Litiaza Renala

litiaza renala

Litiaza renala sau pietrele la rinichi reprezinta una dintre cele mai vechi si mai frecvente afectiuni ale aparatului urinar. Frecventa acestei afectiuni a crescut in decursul timpului.

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei pietrelor sunt consumul scazut de lichide sau abuzul alimentar din anumite substante. In mod normal se recomanda consumul a minim 2 litri de lichid pe 24 ore. Cantitatea de lichide consumata trebuie insa adaptata conditiilor de mediu.

Astfel, persoanele care stau la temeperaturi ridicate sau care fac efort fizic important vor necesita cantitati mai mari de lichide pentru a preveni aparitia pietrelor (deoarece pot pierde multe lichide prin transpiratie).

Cand nu se consuma suficiente lichide va creste foarte mult concentratia sarurilor minerale din urina si implicit riscul de formare a calculilor.

Simptome

Pietrele de mici dimensiuni situate in rinichi nu determina simptomatologie si de multe ori sunt diagnosticate intamplator (printr-un examen ecografic). Cand acestea migreaza din rinichi se vor deplasa catre vezica urinara trecand prin ureter – un conduct subtire de cca 20 cm lungime (ce permite de regula trecerea calculilor cu dimensiuni de pana la 6-7 mm).

Astfel calculii blocheaza fluxul urinar de la nivelul ureterului, urina se acumuleaza in rinichi si determina umflarea cailor urinare (hidronefroza) cu aparitia simptomatologiei: dureri (de intensitate crescuta, colicative, localizate in spate  cu iradiere catre partea inferioara a abdomenului), urinari frecvente, usturimi sau dureri la urinare, modificarea aspectului urinii (poate deveni rosie sau maronie datorita sangerarilor produse la migrarea calculului), greata sau voma.

De regula durerile de intensitate mare aduc pacientul de urgenta la medic.

Obezitatea reprezinta un factor de risc din cauza cresterii nivelului de acizi din urina. Anumite afectiuni intestinale ce determina diaree pot favoriza formarea pietrelor din cauza reducerii volumului urinar.

Durerea cu care debuteaza litiaza renala, atunci cand piatra se blocheaza pe uretra este una dintre cele mai mari urgente din practica medicala, pentru ca este insuportabila, iradiind in special in lateralele abdomenului.

litiaza renala

Ce se intampla daca am o piatra la rinichi de 1.2 cm?

Pe termen lung aceasta piatra ramasa netratata se poate mari, poate ocupa intregul rinichi (distrugandu-l in timp) sau poate migra blocand rinichiul. Apoi apar durerile lombare ce se pot complica cu febra sau distrugerea in timp a rinchiului. De aceea de regula se recomanda ca odata depisat un calcul renal sa fie eliminat.

Dezvoltarile tehnice din ultima perioada si miniaturizarea instrumentarului a permis accesul prin interiorul aparatului urinar si a modificat mult tratamentul litiazei renale. Astfel, la acest moment practic nu mai exista indicatie de tratament chirurgical clasic pentru pietrele la rinichi. Ele pot fi abordate prin metode minim invazive folosind caile naturale, fara incizii.

Optiunile terapeutice pentru pietre este reprezentate de: ureteroscopia flexibila si litotritia extracorporeala cu ultrasunete.

In ghidurile de tratament pentru litiaza renala, ambele metode sunt recomandate ca alternative posibile. Fiecare dintre proceduri are avantaje si dezavantaje – alegerea uneia sau alteia dintre tehnici depinde de:

  • Caracateristicile calculului (duritate – determinata printr-un examen tomografic)
  • Localizarea calculului
  • Preferinta pacienului
  • Experienta medicului

Ureteroscopia flexibila cu litotritie laser pentru litiaza renala

Avantajele acestui procedeu constau in faptul ca durata de spitalizare este foarte scurta (24 ore), complicatiile sunt minime si rare, poate fi abordat orice calcul indiferent de localizare si structura, rata de succes este mult mai mare comparativ cu alte proceduri (cum ar fi de exemplu litotritia extracoporeala), poate fi aplicata si la pacienti cu rinichi unic sau care iau tratament anticoagulant (care subtiaza sangele). Afla mai multe despre aceasta interventie.

Litiaza renala este o boala cu mare potential de recidiva

Circa 50% dintre pacientii care au avut o piatra o pot reface in cursul vietii. De aceea, dupa procedura se recomanda analiza timpul de piatra si ulterior investigatii suplimentare (numite bilant metabolic) pentru a incerca identificarea cauzei care a determinat aparitia calculului si un eventual tratament pentru evitarea recidivelor.

In general pacientii cu litiaza in antecedente trebuie sa creasca consumul de lichide (minim 3 litri pe zi), sa reduca consumul de sare, zahar, sa consume cat mai multe citrice (cu efect protectiv impotriva formarii pietrelor).

Citeste si articolele…

Citeste si raspunsurile date cititorilor…

Noduli Suprarenalieni

Noduli Suprarenalieni I: Am 67 de ani, internat fiind pentru fisura anala si hemoroizi, dupa examenul colonoscopic neconcludent, am efectuat un examen CT abdomen [...]

Hidronefroza gr 1-2

Hidronefroza gr 1-2 I: Buna ziua domnule doctor, Am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1 pe dreapta cu un an in urma, in urma [...]

Litiaza Ureterala

Litiaza Ureterala I: Va scriu referitor la problema de sanatate a tatalui meu in varsta de 73 ani. Acum 3-4 luni a inceput o [...]

2023-03-01T21:00:57+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top