7 Sfaturi utile ca sa previi crizele de rinichi

Daca nu doresti sa urmaresti materialul video, poti continua sa citesti versiunea text de mai jos:

Reporter: Unul dintre factorii care ajută rinichii este stiul de viață sănătos.

Dr. Ruxandra Pleșa:  Este bine să menținem o bună hidratare, chiar dacă setea nu este cel mai bun indicator. Nu aceasta ar trebui să ne conducă modul în care ne hidratăm, ci ar trebui să conștientizăm că avem nevoie de 6-8 pahare de lichide pe zi.

Dr. Niță: Consumul mare de carne poate să ducă la formarea pietrelor de acid uric. Consumul mare de lactate, care conțin foarte mult calciu poate să ducă la apariția pietrelor din oxalat de calciu. O recomandare este ca și consumul de zahăr să fie cât mai mic.

Consumul cât mai mare de citrice, citricele prin acidul citric pe care îl conțin și care se transformă ulterior în citrat reprezintă un factor protectiv pentru formarea pietrelor. Așa că nu trebuie să evităm să consumam citrice fie în stare naturală, fie sub formă de suc, dar proaspăt stors.

Dr. Ruxandra Pleșa: Dacă avem diagnosticul de litiază renală este bine să limităm în principal sarea, să nu depășim o linguriță de sare pe zi.
Folosită atât la prepararea mancărurilor, dar și care provine din alte preparate. Să mâncăm mai puțin sărat.

Este bine să evităm excesul de proteine animale, indiferent de tipul de calcul cu care suntem diagnosticați. Excesul de proteină animală, adică în special carne roșie, fructe de mare, pește, nu este de dorit.

Reporter: Pacienții care au probleme cu rinichii știu că trebuie să bea lichide, dar nici acestea nu trebuie consumate oricum.

Dr. Ruxandra Pleșa: Nu recomandăm în niciun caz să se consume mai mult de trei luni anumite ceaiuri, nu în exces. Cu toate că ne dorim o bună hidratare, această hidratare trebuie să fie făcută în principiu prin consum de apă plată. Cu două căni de ceai pe zi, nu cu litrii de ceai pe care să-i consumăm la discreție.

Pentru că spre exemplu în litiaza renală cu calculi cu oxalați de calciu, consumul de ceai este chiar contra indicat, acesta fiind bogat în oxalați.
Da, ne dorim doi litrii de lichide pe zi, însă nu să provină în principal din ceaiurile de plante.

Dr. Niță: Sunt multe persoane care au fost diagnosticate cu pietre și încep să consume ceaiuri crezând că asta o să dilueze calculii. Lucrul ăsta nu se întâmplă.
Am mai auzit de consum de tămâie și multe alte substanțe, care empiric s-a crezut că o să aibă un efect benefic în ceea ce privește topirea calculilor.
Lucru care evident că nu este demonstrat în practică.

Reporter: Păstrați-vă rinichii funcționali respectând indicațiile medicului. Nu credeți în tot felul de tratamente minune pentru că riscați să vă faceți rău.

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!