Cum tratam Adenomul sau Cancerul de prostata

Daca nu doresti sa urmaresti materialul video, poti continua sa citesti versiunea text de mai jos:

Simona Dragomir: Bine v-am regăsit, dragele mele, dragi mei, din nou live aici la Ziarul de Sănătate. Astăzi impreună cu domnul doctor Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale. Bine ai revenit, Gigi!

Dr. Gheorghe Niță: Mulțumesc de invitație, Simona, mă bucur că suntem împreună pentru o emisiune care iarăși va trece foarte repede.

R: Așa e, dar în care vom povesti foarte, foarte multe. Și îți mulțmesc că astăzi ești din nou împreună cu noi. Ne puteți urmării și pe YouTube și ne puteți adresa întrebări. Vom vorbii despre adenom vs. cancer de prostată. Știu că sunt diagnostice care sperie, adică în momentul în care bărbatul aude de adenom de prostată se gândește „Să nu ajung la cancer!”. Sunt lucruri sensibile pentru bărbați, știm că ei merg cel mai greu la medic, de cele mai multe ori partenerele se tot roagă, îi obligă mai mult, și ajung.

Poate că în discuția de azi domnul doctor Gheorghe Niță o să vă convingă să faceți controalele la timp pentru a prevenii lucruri ce se pot complica, și este păcat să se întâmple așa. Așteptăm mesajele voastre, întrebări la care docturul Gheorghe Niță va raspunde și avem și un premiu să vă oferim, un supliment foarte bun de la Zenyth, Prostahelp Forte, care ajută când ai astfel de afecțiuni. Hai să vedem Gigi, care este diferența dintre adenom și cancerul de prostată? Spuneam că este un diagnostic care sperie când auzi „adenom de prostată”, mulți se duc cu gândul la cancer „este cancer sau nu?”.

DR.NIȚĂ: Simona, eu cred că ar trebuii să înceapă să fie clar tuturor, am mai spus asta și cred ca e important ca oamenii să înțeleagă ce este prostata: prostata este o glandulă care aparține aparatului reproducător masculin, se regăsește doar la bărbați, la femei nu există prostată. Rolul ei este de a intervenii în producerea spermei, produce un lichid în care plutesc spermatozoizi care se formează la nivelul testiculelor, lichid care asigură nutriția acestor spermatozoizi. Iar ejacularea, eliminarea spermei, se produce tot datorită acțiunii prostatei, se produce o contracție a fibrelor musculare care împing sperma către exterior. Deci este o glandă care aparține aparatului reproducător, deși ea este situată în apropiere cu aparatul urinar.

O să vedem practic cum îmbolnăvirea ei dă repercusiuni asupra aparatul urinar. E situată pe vezica urinară și prin interioul ei trece canalul urinar numit uretră, astfel încât niște modificări ale prostatei au repercusiuni asupra uretrei, deci asupra micțiunii, deci asupra apartului urinar. Sunt trei afecțiuni ale prostatei, una poate apare chiar la vârstele tinere, se cheamă prostatită, este inflamația prostatei de la o răceală, cum fac la anixite sau la cistite.

R: Tot ce este în coadă cu „ită”, este vorba de inflamație.

DR.NIȚĂ: Exact, deci asta poate apare la orice vârstă. Este o afecțiune banală, dar de multe ori le pune probleme tinerilor pentru că îi sperie și este o afecțiune care poate drena foarte mult timp dar în practic nu pune viața în pericol. Al doilea este adenomul de prostată și al treilea este cancerul de prostată, despre ultimele două ne-am propus să vorbim noi, acum findcă diferența dintre cele două este că adenomul de prostată este o afecțiune benignă.

R: Adică nu este cancer.

DR.NIȚĂ: Adică nu este cancer. În practica medicală se cheama și hipertrofie benignă de prostată. Cancerul de prostată, așa cum îi spune și numele, sau adenocarcinomul de prostată, forma cea mai frecvent întâlnită, este o afecțiune malignă, este un cancer de prostată.

R: Avem și schemă, o poză de care te poți folosi să explici.

DR.NIȚĂ: Sunt foarte utile pentru a înțelege. Deci adenomul de prostată este o afecțiune care se dezvoltă din centrul prostatei, cea situată lângă canalul urinar, lângă uretră. Și atunci, mărirea acestei zone a prostatei centrale apasă pe canalul urinar, apasă pe uretră, și atunci obstrucțiorează și jenează fluxul urinar și apar fenomenele specifice adenomului de prostată, însemnând micțiuni cu jet urinar slab.

Cancerul de prostată se dezvoltă din periferia prostatei, deci nu imediat lângă canalul urinar, ci în zona din exteriorul prostatei, astfel încât nu găsim simptomatologie decât mult mai târziu în evoluție. De aceea este important ca la grupele la risc să identificăm în mod activ acest cancer de prostată, făcând niște investigații specifice despre care o să vorbim mai departe. Sunt două afecțiuni pe care din start trebuie să le tratăm și să ne gândim la ele pentru că pot evolua concomitent sau separat, adică un pacient poate avea doar cancer de prostată, doar adenom de prostată sau le poate avea pe amândouă.

R: Deci, se poate întâmpla să ai și cancer și adenom de prostată în paralel?

DR.NIȚĂ: Exact. Fiincă ele se dezvoltă, repet, din două zone separate ale prostatei și un pacient le poate avea pe amândouă. Nu se tranformă dintr-una într-alta, sunt mulți pacienți care cred că au avut adenom de prostată și s-a trasformat în cancer de prostată, din contră ele pot să evolueze concomitent. Una dintre ele, adenomul, care într-adevăr e cea mai frecventă apare la 80% din bărbații care trec de 50 de ani, care au și simptomatologie repede.

R: Și știm de ce apare?

DR.NIȚĂ: Da, imediat revenim. Cea de a doua este cancerul de prostată, care și ea este foarte frecventă, 1 din 7 bărbați fac cancer de prostată care apare de regulă la fel, după 55 de ani, dar care nu dă simptomatologie decât mult mai târziu, după evoluție. Mă întrebai de ce apar?

R: Exact! Din ce cauză apar?

DR.NIȚĂ: Două sunt cauzele principale: una sunt modificările hormonale care apar la bărbat odată cu vârsta, deci vârsta e o cauză de apariție acestor afecțiuni, de aceea cu atât trecem de 50 de ani, cu atât riscul de apariție și de pregresie acestor afecțiuni este mai mare, și a doua, mă refer la  adenomul de prostată, este inflamația, adică acea prostatită care poate apărea de la vârstele tinere poate să favorizeze dezvoltarea mai rapidă a adenomului de prostată. Dacă toți pacienți ar trăi peste 80 de ani, toți ar avea adenom de prostată, ceea ce nu este foarte departe de adevăr.

R: Deci mai devreme sau mai târziu…

DR.NIȚĂ: Exact, nu există diferențe de vârstă, sunt pacienți pe care îi știu de la 40 de ani și ceva și care au probleme destul de importante din cauza adenomului de prostată care s-a dezvoltat ca urmare a inflamării avute în tinerețe și neglijată, inflamarea prostatei, și știu persoane care la 70 de ani vin la un prim consult pentru că nu au nici o manifestare până atunci, urinară. Media este în jurul vârstei de 60 de ani, cea mai frecventă apariție a simptomatologiei și a problemelor secundare adenomului de prostată.

R: Bun, deci iată că trecerea timpului ar fi o cauză, dar și atenția la alte probleme netratate la timp, așa cum îmi spuneai de prostatite.

DR.NIȚĂ: Iar pentru cancerul de prostată, cred că trebuie să subliniem aici, importanța familiară adică există frecvențe mai mari ale cancerului de prostată în anumite familii în care fie tatăl a avut cancer de prostată, fie mama a avut cancer în zona genitală ori cancer la sâni. Sunt descrise deja niște mutații ale genelor care sunt implicate în dezvoltarea cancerului de prostată. Așa încât există o componentă genetică familiară la această afecțiune…

R: Și atunci, dacă știm de această componentă genetică, dacă în familie apar cazuri, spuneai fie pe linia masculină fie pe linia feminină, ar trebui să mergem mai des la consult. Și următoarea întrebare era: care este vârsta de la care ar trebui să facem controale preventive? Firește, dacă ai în familie cancere, cum deja ai spus, bănuiesc că mai repede.

DR.NIȚĂ: Pentru bărbați 45 de ani, dacă în familie există un asemenea istoric pentru cancerul de prostată. Pentru adenomul de prostată, dacă apar simptome sau în principiu după vârsta de 55-60 de ani.

R: Bun, hai să ne referim la simptome, foarte important, deja am sesizat că ai făcut mici diferențe. Vreau să le discutăm în detaliu: la adenom apar manifestări, atunci când e adenom de prostată?

DR.NIȚĂ: La adenom apar de regulă precoce, dar nu orice mărire a prostatei apasă pe canalul urinar, spuneam că se mărește preponderent din zona centrală a ei și că aceste modificări de dimensiuni, de volum, apasă pe canalul urinar, apasă pe uretră și atunci e ca și cum ai închide robinetul, pentru că fluxul urinar, jetul urinar, devine mai slab. Micțiunea începe mai dificil pentru că vezica urinară va trebuii să depună un efort mai mare pentru a se contracta, pentru a crește presiunea în interiorul ei. Și în felul ăsta urinarea este deschisă de către pacient cu efort, e mai dificilă, se inițiază mai greu și durează mai mult ca și finalitate. Uneori nu se golește de tot vezica urinară. Evoluția este către asta, este către un blocaj urinar.

Pacientul la un moment dat dacă își neglijează de tot aceste simptome poate ajunge la un blocaj urinar, adică nu poate urina și va avea o retenție urinară care îl va forța să ajunga evident de urgență la spital fiindcă este foarte dureroasă, pacientul are senzația iminentă de a urina, nu poate să facă lucrul ăsta și atunci îl forțează să ajungă rapid la spital.

R: E ca și cum, Gigi, ai avea un furtun cu apă pe care pui piciorul și atunci este greu ca… (apa să curgă).

DR.NIȚĂ: Exact, este absolut același lucru, explicația este foarte bună. Voiam să spun că este ca și cum ai închide robinetul, dar mă rog, idea este aceeași. Într-adevăr se reduce lumenul prin care curge lichidul, urina, și atunci toate aceste repercursiuni dacă înțelegem în ce parte se dezvoltă și așa mai departe vom înțelege și toate aceste simptome care cu timpul pot să apară și să mergem prin alte complicații, spuneam că vezica urinară nu se mai golește complet, obosește, se forțează ca să se golească complet în condițiile în care furtunul e ștrangulat și atunci nu mai reușește să se golească complet. Așa urina stagnează în vezica urinară și pot apare infecții orice stază urinară favorizează infecțiile.

Pot apare depuneri de săruri minerale care sunt în concentrație mare în urină și care pot duce la formarea pietrelor în vezica urinară, care de cele mai multe ori sunt consecința adenomului de prostată. Pot să apară chiar tumorii în vezica urinară fiindcă substanțele toxice care sunt conținute în mod normal în urină pot să acționeze asupra pereților vezicali și pot duce la dezvoltarea unor formațiuni tumorali în vezica urinară, culimnând evident cu această retenție urinară. Așa încât acestea sunt complicațiile adenomului de prostată, așa că e bine să le tratăm cu seriozitate fiindcă pot exista chiar și cazuri de insuficiență renală: un pacient care și-a neglijat adenomul de prostată și care face dializă și acum, a fost și o operație, dar s-a alteral funcția renală complet. Din păcate nu a vrut să asculte indicațiile operatorilor, și acum sunt niște repercusiuni de care va trage toată viața, adică până acolo se poate ajunge.

R: Nu ar trebui să ajungem la o complicație.

DR.NIȚĂ: Da, de regulă prezența complicațiilor începe să excludă tratamentul medical, idea este că dacă surprizi un pacient în stadiul fară complicații, poți să-l tratezi medical. Atunci când încep să apară complicațiile e greu să intervii în mod medical.

R: Vreau să discutăm în detaliu toate aceste aspecte. Ai vorbit de manifestările adenomului de prostată, la cancer am reținut deja că nu prea dă semne la început cel puțin…

DR.NIȚĂ: Cancerul poate exista în multe forme evolutive, depinde cum îl surprinzi.

R: De obicei când are manifestări vizibile este deja…

DR.NIȚĂ: Deja poate fi târziu. În stadiile incipiente nu apar manifestări de foarte multe ori, pot să apară niște disfuncționalități în zona sexuală, pot să apară niște dureri în zona pelvisului. Manifestările urinare apar mai târziu în evoluție fiindcă apar odată ce cancerul evoluează către centrul prostatei, către canalul urinar, și atunci deja poate să fie un semn că boala este evoluată. Așa că interesul nostru este să îl depistăm precoce, există un marcăr care te ajută pentru depistarea cancerului de prostată, nu îți dă o siguranță de 100% dar este util și recomandabil la toți pacienții care trec de 50 de ani, se cheamă Antigen Specific Prostatic.

Este renumit sau cunoscut destul de larg în populație ca PSA, și care ar trebui determinat la toți pacienții care trec de 50 de ani. Dacă valoarea lui este subunitară îl mai facem odată la 2 ani, dacă este mai mare atunci trebuie făcut odată pe an. Importantă e și creșterea, să fie considerată valoare normală este sub 4 mg/ml, dacă valoare crește este bine să faci investigații suplimentare pacientului fără să aștepți să ajungă la 4. Am avut pacienți cu cancer ca l-au depistat la 2 și ceva, dar am văzut și am observat o creștere anuală mult prea mare a PSA-ului care ne-a impus niște investigații suplementare care ne-au dus la depistarea cancerului de prostată, deci este importantă nu doar valoarea absolută dar și dinamica la care vin pacienții  la controale periodice. Sunt pacienți care exagerează, își fac PSA o dată pe lună, sau la 3 luni, nu e cazul de așa ceva, trebuie să faci în urma recomandărilor, dacă recomandările îți spun să faci la doi ani, atunci nu are rost să vii la control o dată pe lună.

R: Dar mai bine mai des, decât prea târziu mă gândesc. Adică să nu-i certăm prea tare pe cei care vin, care sunt conștiincioși. Glumesc, nu e vorba de nici o ceartă, mai bine vin mai des decât să ajungi prea târziu adică.. Bun așa cum spuneai, la recomandarea medicului.

DR.NIȚĂ: Absolut, dar trebuie reținut că după vârsta de 50 de ani trebuie să se preocupe să ajungă să-și facă această investigație, aceste analize, eventual să ajungă si la un control medical.

R: Mă gândeam într-un cuplu e bine să avem grijă unii de ceilalți: doamnele de peste 45 de ani ar trebui să-și facă o mamografie pentru sâni, așa cum bărbații ar trebui să-și facă această investigație, PSA. Și știu eu din discuțiile nenumărate din emisiunile frumoase care le-am realizat că mai e un lucru important, ar fi tușeul rectal ,de care bărbații fug, sau cei mai mulți dintre ei fug, adică o consideră neplăcut.

DR.NIȚĂ: Este justificat. Dacă ne gândim la consulturile ginecologice din viața unei femei, tot așa este.

R: Da, uite că putem face paralele.

DR.NIȚĂ: Exact, dar din păcate este într-adevăr. Suntem întrebați de multe ori în această eră a progreselor..

R: Nu există și altceva care să te scape…

DR.NIȚĂ: Păi există altceva, dar nu neapărat te scapă de tușeul rectal.

R: Îți oferă alte informații.

DR.NIȚĂ: Exact, și e important pentru un eventual cancer de prostată. Sunt cazuri de cancer de prostată care evoluează cu PSA normal, cu RVN normal, dar tu descoperi un nodul la tușeul rectal. Deci totuși chiar dacă există și alte mijloace la dispoziție, există și un număr de cazuri care pot să scape celorlalte metode de investigație. Și atunci este o chestiune de rutină, absolut banală, nu este decât o chestiune de pudoare nu e altceva, de ce să refuzăm un examen clinic a unei glandule care este accesibilă, de exemplu pancreasului nu putem decât chirurgical, e foarte greu, ca la rinichi.

R: Corect, dar prostata poate fi palpată prin tușeul rectal.

DR.NIȚĂ: Ea este în vecinătatea rectului și îi poți palapa consistența, poți simți dacă este ceva, un nodul care să fie suspect, tumoral. La acest exament clinic nu trebuie nici o dotare, doar o mănușă și atât, nu ai nevoie de alte dotări speciale.

R: Și este examen de competența medicului urolog.

DR.NIȚĂ: Da, de competență în principiu a unui medic urolog. Dar de principiu fac și medicii de familie dar aici ține și de experiență, adică dacă tu faci un tușeu acum și din nou peste 3 luni de zile, nu o să ai experiența necesară pentru a depista niște modificări, uneori fine, care sunt la nivelul prostatei. Deci în principiu e bine să fie făcută de un specialist.

R: Deci iată, atenție la aceste controale preventive care pot descoperii la timp eventuale transformări și îți pot salva viața. Este important să subliniem acest lucru. Așteptăm întrebările voastre, domnul doctor Gheorghe Niță  medic pimar urolog, doctor în științe medicale este astăzi cu noi așa că așteptăm întrebări astfel încât domnul doctor să vă poată răspunde și cel mai interesant mesaj va fi premiat. Astăzi avem să vă oferim acest supliment foarte bun, Prostahelp Forte produs de firma Zenyth, mulțumim pentru premiul oferit. Hai să vedem, stiul de viață contează, Gigi Niță? Adică sunt factori pe care nu-i poți influența, așa cum spuneai, trecerea timpului, moștenirea genetică, dar ca stil de viață, nu știu, faptul că facem sau nu mișcare?

DR.NIȚĂ: E foarte important.

R: Avem anumite obiceiuri mai bune sau nu, hai să vedem, dacă putem influența într-un fel, adică să facem să nu apară boala, ce ține de noi?

DR.NIȚĂ: Am spus mai devreme că unul din factori care influențează dezvoltarea prostatei este inflamația, aceasta odată apărută cu trecerea timpului duce la hipetrofierea glandei și la apariția adenomului de prostată.

R: Sau inflamația apărută și netratată, cum spuneai de prostatite, cum și bărbații tineri pot avea.

DR.NIȚĂ: Da, revenind asupra aceste inflamații, spuneam că inflamația e favorizată de sedentarism: statul prea mult pe scaun face ca circulația in zona pelvisului și a prostatei să nu fie prea grozavă, și atunci să favorizeze apariția acestor inflamații. Deci boala asta este mai frecventă la pacienții care sunt sedentari, nu vorbesc de prostatite, vorbesc de inflamații. Și atunci și automat ulterior adenomul de prostată va apărea sau va fi mai frecvent la vârste mai tinere, de aceea mișcarea este foarte importantă. Pe de altă parte, stimularea tot timpul a prostatei, cum ar fi de exemplu la cicliști, este mai frecvent cancerul de prostată.

R: Din cauza șeii?

DR.NIȚĂ: Din cauza șeii. Sunt niște cicliști celebri care au murit de cancer de prostată, așa că trebuie să avem grijă. Mersul, alergatul, înnotul, în general tot ce înseamnă exerciți cardio sunt recomandate și sunt benefice pentru prostată. Revenind de exemplu la alimentație, este știut faptul că lactatele în general favorizează dezvoltarea cancerului de prostată, deci dacă este ceva să racomandăm, mai ales laptele dulce nu are ce să caute în alimentație, de fapt el nu poate să mai fie procesat de organism în mod grozav după o anumită vârstă. Așa și folosirea în exces a lactatelor poate fi un factor agravant al bolilor prostatice și a cancerului de prostată.

La fel și obezitatea, și obezitatea știm bine cât de mult este legată de stilul de viață. Așa că aici răspunsul este implicit, stilul de viață este foarte important. Și e cunoscut beneficiul genul de diete mediteraneene pentru buna sănătate a prostatei: pește, măsline, ulei de măsline, tot ce înseamnă fructe și legume colorate sunt absolut benefice pentru buna dezvoltare a prostatei, la care se adaugă mers, alergat, deci ceea ce înseamnă stil de viața în general cunoscut ca sănătos.

R: Corect. Viața sexuală contează? Dacă este un bărbat activ sau mai puțin activ?

DR.NIȚĂ: În general se spune că, cu cât numărul de ejaculări este mai mare, cu atât este mult mai bună sănătatea prostatei, și cu asta ți-am răspuns.

R: Răspunsul este subînțeles. Sunt și mesaje de felcitare, o salutăm pe doamna Viviana Stanciulov, vă mulțumim pentru mesajul frumos. La fel pe Ștefania Mihalgas, ne felicită pentru tema aleasă, văd că se uită și Sorin, Ionela, vă mulțumim că sunteți alături de noi. Ștefania continuă chiar „foate bune informațiile și sfaturi utile”, îți mulțumim Ștefania. O salutăm și pe Cristina Chifu care spune și ea „Bună ziua și felicitări pentru emisiunile pe care le faceți. Soțul meu are 53 de ani și nu își poate ține urina, trebuie să găsească rapid o toaletă. Situația se agravează și mai mult dacă bea un pahar de vin. Ce să fie?”

DR.NIȚĂ: Este același adenom de prostată dar cu o formă de manifestare în care implică mai mult vezica urinară, e o suferință a vezicii urinare care se contractă fără ca dânsul să o poată controla. Se cheamă hiperactivitate vezicală și poate însoții dezvoltarea acestui adenom de prostată. Trebuie tratată, de cele mai multe ori trebuie făcut un consult medical anterior, de cele mai multe ori nu e nevoie de intervenție chirurgicală dar e nevoie de un tratatment care să vizeze și această modificare de funcționalitate a vezicii urinare.

R: Bun, deci Cristina, ai auzit, ar fi bine ca soțul tău să ajungă la un consult de rutină și să vă asigurați că totul este în regulă. Dacă sunteți din București de ce nu, domnul Gheoghe Niță este perfect și gata oricând să își ajute pacienții. Iată că vă scriu dintre pacienții pe care i-ați operat, pe Nicolae Cărbunaru spune să-l salut pe domnul doctor Gheorghe Niță „medic și om deosebit”, subscriu domnul doctor este un profesionist desăvârșit și un om minunat, așa că mă bucur că primești mesaje din partea pacienților. Și Ionel „Îi mulțumesc domnului doctor Gheorghe Niță care m-a operat în aprilie 2018”, uite ține minte și data, multă sănătate sper că sunteți bine sănătoși domnilor. Operația uite cu tehnologia Da Vinci, despre care o să vorbim și astăzi la un moment dat.

Mă bucur iată că îți scriu dintre pacienți, revine și Cristina și ne mulțumește pentru răspuns, îți mulțumim și noi Cristina că ești astăzi alături și sper să ajungi la un consult de specialitate cu soțul tău. Tulburările hormonale, Gigi, au și ele un rol în apariția adenomului sau a cancerului de prostată?

DR.NIȚĂ: Mai ales în apariția a cancerului de prostată de aceea sunt pacienți care au divese disfuncționalități hormonale și care apelază în mod excesiv la un tratament cu testosteron, excesul de testosteron poate duce la dezvoltarea cancerului de prostată, de aceea aici trebuie să fim foarte atenți, medicii urologi știu aceste lucruri, și trimit frecvent pacienții către controale regulate și către noi. Dar trebuie avută grijă aici, și nu recomand un tratament hormonal care să fie luat fără a face un control periodic, pentru că într-adevăr poate stimula dezvoltarea cancerului de prostată, evident la pacienții care au oricum o predispoziție bineînțeles.

R: Dar mă gândeam pentru cei care merg la sală și iau tot felul de suplimente, steroizi chiar, nu? Și acestea au?

DR.NIȚĂ: Da, sunt foarte cunoscute de către noi, în principu suplimentele proteice nu ar trebui să fie neapărat o problemă dar dacă trecem pe tot tipul de substanțe care au viză hormonală, atunci într- adevăr pot apare disfuncții în zona sexuală, încep să acționeze invers și se întorc împotriva organismului ca un boomerang și evident pot apare probleme în ceea ce privește această patologie prostatică, dar nu recomand fără un aviz medical.

R: Bun, iar legat de suplimente: cât sunt ele de utile? Pentru că nu aș vrea să se înțeleagă că te poți trata cu suplimente și nu faci intervenția chirurgicală. Sunt foarte importante aceste suplimente, și mai ales când vorbim de un supliment de calitate, așa cum este cel pe care îl oferim noi astăzi, ProstaHelp Forte produs de firma Zenyth.

DR.NIȚĂ: Sunt foarte importante, mai ales în fazele precoce ale dezvoltării afecțiunii după ce am facut un consult anterior să ne asigurăm că nu sunt semne de un cancer de prostată că altfel e evident că aceste suplimente nu-și au indicația. Dar sunt foarte utile, dacă este un adenom de prostată într-un stadiu incipient, au un efect antiflamatoriu toate aceste suplimente, și eu le prescriu frecvent fără niciun fel de problemă chiar dacă, eu șiu, pacientul e nedumerit „am venit la un doctor și el îmi dă numai niște suplimente”, păi e bine.

R: Adică ai venit la timp.

DR.NIȚĂ: Înseamnă că nu ai nevoie de un altfel de tratament, că sunt suficiente aceste suplimente și că e de așteptat ca, cu ele evoluția e una lentă. Deci au un efect care întârzie dezvoltarea adenomului de prostată și atunci sunt benefice în stadiile incipiente ale afecțiunii.

R: Mă uitam Gigi, am primit și un mesaj în italiană de la Vincenzo Rutta, care cred că spune că ești un profesionist desăvârșit și un om… Nu știu dacă îmi faci tu traducere, un om absolut minunat. Cred că asta a vrut să spună, am tradus bine chiar dacă nu sunt vorbitor de italiană.

DR.NIȚĂ: Da.

R: Mulțumim Vincenzo că te uiți și că ne-ai scris. O salutăm pe Elena, văd că și ea se uită, la fel și pe Viorica și Vasile Marinovski. Uite, întrebă Ursu Cornel, pacient 65 de ani, carcinom stadiu incipient, operație sau tratament oncologic?

DR.NIȚĂ: 65 de ani?

R: Da, carcinom la prostată.

DR.NIȚĂ: Dacă ne referim la vindecare atunci optăm pentru operație cel mai frecvent, dacă un pacient cu speranță de viață peste 10 ani, în principiu la un pacient de 65 de ani te poți aștepta la chestiunea asta, în România e peste 80 de ani speranța de viață, dacă nu sunt alte boli asociate majore, dacă boala este limitată la prostată atunci cele mai mari șanse de vindecare le conferă intervenția chirurgicală. Sigur, ține și de opțiunile pacientului, trebuie avută o discuție cu dânsul ca să înțeleagă care sunt repercusiunile. Trebuie făcut un RMN. Văzută stadializarea bolii și dacă are deja biopsia efectuată atunci poate intra în discuție dacă evoluția va fi mai bună după operație sau tratament oncologic.

R: Păi atunci profit de acest mesaj, hai să tecem să vedem, deci am spus diagnosticul cum se stabilește prin aceste controale care trebuie făcute de rutină și mai ales atunci când apar acele manifestări despre care noi vorbeam, lucruri care încep să te deranjeze, dar nu pe bărbatul respectiv, pe parteneră care observă anumite modificări. Urinatul noaptea? Adică nu am zis de el, adică mergi foarte des la baie.

DR.NIȚĂ: Este specific pentru adenomul de prostată și aici e evident că intervin doamnele că încep să fie deranjate ele că partenerii se trezesc toată noaptea să meargă la toaletă.

R: Ei se culcă, adorm, și ele rămân treze.

DR.NIȚĂ: Nu se mai pot odihni. Da, e specific pentru adenomul de prostată. Dar revenind la diagnostic, e nevoie de tușeu rectal, e nevoie de acest PSA care te ajută să diferențiezi un adenom benign de un cancer care este malign, e nevoie de examen ecografic care la fel te ajută să vezi dimensiunile, dacă sunt complicații la nivelul vezicii urinare, spuneam mai devreme, calculi, tumori la vezica urinară și așa mai departe. Deci un examen ecografic de rutină este util. Tușeul rectal la fel am specificat că este util. Pentru cancerul de prostată, dacă ai o suspiciune, fie la examenul clinic adică la tușeul rectal sau la PSA atunci singurul examen de certitudine este biopsia. Nu poți trata un cancer de prostată ca și cancer fără să ai un diagnostic histopatologic adică fără să ai biopsie, adică recoltarea unor fragmente, de regulă se face cu anestezie locală, transrectal în cabinet.

Eu personal fac în cabinet fară internarea pacientului, și numai așa ai diagnosticul de certitudine că ceea ce simți tu la tușeu, ceea îți arată un RMN, cea ce îți arată creșterea PSA-ului, sunt secundare unui cancer de prostată. Pentru diagnostic, vreau să accentuez acest lucru, diagnosticul de certitudine pentru cancer de prostată este doar în urma examenului histopatologic.

R: Și cred că în general atunci când vorbim de cancer este investigația care stabilește diagnosticul. Știu că asta sperie, că vorbim de puncție din prostată sau din sâni, sperie lucrul ăsta.

DR.NIȚĂ: Lumea întreabă tot timpul: „nu se va împrăștia?”.

R: Asta e ce voiam să zic. Există și acest mit care circulă că dacă nu aș fi făcut acea puncție nu se răspândea cancerul.

DR.NIȚĂ: Nu, sunt povești evident, dar trebuie să trecem peste asta, să încercăm să-i facem pe pacienți să înțeleagă că nu-și are rostul să nu accepte asemenea investigații suplimentare pentru cancerul de prostată în particular este foarte util nu numai în a-mi spune că acolo se află celule canceroase dar ci și cât de agresive sunt acele celule. Ne întreba domnul anterior, nu am toate datele ca să îi spun care este cea mai bună metodă de tratament, pentru că nu știm ce biopsie a avut și este foarte important în decizia terapeutică. Așa că biopsia dă certitudinea că e un cancer dar îmi dă și niște elemente suplimentare care mă vor ajuta să iau o decizie corectă pentru pacient.

R: Odată stabilit dignosticul, ce variantă de tratament avem și avem mai mult de povestiti, în cazul adenomului de prostată, în cazul cancerului. Hai să începem cu adenomul de prostată.

DR.NIȚĂ: Tu vorbești despre medicina personalizată, este diferit pentru fiecare pacient.

R: Da, pe linii mari.

DR.NIȚĂ: Dar ca regulă generală, hai să ne oprim întâi la adenomul de prostată, care este depistat în stadii incipiente fără complicații de care vorbeam anterior, de la începutul emisiunii, primul tratament este cel medical: suplimentele alimentare care au un efect antinflamator plus substanțe chimice, sunt o medicație care are ca și scop relaxarea zonei prostatei sau a uretrei, a canalului urinar, astfel încât ștrangularea să nu mai fie așa de evidentă. Și există asemenea medicamente pe piață care sunt eficiente și care se dau în stadiile inițiale ale afecțiunii, tratament care se ia la fel ca cel de inimă pe termen lung.

R: Asta mă gândeam, iei pe tot restul vieții?

DR.NIȚĂ: Iei cât evoluția este favorabilă rămâi pe acel tratament, faci controale periodice la 2 ani, în funcție de cum evoluează situația ca să te asiguri că nu apar complicații și monitorizezi pacientul. Ăsta este cazul fericit. În cazul nefericit, fie nu răspund la această medicație, adică îi dai medicația dar pacientul se simpte prost, urinează greu, nu constată nici o evoluție, înseamnă că e nerăspunziv la medicație, sau situația în care pacientul a ajuns prea târziu cu complicații deja, atunci tratamentul este chirurgical, vorbim aici de adenom de prostată. Deci ne referim la îndepărtarea acelei zone crescute a prostatei, aici sunt niște imagini cu așa numitul laser verde, o fibră laser care transmite lumină cu o anumită lungime de undă. Revenind la tratament, spuneam că tratamentul urmărește îndepărtarea zonei crescute, hipertrofiate, a prostatei, cea care apasă pe canalul urinar.

Nu îndepărtăm toată prostata la un adenom de prostată, ci doar zona crescută, doar partea hipertrofiată aducând situația din punct de vedere anatomic, cum era pacientul meu la 30 de ani și avea și prostată și atunci și urina bine mersi, doar că nu avea această obstrucție a canalului urinar, a uretrei. Și acum îndepărtarea se poate face folosind mai multe procedee, în general personal nu mai utilizez chirurgia deschisă pentru așa ceva. Am făcut chirurgie deschisă la începuturile carierei pentru adenom de prostată, în momentul de față indiferent de mărirea adenomului de prostată poate fi îndepărtat prin operații minim invazive.

R: Vorbeam despre aceste lucruri de pe vremea când erai la Sf. Ioan, și știu că veneați cu imagini senzaționale, și vorbim de niște ani.

DR.NIȚĂ: Da, așa e, tehnica evoluează așa că practic acolo unde lucrez în momentul de față nu mai fac intervenții chirurgicale clasice deschise pentru adenom de prostată. Și asta înseamnă o evoluție mult mai rapidă și pentru pacient, complicații mult mai puține, doar 2-3 zile de spitalizare ca regulă generală și recuperare mai ușuară. Până la urmă și mulțumirea mea că nu trebuie să îngrijesc prea multe zile în spital un pacient, chiar dacă operația durează mai mult e mai ușoară îngrijirea post operatorie.

R: Bănuiesc și riscuri mai mici, nu a se complica după operație.

DR.NIȚĂ: Da, și iată vezi îmi scriu pacienții operați acum 3-4 ani de zile, deci care deducem că sunt bine, asta înseamnă că și rezultatele sunt stabile. Există situații, poți întreba dacă un pacient operat de ademon de prostată poate să recidiveze. Da, în cam 10% dintre pacienți la un interval de timp cam la 10 ani pot să prezinte recidive, deci nu putem scoate total din gândire chestiunea asta, chiar și cu operație tot trebuie să vii la controale. Și poate ar mai fi o întrebare interesantă aici, dacă un pacient care a fost operat de adenom de prostată poate să facă cancer de prostată? Răspunsul este da.

R: Da, din moment ce pot evolua paralel.

DR.NIȚĂ: Se dezvoltă din zone diferite ale prostatei, răspunsul este da. Și atunci pacientul trebuie monitorizat ulterior pentru cancer de prostată pentru că ar putea dezvolta acest lucru. Deci asta e ceea ce privește tratamentul adenomului de prostată, spuneam că folosim aceste metode moderne fie că este rezecție cu plasmă bipolară în mediu salin, fie că este laserul verde, avem la dispoziție toate aceste proceduri care au fiecare particularitățile lor. Laserul verde este mai util la pacienții cardiaci, de exemplu care au probleme de coagulare. Operațiile cu plasmă la pacienții care au prostate mari, voluminoase, unde laserul e mai puțin eficient. Deci fiecare pacient se încadrează dacă ai mai multe alternative la dispooziție într-o metodă de tratament care este mai eficientă.

R: Tratamentul trebuie să fie personalizat, adică să ascultăm sfatul unui urolog. Dar, vorbind tot de adenom de prostată există situații în care trebuie să scoți prostata, nu?

DR.NIȚĂ: Prostata o scoți complet dacă este un cancer de prostată, nu dacă este un adenom de prostată.

R: Păi cred că am povestit tot.

DR.NIȚĂ: Apropo de adenom de prostată, tot ce privește principiile nu putem povesti tot acum. Idea care cred că trebuie să fie reținută este că nu mai există indicație de operație chirurgicală deschisă în momentul de față pentru adenomul de prostată, și în clinicele moderne dotate cu tot ceea ce trebuie aceste intervenții pot fi efectuate minim invaziv.

R: Hai să trecem la cancerul de prostată.

DR.NIȚĂ: Și aici depinde în stadiul îl care îl surprindem la pacient, pentru că de aici intervin și alte criterii. Intervine vârsta pacientului, bolile asociate, speranța de viață a lui, adică criteriile pe care le iei sunt mai multe nu doar stadiul în care se găsește boala, și nu în ultimul rând, preferința pacientului. Trebuie să ai o discuție cu pacientul astfel încât să-i explici care sunt beneficiile unei operații, care sunt beneficiile unei radioterapii, ce complicații pot apare în fiecare situație sau ce rezulate.

R: Să știi că aveam deja 2 mesaje. Ștefania Mihai a întrebat „cât de utilă este radioterapia în diagnosticul de cancer de prostată?”, la fel Daniela Jujuc „cât de eficient este radioterapia în diagnosticul de carcinom?”.

DR.NIȚĂ: Dacă vorbim de un pacient cu cancer de prostată opțiunile de tratament sunt: intervenția chirurgicală, radioterapia și eventual hormonoterapia. Hormonoterapia nu are viză de a vindeca, cele care sunt cu viză de a vindeca sunt intervenția chirurgicală și radioterapia. Depinde de fiecare situație în parte, depinde de cât de agresivă este boala. În principiu cele două sunt situate cam pe același plan, dar depinde dacă boala este localizată sau nu. Dacă vorbim de o boală localizată adică o boală care nu a depășit membrana externă a prostatei, dacă ne închipuim prostata ca o ceapă are mai multe foițe, dacă această tumoră este localizată în interiorul acestor foițe deci nu a depășit capusla înseamnă că este un stadiu localizat. Deci în stadiile localizate ale bolii la un pacient tânăr cu speranță de viață peste 10 ani în principiu prostatectomia adică intervenția chirurgicală însemnând extirparea totală a prostatei și a veziculilor seminale are cele mai bune rezultate din punctul de vedere onclogic, adică are cea mai mare rată de vindecare, mai mare decât radioterapia.

Dacă pacientul este de 75 de ani și mai are și alte probleme de sănătate atunci nu ar mai intra ca primă intenție intervenția, pentru că are și ea riscuri de complicații, atunci poate este mai bine să apelezi la radioterapie. E, repet, o discuție care trebuie purtată cu fiecare pacient în parte, pe de altă parte avem pacienți de peste 75 de ani care sunt sportivi, cu un status al sănătății bun, care nu au niciun fel de altă problemă, care evident că și ei preferă o intervenție decât o radioterapie. În al doilea rând depinde de experiența echipei și de tehnologia pe care o avem la îndemână pentru intervențiile astea de extirpare a prostatei. Porstata este situată într-un spațiu foarte îngust și intervenția nu este una foarte facilă, mai ales că pe lîngă prostată trec nervii care merg către erecție, firetele nervoase care ajută la erecție, de aceea ai putea să le deranjezi în timpul operației. Chiar la limita distală a prostatei se găsește sfincterul adică supap ce face să nu pierdem urină. De aceea după operația de extirpare a prostatei pot apare complicații de cele mai multe ori sunt tranzitorii.

S-au dezvoltat aceste tehnici moderne cum este chirurgia asta robotică. În chiunrgia robotică folosim un telemanipulator pentru a opera, nu operează un robot, adică nu e o mașinărie care operează singură ci este un dispozitiv care se întrepune între mâna chirurgului și interiorul pacientului care ajută la manipularea instrumentelor astfel încât să le putem manipula cu mare precizie, stai într-o poziție ergonomică atunci când operezi, operațiile astea pot să dureze 3-4 ore și nu trebuie să stai în piciore și cu mâinile în sus ținând instrumentele ci stai la un monitor la un pupitru și cu ajutorul unui dispozitiv ca un fel de joystick poți manipula instrumentele cu mare finețe la interiorul pacientului, astfel încât să protejeze acele structuri fine de care spuneam anterior și să obții niște rezultate foarte bune nu doar din punctul de vedere oncologic, adică nu doar să extirpi prostata, dar și în calitatea vieții pacientului.

Avantajele astea le aduce chirurgia robotică, și nu mai ai nevoie de niciun tratament ulterior, un pacient când aude de cancer crede că este condamnat să moară repede și să facă chimioterapie toată viața, și nu ăsta este cazul unei intervenții facute la timp: se asigură vindecarea pacientului și nu mai face nimic post operație. Facem câte un PSA care trebuie să rămână 0 undeva la niște luni de zile.

R: Toate astea dacă vii la timp la medic să descoperi în ce stadiu e.

DR.NIȚĂ: Este o boală din ce în ce mai evidentă, și foarte de curând, secretarul general al Organizăției Urologice Europene a propus un program Parlamentului European pentru depistarea cancerului de prostată, sunt acțiuni chiar din sfera politică cu repercusiuni în zona asta.

R: Deci este la fel ca la femei cu sânul, la bărbați cu prostata. Trebuie să avem grijă de noi. Iar eu am reținut că atunci când este stadiu de început, ai dat exemplul cepei cu foițele, când cancerul este localizat și n-a depășit marginile este situația ideală, în care cancerul poate fi tratat și chiar vindecat.

DR.NIȚĂ: „Chiar”-ul ăsta nu este chiar așa, se întâmplă foarte frecvent deci poate fi vindecat, dar trebuie să-l depistezi în stadiu precoce. Sunt două stadii, în cel local avansat atunci când s-au depășit foițele unde poate fi extirpat cu riscul de a rămâne câteva celule cancerogene pe loc, poate fi făcută intervenția dar o compleletezi cu radioterapie ca să asiguri o rată mai mare de vindecare și de supraviețuire a pacientului. Dacă a început și a dat metastaze chirurgia nu-și mai are rostul, tratamentul care rămâne este hormonoterapia, care prelungește mult speranța de viață a pacientului, dar nu asigură vindecarea. De aceea este importantă depistarea în stadiu precoce.

R: Foarte important acest aspect. Uite, Dan Simionescu ne întreabă „ce diferență este între calcifieri și carcinomă a prostatei?”.

DR.NIȚĂ: Calcifieriele pot să apară în inflamații, deci ele nu sunt specifice pentru cancer, carcinom înseamnă cancer.

R: Deci nu e așa de grav. Și în cazul calcifierilor ce tratament se dă?

DR.NIȚĂ: Calcifierele apar în urma unei prostatite, deci trebuie să informezi pacientul că la un moment dat a avut o inflamație, care nu mai este prezentă, și doar atât, nu trebuie să faci un tratament specific pentru calcifiere.

R: Mai am o întrebare Gigi, ce se întâmplă când s-a scos prostata, cum este viața fară prostată?

DR.NIȚĂ: Ce vă spuneam anterior, rolul prostatei este în partea de reproducere deci dacă orice intervenție asupra prostatei are niște ripercusiuni, de exemplu după intervenția pentru adenom de prostată, de asta nu le facem la vârste tinere, pacientul nu va mai ejacula în afară va ejacula în iteriorul vezicii urinare, dacă extirpăm complet prostata pacientul nu va mai avea absolut deloc ejaculare, fiindcă circuitul spermei este întrerupt.

R: Deci va avea viață sexuală.

DR.NIȚĂ: Da, viață sexuală are dar nu va mai ejacula și nu va avea copii.

R: Ștefania ne întreabă „după operația de resecție totală a prostatei și tratament cu radioterapie, ce se mai poate face pentru a nu mai recidiva cancerul?”

DR.NIȚĂ: Se urmărește pacientul, se face PSA-ul care este cel mai simplu examen de făcut. Depinde de starea în care a fost inițial, dacă a fost în stadiu avansat de regulă trebuie să facă și hormonoteapie doi ani de zile după radioterapie. Dar avem prea puține date ca să îi dau un răspuns complet, dar ca regulă generală dacă ai recidivă prin radioterapie trebuie să faci și hormonoterapie.

R: Noi am vorbit de cazurile ideale, în care mergi la timp și îl descoperi la timp, ce mă bucur că există aceste variante moderne pe care le-am și arătat prin pozele din sala de operație. Deci și în cazul cancerulu depistat la timp putem vorbi de tratament și de vindecare, ceea ce este extraordinar, însă ce se întâmplă, am povestit și când îl descoperi în stadiu mai avansat, dar ce se întâmplă când nu știi deloc? Adică ai fie un adenom de prostată, fie un cancer și nu mergi la medic, nu faci absolut nimic, nicio investigație.

DR.NIȚĂ: Ajungi în stadiile foarte avansate ale bolii.

R: Și spuneai la începutul emisiunii că nu se mai poate interveni.

DR.NIȚĂ: Apropo de cancer de prostată, da, nu-ți mai aduce niciun beneficiu intervenția chirurgicală, de aceea poate e bine de precizat că noi lucrăm, acum muncesc într-o echipă unde cancerul este tratat la nivel multidisplinar, lucrez cu un radioterapeut, cu un oncolog, este o echipă multidisciplinară care tratează în echipă cancerul. O să încep într-o lună de zile un proiect într-un centru oncologic integrat, unde toate sunt în același loc, ceea ce e un beneficiu foarte mare pentru pacient. În zona privată nu s-au făcut foarte multe proiecte de acest fel.

R: Da, și mă bucur să aud că în România încep să apară astfel de proiecte ca să nu mai fim nevoiți să plecam în afară.

DR.NIȚĂ: Exact, și în care totul să fie integrat, pacientul a venit într-un centru oncologic în care este și radioerapie și intervenție chirugicală robotică, și așa mai departe, astfel încât totul să poată fie făcut în același loc de o echipă multidisciplinară, asta e foarte important pentru tumori. Această instituție a tumorbordurilor, cu un colectiv multidisciplinar care să analizeze fiecare caz, din păcate a cam ieșit din uz în România, și eu cred că reprezintă chiar succesul pentru un bun tratament al pacientului oncologic.

R: Suntem pe final de emisiune.

DR.NIȚĂ: Iarăși?

R: Iarăși, dar tu știi că te așteptăm aici cu drag și vei reveni sper.

DR.NIȚĂ: Cu drag povestesc de proiectele noi.

R: Cum să nu! Felicitări pentru tot ce ai făcut și faci până acum, mult succes pentru noul proiect ce-l vei face sper să fie bine! Te aștept să ne povestești iar. Ca o concluzie cu ce rămânem din discuția de astăzi? Să nu uităm de consultul preventiv. Daca domnilor nu mergeți de bună voie, cu ajutorul doamnelor sau partenerelor, iar dumneavoastră le trimiteți pe doamne la control, la consult pentru sâni ori ginecologic.

DR.NIȚĂ: Eu cred că doamnele de tot.

R: Știu, dar voiam așa să îi impulsionez și pe domni. Îți mulțumesc, cu asta trebuie să rămnem în minte că este foarte important să mergem la timp.

DR.NIȚĂ: Și pandemia nu trebuie să ne limiteze, până la urmă sigur asta este o afecțiune pe care nu o putem neglija, dar pe de altă parte să constatăm că sunt multe persoane care mor pentru că nu merg la consultație de frică, trebuie să facem un echilibru între toate astea.

R: Îți mulțumesc, ai mereu așa o energie pozitivă, un vibe optimist și nu simpt doar eu acest lucru ci si pacienții care ti-au scris. Să rămăi așa în continuare și noi te așteptăm în continuare la ziarul de sănătate. Vă mulțumesc și vouă că ne-ați fost alături astăzi în număr așa de mare, ne-ați timis mesaje, înrebări, sper că am răspuns tuturor. Uite și Nocolae Cărbunaru spune „v-am urmărit cu interes, să înțeleg că veți pleca de la clinica la care v-am cunoscut?”, da domnul doctor are noi proiecte dar va fi de găsit. Apropo pentru cei care vor  să ajungă la tine cum ești de găsit, în mediul online?

DR.NIȚĂ: În mediul online, mă pot găsi, acolo o să le dau toate detaliile.

R: Și o să aflați și de noul proiect, așa că rămâneți în legătura cu domnul doctor ce are în continuare grijă de pacienți. Vă multumesc și vouă, aveți grijă de voi, rămâneți sănătoși și voioși până în data viitoare când ne revedem aici la ziarul de sănătate. Pe curând!

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!