Cum opereaza robotul DaVinci – Spitalul de Oncologie Monza

Daca nu doresti sa urmaresti materialul video, poti continua sa citesti versiunea text de mai jos:

Dr. Pautov (reporter): Salutare oameni!

Am aterizat într-o sală de chirurgie, o sală de operaţie şi am lângă mine un robot, un robot care costă câteva milioane de euro şi care operează oameni. Aşa că am venit aici să vă arăt exact ce ştie robotul acesta să facă şi ce ştie el să opereze.

Robot, hai să te văd, ce ştii să operezi? Arată-mi o operaţie.

După cum v-aţi prins, avem nevoie şi de un medic ca să vedem exact cum funcţionează acest robot. Am alături de mine doi chirurgi urologi, domnul Dr. Gheorghe Niţă şi domnul doctor Mircea Onaca. Vă salut!

Haideţi să vedem, aş vrea să arătăm oamenilor ca să înţeleagă odată pentru totdeauna că dumneavoastră sunteţi cel care operaţi pacientul. Acesta este robotul, deci e practic instrumentul pe care chirurgul îl manevrează cu această consolă, iar acesta este, în cazul de faţă, pacientul nostru.

Ca idee foarte simplă, acesta este instrumentul care intră în abdomenul pacientului. Acesta este mâna chirurgului care intră în acest joystick, intră în aparat. Ori de câte ori rotesc mâna mea în aparat, de atâtea ori se va roti acest instrument în abdomenul pacientului.

Mâna mea are un anumit grad de mobilitate. Acest grad este mult mai ridicat în cazul acestui instrument pentru că se roteşte la 360 de grade. Eu nu am cum să îmi dau mâna peste cap şi să apuc de ceva, robotul acesta poate să facă asta.

Dr. Niţă: Da, şi aş completa că imaginea este una similară cu ceea ce vedem noi în mod normal, adică e o imagine tridimensională.

Dr. Pautov: Păi, hai să vedem cum funcţionează şi cum se ancorează acest robot la pacient şi cum îl putem manevra.

Dr. Niţă: Aşa cum spuneai anterior, există braţele robotului care sunt în număr de patru.

Unul dintre braţe este camera, cu unul dintre braţe putem fixa să ţină o anumită structură, să ţină un anumit organ îndepărtat şi rămâne în poziţie fixă pentru a avea vizibilitate în interior. Deci iată, este ca şi cum ai avea, într-adevăr, un chirurg cu patru braţe.

Dr. Pautov: Domnule doctor, puteţi să ne arătaţi concret cum se foloseşte acest robot?

Dr. Onaca: Braţele se conectează pe aceşti cilindri trocare…

Dr. Pautov: Aceasta este camera cu o fibră optică, nu?

Dr. Onaca: Da, cameră digitală, High-definition, tridimensională, mărire de 10 ori.

Dr. Pautov: Cât de traumatic este pentru pacient?

Dr. Niţă: Incizia este de 1 centimetru, tăietura este de 1 centimetru.

Dr. Pautov: Şi robotul este destul de mare, adică pare destul de agresiv. Poate să îi facă rău pacientului prin această musculatură?

Dr. Niţă: Nu, atât timp cât mişcările sunt controlate corespunzător. Chirurgul face lucrul acesta şi controlează mişcările cu mare fineţe, şi atunci răul asupra organismului şi asupra pacientului este unul minim.

Dr. Pautov: Este aceasta o intervenţie minim invazivă?

Dr. Onaca: Este absolut o intervenţie minim invazivă, da. Dacă ne uităm la pierderi de sânge, operaţii mari de gen excizie de vezică urinară, tumori de vezică, se pot face chiar fără pierderi de sânge. În chirurgia clasică, vorbim despre pierderi de sânge de la 1 litru în sus.

Dr. Pautov: Haideţi să vedem cum se lucrează exact la acest robot.

Dr. Onaca: Preluăm consola. Aţi văzut că instrumentele sunt poziţionate, putem vedea câmpul de lucru pe monitor. Vedeţi mişcările care se pot face în interior, modelul de silicon.

Dr. Niţă: În timpul intervenţiei putem schimba oricând instrumentele între ele.

Dr. Onaca: Instrumentele se manipulează, se mişcă cu aceste console, joystick-uri, se pot roti, pot face mişcări complexe într-un spaţiu enorm de mic care, încă o dată, l-aş putea compara cu dimensiunea unei portocale.

Am vrut să vă demonstrăm cum se foloseşte robotul. În acest caz, un fir l-am preluat şi îl poziţionăm. Mişcările sunt intuitive. Se trece prin ţesutul pe care ne-am propus să îl suturăm şi se face apoi nodul. Sunt diverse proceduri posibile.

Dr. Pautov: Domnilor doctor, vă mulţumesc foarte mult pentru această prezentare, sper că am înţeles în final cum funcţionează acest robot. Eu însă mai am multe alte întrebări pentru dumneavoastră, aşa că ne vedem în curând în studio.

[cadrul se schimbă în studio]

Dr. Pautov: Vă mulţumesc că aţi venit. Îmi pare bine domnule doctor. Îmi pare bine. [Invitaţii răspund] Ce faceţi? Robotul ce face? De ce nu l-aţi adus şi pe el?

Invitat: Mulţumim, bine.

Dr. Pautov(către invitat): Povestiţi-mi mai bine despre ce s-a întâmplat, cum aţi ajuns să faceţi cunoştinţă cu robotul?

Invitat: Păi în toamna anului 2019 am fost plecat într-o excursie în afara ţării şi, la un moment dat, mergând la baie am urinat zeamă de pepene.

Gândindu-mă că poate fi o pietricică care a luat-o pe unde nu trebuie şi am zis că e de la rinichi, cum am venit în ţară am făcut două controale rapide, două ecografii.

Mi s-au depistat trei polipi, doi mai mari şi unul mai mic în interiorul vezicii. Examenele le-am făcut la două spitale din capitală până când s-a ajuns la domnul doctor Niţă.

Dr. Pautov: Ok şi când v-au spus că urmează să vă opereze un robot, ce reacţie aţi avut?

Invitat: În primul rând, cunoscându-i pe dânşii, nu m-am gândit la robot, m-am gândit întâi la dânşii. Robotul este manevrat de un medic sau de doi medici foarte buni.

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!