Consumul de lichide și colica renală
Daca nu doresti sa urmaresti materialul video, poti continua sa citesti versiunea text de mai jos:
Moderator 1: Asadar lichide, lichide, cafele, dar il avem pe regele lichidelor, adica pe superdoctorul Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor in stiinte medicale. Buna dimineata!
Moderator 2: Buna dimineata! Bine ati venit! Sa ne povestiti despre jumatatea plina a paharului si cate jumatati pline trebuie sa bem pe zi.
Dr.Niță: Da, mai ales in conditiile actuale, trebuie sa fie multe jumatati pline, trebuie sa fim atenti la temperaturile astea ridicate, care vor produce deshidratare, vom pierde lichide prin transpiratie multe. Asta inseamna ca mai putina cantitate de urina, ceea ce inseamna ca ea va fi mult mai concentrata, ceea ce inseamna ca va creste riscul unor afectiuni printre care liteaza sau pietrele la rinichi care sunt mai frecvent intalnite in aceasta perioada. De asta ceea ce spuneti este foarte adevarat cat mai multe lichide si care sa fie baute constant pe tot parcursul zilei.
Moderator 2: Dar cata apa e prea multa apa? Putem sa bem prea mult?
Dr.Niță: Nu e niciodata prea multa apa. Rinichiul poate epura undeva la 16 litri pe zi, nu cred ca o sa ajungem niciunul dintre noi acolo.
Moderator 1: Un rinichi?
Dr.Niță: Nu, rinichii, amandoi. Deci niciodata nu e prea multa, asa ca sunt multe afectiuni.
Moderator 1: Cata bere e prea multa?
Dr.Niță: Si berea e lichid.
Moderator 1: Apa plata cu lamaie e doar o legenda sau?
Dr.Niță: Nu e o legenda, este chiar utila, mai ales pentru cei care au predispozitii de a forma pietre, pentru ca citricele in general, intra si lamaia aici, au un efect protectiv, acidul citric se transforma ulterior, se elimina prin urina si se transforma in citrat, care protejeaza ca sarurile minerale care exista intr-o cantitate mare in urina sa nu se agrege sa nu duca la formarea pietrelor.
Asa ca apa plata cu lamaie este ok si mai e ok dintr-un alt punct de vedere, continutul de calciu care este mai mic in apa plata face sa nu favorizeze formarea pietrelor. Asadar, nu este un mit ci este un adevar.
Moderator 2: Dar de ce vara se produc mai multe crize de rinichi?
Dr.Niță: Spuneam mai devreme, se concentreaza urina, vom pierde mai multe lichide prin transpiratie, poate ca nu bem suficient, atunci urina devine mai concentrata, sarurile minerale care exista in mod normal in urina se vor agrega si vor duce la formarea pietrelor si in felul acesta crizele sau colicele renale sunt mai frecvente.
Moderator 2: Dar ne hidratam doar band apa sau doar si ceai si sucuri naturale.
Dr.Niță: Orice lichid este binevenit, si berea, nu pot sa spun eu cantitatea, dar orice lichid este binevenit, da, aici intra apa, intra ceaiurile, atentie, la sucurile naturale, apropo de continutul mare de zahar, si atentie la ce inseamna natural de fapt. In lumea asta, sa fim un pic atenti. Recomandarea principala este de a bea apa.
Moderator 1: Zaharul ce face rinichiului?
Dr.Niță: Zaharul si sarea in exces produc perturbari ale metabolismului si ale rinichiului si atunci stimuleaza formarea pietrelor. Este o alta recomandare sa evitam excesul de zahar, sare si grasimi.
Moderator 1: Cand stiu ca am pietreicica, pietreoi sau… Cand stiu ca am ceva pe partea asta?
Dr.Niță: Sunt situatii in care nu stim nimic, daca ele sunt foarte mici si raman cantonate si stau acolo in rinichi poti sa nu stii nimic si vezi decat la un examen de rutina, la un examen ecografic, sau poti sa stii fiindca daca ele pleaca din rinichi si intra pe un canal foarte subtire numit ureter, care leaga rinichiul de vezica urinara, atunci va bloca evacuarea rinichiului, creste presiunea in rinichi si apare o durere numita colica renala, care e o durere importanta, comparata, aici doamnele pot sa ne spuna, comparata de multe ori cu durerile de nastere, o durere intensa si atunci veti sti si veti veni repede la doctor pentru ca nu poti ramane indiferent la o astfel de durere.
Moderator 2: Dar cum poti sa identifici durerea de rinichi fata de alte dureri? Ca te doare burta sau te doare orice altceva?
Dr.Niță: Le poti identifica oarecum si clinic, dar vei ajunge sa faci evident niste examene suplimentare. De exemplu durerea de rinichi e o durere care apare brusc, care nu are legatura cu miscarea si care agita foarte mult pacientul. Il cunosc de la usa daca un pacient are colica sau daca e o durere lombara, adica daca e pacient cu discopatie.
Pacientul cu discopatie isi gaseste o pozitie antalgica, spunem noi, adica o pozitie care sa ii calmeze durerea, vine cocosat si sta in acea pozitie, pe cand pacientul care e intr-o colica renala e un pacient agitat, isi cauta pozitia, nu si-o gaseste, si-o schimba frecvent si atunci astea sunt elemente care te duc catre una sau alta cauze ale durerii, dar sigur ca ajungi mai departe sa completezi investigatiile, sa completezi un examen banal, ecografic, pe care il stie toata lumea si sa vezi ca suferinta este una renala sau nu, si atunci te duci catre alta cale.
Moderator 1: Lichidele, sa revenim putin la ele si o sa va intreb, dar hai sa va intreb mai intai ca sa nu uit, despre coronavirusul asta care ne-a dat viata peste cap. Cercetarile arata ca ataca vasele de sange. Ati intalnit in cazuistica dumneavoastra si probleme la rinichi? Este un organ intern extrem de bine vascularizat.
Dr.Niță: Mai putin vin catre noi, pentru ca specialitatea este urologie, este o specialitate chirurgicala, in care vin pacienti pentru interventii chirurgicale. Asta cu afectarea vaselor merge mai mult catre nefrologie, specialitate medicala, da si intr-adevar si eu pot sa confirm ca induce anumite modificari si in zona prostatei de exemplu si in zona rinichiului si vad niste manifestari ale pacientilor care au trecut prin boala si care sunt ca si repercursiuni ale coronavirusului.
Moderator 1: Supa de rosii, ciorbite, ce-am mai putea completa?
Dr.Niță: Toate sunt utile ca sunt lichide
Moderator 3: Eu mai am o intrebare suplimentara care ma intereseaza pe mine in mod direct. Te rog frumos, ne povestesti despre infectiile urinare la barbati, pentru ca sunt foarte multi barbati care nu stiu ca si ei pot face o infectie urinara.
Dr.Niță: Si ei pot face o infectie urinara, insa e diferit fata de femei. La femei infectiile urinare pot sa apara fara o cauza evidenta, fiindca canalul urinar numit uretra care leaga vezica urinara de exterior, este foarte scurt la femei si microbii din afara, noi suntem sterili, microbii din afara pot patrunde foarte usor. La femei, infectiile urinare pot sa apara in mod frecvent fara o cauza evidenta, in afara consumului inadecvat de lichide. Deci nu beau suficiente lichide, una din principalele cauze pentru care femeile fac infectii urinare.
Dar la barbati, infectiile urinare nu apar asa ca la femei, pentru ca uretra este lunga si infectiile apar dupa ce au trecut prin prostata de foarte multe ori. Sunt cauze diferite de aparitie a infectiei urinare, de regula la barbati cele mai frecvente sunt cele prostatice care merg si catre vezica urinara si nu sunt atat de frecvente precum cele de la femei, dar intr-adevar si barbatii fac infectii urinare, doar ca la barbat daca vine cu infectie urinara, trebuie sa vezi daca nu cumva e o cauza care a dus la crearea acelei infectii. Fie nu goleste bine vezica urinara, are un adenom de prostata, are o prostata marita, care ii obstructioneaza evacuarea vezicii, fie are ceva pietre.
Moderator 3: E mai complicat la barbati.
Dr.Niță: Este un pic mai complicat si daca el vine cu o infectie urinara, trebuie sa te asiguri ca nu are o cauza care favorizeaza acea infectie. La femei, cel mai frecvent nu e o cauza organica, anatomica, ci poate consumul inadecvat de lichide.
Moderator 2: Dar exista si emotiile din spatele bolilor si eu stiu ca emotiile legate de lichiditati, de partea financiara, duc la pietre la rinichi.
Dr.Niță: Cred ca sunt doar povesti.
Moderator 1: O incheiere en fanfare, marca Gheorghe Niță, prieteni, medic primar urolog si doctor in stiinte medicale, multumim domnule doctor!
Moderator 2: Multumim!
Dr.Niță: Multumesc pentru invitatie!
Ne poti contacta si pe