articolele…

Citeste si raspunsurile date cititorilor…

Tumora Vezica Urinara

Tumora Vezica Urinara I: Unchiul meu in varsta de 54 de ani a fost diagnosticat in urma CT cu tumora de vezica urinara, uretero-hidronefroza [...]

C67.9 Tumora Maligna Vezica Urinara

C67.9 Tumora Maligna Vezica Urinara I: Tatal meu in varsta de 74 ani a fost diagnosticat in data de 15.06.2015 cu tumora maligna vezica [...]

Tumora Vezicala Infiltrativa

Tumora Vezicala Infiltrativa I: Stimate Dl. Doctor, Sotul meu in varsta de 62 ani, a fost diagnosticat in data de 22.04.2015 astfel: Tumoara vezicala [...]

Tumora Malinga Vezica

Tumora Malinga Vezica I: Am fost diagnosticata cu tumora malinga vezica urinara perete stang. Ce este de facut daca la biopsie rezultatul este de [...]

Tumora Vezicala

Tumora Vezicala I: Am 43 ani si problema mea este urmatoarea: In urma cu 1 an, in luna mai am urinat cu singe, o [...]

2023-11-22T22:52:29+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top