fbpx
Acasa>>Prostata>>Adenomul de Prostata

Adenomul de Prostata

Desi adenomul de prostata apare odata cu imbatranirea, aceasta afectiune nu deranjeaza pana cand drumurile nocturne catre baie devin foarte frecvente (chiar o rutina zilnica) si influenteaza modul de viata al persoanei in cauza.

Iata ce spun pacientii mei:

“… toata viata am dormit neintors noaptea. Acum drumul catre baie in fiecare noapte din nevoia de a urina (odata sau chiar de doua ori) a devenit un obicei suparator si obositor.”

“…nu pot sta la intruniri pe scaun sau sa calatoresc mai mult timp fara sa ma ridic si sa mearg la baie. Iar cand este momentul sa urinez chiar trebuie sa merg in acel moment.”

Pentru majoritatea barbatilor, aceste drumuri neplacute la baie sunt primele semne pentru o prostata marita. 


prostata marita


Aceasta problema are mai multe denumiri:

 • adenom de prostata
 • prostata marita
 • hiperplazia benigna de prostata
 • sau mai simplu HBP

Aproximativ 40% dintre barbatii cu varsta de peste 50 de ani sufera de HBP, iar acest procent ajunge la 75% pentru barbatii de peste 70 de ani. Teoretic, daca toti barbatii ar trai pana la varsta de 90 de ani, procentul s-ar apropia de 100%.

Adenomul de prostata sau hiperplazia benigna de prostata (HBP) reprezinta cresterea in volum a prostatei, prin cresterea numarului de celule prostatice si este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului cu varsta de peste 50 de ani.

Mecanismul acestei transformari nu este complet elucidat, dar modificarea echilibrului hormonal odata cu inaintarea in varsta pare sa aiba un rol important in HBP.

Articole recente

Categorii

TESTIMONIALE

Apreciez că dr. Niță este un specialist desăvârșit, are un talent excepțional și o răbdare deosebită, reușind să comunice foarte bine cu pacienții
VIOREL CHINAN
Pornind de la soluția medicală de avangardă, disponibilitatea personalului și dotarea spitalului Ponderas, inseamna servicii medicale excelente…
RĂZVAN STOICESCU
Din punctul meu de vedere, dr. Niță pe langa faptul ca stie meserie, cand prescrie o solutie se gandeste in primul rand la binele pacientului…
CRISTI MAFTEI
 

ATENTIE!
Barbatii diagnosticati cu adenom de prostata NU au un risc mai mare de dezvoltare al cancerului de prostata decat barbatii care nu sufera de HBP, insa cele doua patologii pot coexista.

Simptome

Simptomele in cazul HBP sunt de 2 feluri:

Simptomele obstructive

Prostata marita duce la o compresie a uretrei rezultand:

 • jet urinar slab
 • golirea incompletea a vezicii urinare
 • urinare cu efort (disurie)

Simptome iritative

Aceste simptome pot influenta negativ stilul de viata al persoanei care sufera:

 • numar crescut de urinari mai ales noaptea (polakiurie)
 • nevoia urgenta de a merge la toaleta (imperiozitate mictionala)

Chestionar simptome prostata

Poti stabili severitatea simptomelor, daca ai probleme la urinare folosind un chestionar simplu de pe acest site compus din 7 intrebari.

Complicatii care pot sa apara la adenomul de prostata

O alta problema care apare este cea legata de vezica urinara. Din cauza efortului suplimentar pe care musculatura vezicii urinare trebuie sa-l depuna pentru a evacua urina, barbatii cu HBP dezvolta asa numita „vezica de lupta” – hipertrofia musculaturii vezicale.

Alte repercusiuni asupra vezicii urinare sunt: diverticulii vezicali, litiaza vezicala, infectiile urinare si retentia incompleta cronica de urina.

Una dintre urgentele urologice intalnita frecvent in cazul persoanelor cu HBP neglijata este retentia completa de urina.

In acest caz, obstacolul vezical este prea mare, iar pacientul nu mai poate urina si este nevoie de introducerea unei sonde urinare pentru a goli vezica.

Daca suferi de HBP, poti avea unul sau mai multe dintre aceste simptome, iar cu timpul daca nu faci tratament, acestea se vor inrautati. De aceea este bine sa te prezinti la un medic urolog pentru o consultatie cat mai repede daca apar aceste probleme.

PENTRU UN SFAT SAU TRATAMENTUL POTRIVIT!

Prostata – Rinichi – Vezica Urinara

Diagnostic

De cele mai multe ori, simptomele descrise mai sus determina persoana care sufera, sa apeleze la serviciile unui medic urolog, insa in unele cazuri, diagnosticul pentru adenomul de prostata este pus in urma unei examinari de rutina.

Daca te prezinti la un medic urolog, iata pe scurt, metodele de diagnostic ale adenomului de prostata:

Tuseul rectal

Medicul te roaga sa te intinzi pe masa de examinare cu fata in sus si cu genunchii ridicati la piept si introduce un deget in rect pentru a palpa si masura prostata. Aceasta metoda este indispensabila pentru orientarea diagnosticului.

Ecografie abdominala

Ecografia abdominala se face inainte si dupa urinare si permite urologului sa masoare prostata, sa vada existenta nodulilor din prostata si cantitatea de urina ramasa in vezica dupa urinare.

PSA (prostate specific antigen)

Este o analiza de sange a carui rezultat este modificat in cazul adenomului de prostata, dar nu numai. PSA este o proteina care se leaga de celulele din prostata, fiind astfel specifica pentru acest organ. Medicul urolog iti va explica in ce context se va recolta PSA-ul si tot el va interpreta rezulatele si va hotara demersurile ulterioare.

Uretrocistoscopia

Sub anestezie locala, urologul introduce pe uretra un instrument subtire care are o camera video in varf. Aceasta procedura permite vizualizarea uretrei pe intreaga ei lungime (pentru a putea exclude o strictura uretrala care ar putea provoca simptomele), a prostatei si a vezicii urinare.

Tratament Prostata Marita sau Adenom de Prostata

Dupa stabilirea diagnosticului de adenom de prostata, urmeaza sa ti se spuna ce tratament trebuie sa urmezi…

Medicul urolog este cel care iti va prezenta optiunile pentru tratament prostata marita sau adenom de prostata (HBP), dupa ce ti-a fost stabilit acest diagnostic si in functie de cat de avansata este afectiunea.

Schimbare stil de viata

In primul rand este foarte importanta schimbarea obiceiurilor cotidiene, a regimului dietetic si hidric.

 • reducerea consumului de alcool, cofeina, bauturi acidulate si colorantilor artificiali
 • reducerea consumului de lichide pe parcursul serii
 • oprirea, in limita posibilitatilor, a unor medicamente care pot agrava simptomele
 • evitarea episoadelor de constipatie prin cresterea consumului de fibre si fructe

Ca optiuni de tratament prostata marita, exista tratamentul medicamentos si tratamentul chirurgical.

Tratament medical

Tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostata, nu este unul care vindeca boala. Mai degraba are ca scop ameliorarea simptomelor si incetinirea sau chiar oprirea progresiei bolii, insa acest lucru nu poate fi intotdeauna realizat.

De aceea, medicul urolog te va chema regulat la consultatii si va determina la ce interval de timp va trebui sa repeti recoltarea de PSA.

Medicamentele folosite la tratarea adenomului de prostata sunt:

 • Alfa-blocantele (tamsulosin, alfuzosin, doxazosin, terazosin)

Reprezinta prima linie de tratament pentru prostata marita. Aceste medicamente relaxeaza musculatura prostatica si cea din jurul colului vezical, favorizand eliminarea urinii, insa nu reduc dimensiunea prostatei.

Aproximativ 66% din barbatii sub tratament cu alfa-blocante observa o ameliorare a simptomatologiei, la scurt timp dupa debutul tratamentului, dupa cateva ore la cateva zile.

Acestea se gasesc sub forma de tablete si se administreaza o data pe zi, preferabil seara. Tratamentul cu alfa-blocante este unul de termen lung.

 • Inhibitori de 5-alfa-reductaza (finasterida, dutasterida)

Aceste medicamente reduc dimensiunea prostatei cu pana la 25% dupa 6 – 12 luni de tratament.

Scad semnificativ riscul de retentie completa de urina si reduc la jumatate nivelul PSA-ului.

Efectul se instaleaza mult mai lent (3 – 6 luni) decat in cazul alfa-blocantelor si nu ar trebui administrate de prima intentie ca tratament unic.

De obicei, se administreaza barbatilor cu adenoame de prostata voluminoase, in combinatie cu un alfa-blocant pentru rezultate optime.

Chiar si cu tratament medicamentos, o buna parte din pacientii cu adenom de prostata vor necesita, in timp, o interventie chirurgicala.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este cea mai eficienta forma de tratament prostata marita si cea mai sigura metoda de a elimina simptomele neplacute cauzate de aparitia adenomului de prostata.

Riscurile si complicatiile aferente fiecarei interventii chirurgicale trebuie sa-ti fie prezentate de catre medicul urolog in cadrul unei consultatii pentru ca tu sa poti face o alegere informata.

Toate interventiile descrise mai jos se desfoara sub anestezie (rahianestezie sau anestezie generala). Pentru primele 6 variante de tratament prostata marita se foloseste abordarea fara incizie si instrumentele se introduc pe uretra (endoscopic).

1 – TURP: Rezectia transuretrala a prostatei

Rezectia transuretrala a prostatei este standardul de aur in tratamentul HBP, indiferent de dimensiunea adenomului de prostata.

Chirurgul introduce prin uretra un aparat numit rezectoscop in varful caruia sunt montate o sursa de lumina, o camera video si o ansa electrica ce poate taia tesutul prostatic si coagula vasele de sange.

Scopul este indepartarea in totalitate a tesutului prostatic, lasand pe loc doar capsula prostatei. Fragmentele obtinute sunt trimise la examen histopatologic pentru a exclude existenta unor transformari maligne. La sfarsitul interventiei, pacientului i se monteaza o sonda urinara.

Durata internarii este de 2 – 4 zile, iar sonda urinara va fi suprimata in cel mult 10 zile. Rezultatele sunt excelente si de lunga durata.  Singurul dezavantaj este ca pacientii tratati prin TURP vor suferi de ejaculare retrograda.

Ejaculare retrograda – in timpul orgasmului, doar o cantitate mica de sperma va fi ejaculata. Cea mai mare parte va ajunge in vezica si va fi eliminata in timpul urmatoarei urinari (mictiuni).

2 – Vaporizarea prostatei cu „Laserul Verde”

operatie laser verde

Operatie cu Laser Verde

Vaporizarea cu „Laser Verde” a prostatei combina toate beneficiile unei interventii de tip TURP cu un numar minim de reactii adverse si complicatii postoperatorii si rezolvarea imediata si de lunga durata a simptomelor cauzate de adenomul de prostata.

Afla mai multe despre aceasta procedura…

3 – TUIP: Incizia transuretrala a prostatei

Incizia transuretrala este o metoda de tratament prostata marita, rezervata pentru pacientii cu HBP de dimensiuni mici, dar cu probleme semnificative la urinare. Scopul este largirea uretrei, pentru a favoriza scurgerea urinii, prin incizii facute la nivelul colului vezical. La sfarsitul interventiei, pacientului i se monteaza o sonda urinara.

Durata internarii este de 1 – 3 zile, iar sonda urinara se suprima in 3 zile.

Rezultatele sunt similare in comparatie cu TURP-ul pentru adenoamele de prostata de dimensiuni mici, insa nu sunt de durata si nu exista fragmente ce pot fi trimise la examen histopatologic.

Aproximativ 25% din pacientii tratati prin TUIP vor suferi de ejaculare retrograda.

4 – TUNA: Tratamentul transuretral cu radiofrecventa

Tratamentul adenomului de prostata cu radiofrecventa este o procedura care consta in introducerea unor ace in interiorul prostatei si cresterea locala a temperaturii, la valori de peste 100 grade Celsius, ce determina distrugerea tesutului prostatic.

Tehnica poate fi aplicata pentru adenomul de prostata care nu depaseste 60 de grame. La sfarsitul interventiei, pacientului i se monteaza o sonda urinara, care se suprima dupa 24 de ore.

Durata de spitalizare este de o zi.

5 – TUVP: Electrovaporizarea transuretrala a prostatei

Electrovaporizarea adenomului de prostata este o procedura cu rezultate comparabile cu cele ale TURP-ului, insa din cauza distrugerii prin vaporizare a tesutului prostatic, nu exista fragmente ce pot fi trimise la examen histopatologic. La sfarsitul interventiei, pacientului i se monteaza o sonda urinara.

Durata de spitalizare este de 3 zile, iar sonda urinara este suprimata dupa 2-3 zile.

La fel ca TURP-ul, aceasta interventie se poate aplica si in cazul adenoamelor de prostata voluminoase. Marele avantaj al TUVP-ului este reprezentat de sangerarea minima intraoperatorie, adresandu-se astfel mai ales pacientilor care sunt sub tratament anticoagulant ce nu poate fi oprit.

6 – HoLEP:  Enucleerea prostatei cu laser Holmium

Enucleerea prostatei cu laser Holmium reprezinta una dintre cele mai noi alternative de tratament prostata marita si este de obicei rezervata pacientilor cu adenom de prostata de peste 100 de grame.

Prin acest procedeu, tesutul prostatic este disecat de jur imprejur, pana la nivelul capsulei prostatice si impins in vezica urinara, unde este apoi fragmentat si extras. La sfarsitul interventiei, pacientului i se monteaza o sonda urinara.

Durata internarii este de 2-3 zile, iar sonda urinara este suprimata in ziua externarii.

7 – Adenomectomie deschisa

Indicatiile operatiei clasice sunt din ce in ce mai restranse odata cu aparitia noilor metode endoscopice de tratament prostata marita.

Practic singurele ipostaze in care se mai practica adenomectomia deschisa sunt : adenom de prostata de peste 200 de grame, pacient in imposibilitate de a fi asezat in pozitie ginecologica si diverticuli vezicali voluminosi cu litiaza vezicala importanta.

La sfarsitul interventiei, pacientului i se monteaza o sonda urinara si un tub de dren.

Durata internarii este de 7 – 10 zile, tubul de dren este suprimat in 3-5 zile, iar sonda urinara este suprimata dupa 2 – 4 saptamani.

Trebuie sa stii insa ca aproximativ 5% din pacienti vor avea nevoie de o a 2-a interventie in decurs de 3 ani.

Viata dupa operatie prostata marita

ATENTIE! Rezolvarea chirurgicala a adenomului de prostata nu implica inlaturarea in intregime a prostatei si NU anuleaza riscul de a dezvolta cancer de prostata. 

Impreuna cu medicul urolog trebuie sa stabilesti o schema de consultatii postoperatorii care va trebui respectata in urmatorii ani.

PENTRU UN SFAT SAU TRATAMENTUL POTRIVIT!

Prostata – Rinichi – Vezica Urinara

Citeste si articolele…

Citeste si raspunsurile date cititorilor…

Adenom de Prostata

Adenom de Prostata I: Tatal meu are 60 de ani si a fost diagnosticat cu adenom de prostata. Testul PSA i-a iesit cu valoarea [...]

Medicamentul Urorec

Medicamentul Urorec I: Sunt barbat, varsta: 55 ani, Greutate: 69 Kg, Inaltime: 1,80 m, casatorit, din Bucuresti, Romania. Istoric si simptome ale bolii: Am [...]

Adenocarcinom de Prostata

Adenocarcinom de Prostata I: Am rugamintea sa imi spuneti ce analize sa mai fac pentru consultatia din 31.03.2016 orele 17.00, cind am fost acceptat [...]

2020-01-30T17:55:27+03:00noiembrie 6, 2018|Prostata|