Urinare cu sange (hematurie / hematii in urina): cauze, ce inseamna și ce ascunde

culoare urina

Ce inseamna urinare cu sange si cat e de grava?

Urina este un mediu in care sunt dizolvate multe săruri minerale și substanțe nocive organismului. Este o modalitate prin care organismul scapă de substanțe nocive. Dar nu trebuie să scape de elementele care îi sunt necesare, adică sângele. Sângele nu trebuie să ajungă în urină.

Practic, ce se întâmplă? Există o membrană care filtrează sângele la nivelul rinichiului și scoate numai elementele novice care nu trebuie organismului. În schimb, hematiile, elementele specifice sângelui, trebuie să rămână în corpul nostru. De aceea, în mod normal, nu vom găsi prezență de sânge în urina noastră.

Ce afectiuni poate ascunde hematuria?

1. Noi, ca medici, trebuie să ne gândim la cele care au potențialul cel mai grav pentru pacient. În primul rând, poate fi o banală infecție urinară. Există situații de infecții urinare joase, adică cistite, care se pot manifesta prin prezența sângelui în urină. Dacă nu avem un flux urinar suficient sau urina stagnează în căile urinare, bacteriile care pot intra în organism au timp să se dezvolte în colonii și să dea aceste infecții urinare.

Pe lângă urinarea cu sânge, pacienta se plânge și de alte simptome precum urinarea frecventă, usturimi la urinare, miros schimbat, senzația că nu se golește suficient vezica urinară, dureri în zona pelvină și în timpul urinării. În acest caz, se recomandă pacienților un examen complet de urină care indică prezența infecției, dar si sensibilitatea la antibiotice. Ulterior, cu ajutorul tratamentului medicamentos infecția urinară poate dispărea.

2. La fel de frecvent întâlnită ar fi eliminarea de calculi (pietre).

elinimare piatra rinichi

Atunci când o piatră se formează în rinichi și pleacă de acolo și migrează pe calea urinară, la un moment dat poate să formeze mici leziuni, mici zgârieturi. Durerea apare înainte.

Pietrele la rinichi pot fi depistate ușor cu ajutorul ecografiilor, odată eliminată prima suspiciune de infecție urinară. În general, calculii de până în 6 mm se pot elimina spontan cu tratamentul corect. În caz contrar, pot fi eliminate ușor cu ajutorul laserului.

3. O altă cauză este prezența tumorilor la nivelul aparatului urinar.

tumori vezica

Prezența unei hematurii este o urgență de diagnostic, nu neapărat de tratament. Adică, trebuie să înțelegi de ce a apărut hematuria, prezența sângelui în urină. Ea poate fi frecvent întâlnită ca unic simptom al faptului că ar putea fi vorba despre o tumoră.

Spre exemplu, pacientul se trezește dimineața, nu îl doare nimic, are micțiuni normale dar constată cu surprindere că urinarea e roșie. Fără niciun alt simptom care să însoțească urinarea cu sânge.

Tumorile se pot forma la nivelul vezicii urinare, la nivelul rinichilor, care se pot manifesta doar așa, prin hematurii. Și, mai este o problemă cu hematuria ca simptom al acestor tumori. Ea apare și dispare singură. Te poate minți. Te poate duce cu gândul că e doar o infecție urinară, nu te duci la medic, și în felul ăsta diagnosticul se întârzie.

S-ar putea ca peste două luni să mai apară o dată și vei face poate același lucru. Așa se întârzie mult diagnosticul, mai ales că nu doare nimic. Ne gândim că dacă ar fi ceva important m-ar fi durut.

80% din tumorile de la nivelul vezicii urinare, depistate în stadii incipiente, pot fi eliminate aproape la fel de ușor precum calculi, pe cale endoscopică.

În cazul tumorilor lucrurile se complică. Sunt diferite cele de la nivelul vezicii urinare decat cele de la nivelul rinichilor.

Cele de la nivelul vezicii urinare, cel putin intr-o prima etapa, necesită, pentru ca sunt de mai multe categorii, sunt tumori care pot fi extirpate tot prin aceasta cale naturala, adica tot prin interior. Se intra cu un aparat si rezeci sau scoti tumora pe aceasta cale endoscopica. Sunt de dorit sa le gasim asa, 80% sunt de acest fel. 2 zile de spitalizare, e nevoie de anestezie dar recuperarea e rapida.

La polul opus sunt tumori care penetreaza toate straturile vezicii urinare, care vor da mestastaze care se vor imprastia in tot organismul si care sunt amenintatoare de viata, sunt acele tumori invazive care necesita o intervenție agresiva.

Chirurgia robotica sigur ca este varful cel mai dezvoltat. De exemplu, la asemenea tumori, se extirpă direct vezica urinară și se reconstruiește o altă vezică din intestin, deci totul se face intracorporal, operație care durează mult, vreo 8-10 ore, deci este o îngrijire atentă și laborioasă a pacientului după aceea. Dar, după ce trece o perioadă de recuperare a organismului, pacientul este ca un om normal.

hematurie sau urinare cu sange

Tumorile de la nivelul rinichilor, din fericire, în ultimul timp se depistează devreme datorită faptului că s-au introdus ecografiile de rutină, examenul tomografic de rutină. E un alt avantaj al chirugiei robotice pentru ca poti extirpa doar tumora. Mai ales cele mai mici de 6 cm, cele mai multe se pretează pentru asta și se păstrează aparatul renal.

Vreau să atrag atenția că urina colorată în roșu (de la rose până la culoarea unei spălături de carne) sau orice schimbare de culoare mai ales către zona roșie, indiferent de intensitatea culorii trebuie să ne trimită la medic de urgență

Acestea sunt afecțiuni frecvent întâlnite – infecții, calculi sau tumori. În afară de acestea mai pot fi afecțiuni ale rinichilor care duc la anumite inflamatii sau infectii, anumite pielonefrite, care pot duce la permeabilizarea mai mare a membranei care filtrează sângele. Și, atunci, permite acea membrană trecerea mai ușoară a sângelui în urină. Sunt boli de care se ocupă nefrologii.

Cum o diagnosticam?

Sumar de urină și urocultură diferențe

Examenul la urină se face din prima urină de dimineață și ar trebui spălat cu apă și săpun în zona intimă și fără să ne ștergem. După aceea se recoltează sumarul de urină din prima parte a jetului urinar și urocultura, într-un mediu steril, de la mijlocul jetului urinar. Ar trebui făcute amândouă. Urocultura ne spune dacă e prezentă infecția dar și dacă avem celule de anticorpi.

Poate să iasă doar prezența sângelui în urina, știm ca nu avem infectie urinara asa ca o sa facem mai departe o ecografie. Acolo poti sa obiectivezi un polip in vezica urinară, un nodul la nivelului rinichilor. Si atunci poți sa te orientezi catre un diagnostic de prezență a unei tumori. Sau poți obiectiva o piatră. E o primă etapă orientativă. Iar ecografia e prea des folosită.

Mulți pacienți fac o ecografie, nu se vede nimic si se opresc. Nu este bine. Mai ales dacă hematuria s-a mai repetat sau daca e hematurie fără infecție.

Poate există o tumoră mică care nu se vede la ecograf. Și atunci, trebuie mers mai departe cu investigațiile, din aproape in aproape, și apoi un CT (computer tomograf) cu substanță de contrast care iți conferă mai multă informație, are acuratețe mai mare în ceea ce privește descoperirea în faze incipiente a unei tumori de dimensiuni mici.

De asta e important ca la primele semne să ne alarmăm și să mergem la medic. Și dacă nici acolo nu iese nimic dar totuși hematuria persistă și ai suspiciuni serioase că totuși ceva se întâmplă, ajungi să faci și o cistoscopie, de exemplu. Adică, vizualizarea pe interior a aparatului urinar, a vezicii urinare. Fie o ureteroscopie flexibilă prin care poti vizualiza amândouă unitățile renale prin interior, cu ajutorul unei camere foare subțiri, flexibile, pe care o poți introduce până în interiorul rinichilor și să vezi dacă este o tumoră.

Articolul este revizuit de catre:

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie

Citeste si articolele…

Citeste si raspunsurile date cititorilor…

Ptoza Renala

Ptoza Renala I: Am 26 de ani si sunt in Italia. In urma unei hematurii severe am facut o urografie. Rezultatul este (o sa [...]

Sangerare Postoperatie Prostata

Sangerare Postoperatie Prostata I: Tatal meu a fost operat de adenom de prostata in data de 14 iunie totul a decurs normal. A fost [...]

Operatie Prostata

Operatia de Prostata I: Bunicul meu a fost operat saptamana trecuta de prostata. Initial a fost foarte bine. Ieri i-au scos sonda care curata [...]

2023-10-28T19:52:03+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top