Tumorile de Rinichi și Vezica Urinară, Tratate Robotic

Daca nu doresti sa urmaresti materialul video, poti continua sa citesti versiunea text de mai jos:

SIMONA DRAGOMIR (Moderator): Bine v-am regasit din nou live aici la Ziarul de Sănătate, astăzi vom vorbii despre tumori de rinichi și vezică urinară tratate modern cu ajutorul robotului și mă bucur că am ocazia să discut acest subiect astăzi împreună cu voi și împreună cu invitați minunați: Domnul doctor Gheorghe Niță, medic primar urolog, medic în științe medicale. Bine ai revenit Gigi.

DR.GHEORGHE NIȚĂ: Bună ziua, mulțumesc de invitație. Nu am venit cu mâna goală.

MODERATOR: Așa cum ai promis, nu ai venit cu mâna goală. Și ai promis atunci când ai venit data trecută că o să vii împreună cu domnul doctor Mircea Onaca, medic primar urolog specializat în urologie oncologică. Mă bucur să vă cunosc domnule doctor.

DR.MIRCEA ONACA: Vă mulțumesc.

MODERATOR: Și felicitări pentru tot ce realizați în echipă. De 7 ani sunteți împreună și faceți lucruri minunate, salvați vieți, ceea ce mie mi se pare incredibil. Și mă bucur că am reușit astăzi să vă aduc aici alături de noi la ziarul de sănătate.

DR.NIȚĂ: Și noi îți mulțumim Simona. Așa e facem echipă de 7 ani, ne-am întâlnit întâmplator cu ocazia unei manifestări științifice, Mircea lucra pe vremea aia în Olanda. Eu eram proaspăt plecat în zona medicinei private și căutam să formez o echipă, să îmi găsesc un om valoros cu care să merg mai departe. Și soarta a făcut asta să ne întâlnim, să începem o colaborare.

La început timid, după aceea din ce in ce mai strânsă astfel încât într-adevăr, așa cum ai zis și tu, sunt 7 ani de când lucrăm împreună, de când sper să aducem, nu știu, un plus de calitate în ceea ce privește serviciile medicale oferite, mai ales cele de mare performanță oferite în România, și așa cum ai zis și tu de ceva timp, circa 2 ani și jumătate am introdus, și eu zic cu foarte bune rezultate pornind de la experiența anterioară a lui Mircea în Olanda, chirurgia robotică, chirurgia de avangardă minim invazivă.

MODERATOR: Și o să avem și poze, imagini din sală, o să vedeți că nu exagerez cu absolut nimic, arată așa ca un SF, fără sânge. Totul este precis, meticulos, fără foarte… iată imaginile deja sunt. Și putem comenta un pic așa ca să facem o introducere, să ne simțim ca la sala de intervenții, de operații.

DR.NIȚĂ: Da, e o tehnologie de vârf, robotul e un tele-manipulator de fapt, să nu înțelegem greșit că e ceva care operează singur, pacientul se lasă pe mâna unei mașinării și e treaba mașinării ce face, nu. E coordonată tot de operator.

MODERATOR: Chirurgi, da.

DR.NIȚĂ: De către chirurgi, e nevoie de o echipă care lucrează coordonat, dar e adevărat ajutându-ne cu această tehnologie modernă care are niște evoluție in spate.

MODERATOR: Gigi eu am o curiozitate, l-ași întreba pe domnul doctor Onaca cum de a renunțat la Olanda. Mai operați în Olanda sau ați renunțat si sunteți acum doar în România?

DR.ONACA: Nu mai operez în Olanda într-adevăr, nu mai operez. Nu am avut intenții să îmi opresc acolo activitățile, am avut intenția să pun energia pe care o aveam în surplus, să o pun în slujba pacienților din România. Mi-a părut foarte rău că nu puteam, nu aveam un punct de intrare, și am găsit într-adevăr în acest fel valorosul meu coleg doctorul Niță.

MODERATOR: Și sunteți împreună…

DR.ONACA: Și într-adevăr inițial am avut o colaborare foarte întreruptă în sensul că eu veneam câte două, trei zile după programul din Olanda veneam repede cu ultimul avion noaptea, a doua zi aici la operații și tratamente mai aveam o zi, două.

MODERATOR: A fost foarte grea perioada aceasta să vă împărțiți între Olanda și România.

DR.ONACA: Acum mă gândesc, fugeam de aici și mă duceam direct la ședințele de grup care erau și ele, și mai întâziam și eram criticat. Dar în sfârșit energia a existat, timpul l-am creat și cu ajutorul domnului doctor Niță, m-a ajutat în acea perioadă și a fost o reciprocitate foarte frumoasă pe care am continuat-o până astăzi, bineînțeles.

Și nu am avut inițial în gând să opresc activitățile de tot ci să le reduc. A fost o perioadă în care am redus activitățile acolo si le-am crescut aici, vasele comunicante, după care am decis pot să fac mai mult bine decât acolo, nu vreau să intru în amănunte. A fost o alegere proprie și sunt foarte bucuros că am făcut-o și că sunt aici.

MODERATOR: Și eu mă bucur și mă bucur că suntem împreună astăzi la emisiune alături de cei care ne urmăresc. Nu uitați că așteptăm și astăzi întrebările voastre. Suntem în direct, atât pe pagina de Facebook ne puteți urmării și pe canalul de YouTube, și ca de fiecare dată cele mai interesante întrebări vor fi răsplătite cu aceste suplimente minunate produse de firma Zenyth, suplimente de calitate și bineînțeles că azi am ales ceva care să se potrivească firește cu ceea ce discutăm.

Avem ProstaHelp și UroHelp, sunt suplimente alimentare foarte foarte bune care ajută să păstrăm sănătatea vezicii urinare și o să vi le oferim răsplătind fidelitatea. Cele mai interesante mesaje, întrebări vor fi premiate și astăzi.

Dacă ar fi să facem ca o statistică nu știu sunt multe cazuri de tumori de rinichi, tumori de vezică urinară în România? Cum stăm față de alte țări?

DR.NIȚĂ: Suntem mai prost în sensul că nu sunt toate raportate.

MODERATOR: Nu sunt descoperite, da.

DR.NIȚĂ: Sau sunt descoperite foarte tardiv, dar este o boală frecvent întâlnită mai ales mai mult la bărbați decât la femei. Sunt două categorii diferite de tumori cele de vezică față de cele de rinichi, nu putem intra mai mult în amănunte că există o legătură între ele, sunt tumori la nivelul rinichilor care sunt similare cu cele a vezicii urinare, dar le întâlnim relativ frecvent și mai ales cele de la nivelul vezicii sunt întâlnite la fumători foarte mult. Adică…

MODERATOR: Și să înțelegem că fumatul ar putea să fie o cauză?

DR.NIȚĂ: Unul dintre factorii favorizanți principal al tumorilor vezicale, da așa este. Unul din doi pacienți cu tumori vezicale în principiu este pacient fumător. Și dacă e să tragem un semnal de la începutul emisiunii este că fumatul poate favoriza nu doar tumorile pulmonare, cum e știut de toată lumea, dar iată și tumorile vezicale printre altele.

MODERATOR: Și dacă tot vorbeam de cauze ce pot duce la apariția la astfel de probleme de sănătate, cu ce am putea continua? Deci să renunțăm la fumat ar fi un sfat, alte cauze?

DR.ONACA: Să evităm noxele și alte toxine de toate felurile, mai mult cele din atmosferă și din apa sau ne gândim de exemplu la lucrători în industria chimică care sunt expuși la noxe și factori toxici foarte pregnanți, și da și sunt foarte expuși pentru că toate aceste noxe se ridică prin rinichi, prin aparatul renal, prin vezică, vezica are și funcție de rezervor, deci contactul între mucoasa vezicii și acești factori toxici este îndelungat și duce din start la vulneralizarea mucoasei și la crearea de tumori.

MODERATOR: Ar fi și o expunere genetică, dacă în familie au avut poate altă formă de cancer sau partea aceasta de genă cum ar trebui privită?

DR.ONACA: Sunt două aspecte. Dacă ne referim in general există așa un risc mărit familial în anumite familii pentru cancer în general. Există o relație se pare între cancerul de prostată și cancerul de sâni, adică s-au descoperit leziuni genetice, cromozomi sau retine genetice care se găsesc în amândouă cazurile, și în cancerul de sâni și în cancerul de prostată.

Există cancere de prostată foarte specifice care se tratează cu anumite medicamente foarte specifice din nou, care au la bază un defect cromozomial, de aceea sunt date foarte recente din ultimi ani. Ne este cunoscută și informația că două persoane, familie de grad întâi, două persoane au acest cancer de prostată înseamnă că membri de familie sunt expuși la risc mai mare.

MODERATOR: Și atunci ar trebui să mergem cu atât mai mult la controale preventive.

DR.ONACA: Până acum câțiva ani se vorbea numai de un membru de familie care poate predispune la cancer, care crește riscul de cancer de prostată în întreaga familie. Mai nou se vorbește de doi. Asta înseamna o necesitate de a te lăsa controlat, și am vorbit de cancer de prostată. Cancerul renal la fel, poate exista un component genetic, cancerul vezical este mai mult un component toxic.

MODERATOR: Și dacă ar fi să discutăm despre vârsta de la care ar trebui să ne preocupe aceste investigații, controale de rutină…

DR.NIȚĂ: Vârsta e într-o continuă schimbare din păcate, în general se vorbește despre vârsta de 40 de ani, această decadă, după această decadă încolo. Din păcate e în scădere în ultima perioadă și am văzut tumori vezicale…

MODERATOR: Adică și persoane mai tinere.

DR.NIȚĂ: Da, asta voiam să spun. Sunt și tumori renale descoperite întâmplător, de curând am avut intervenți la pacienți de 30 de ani, și nu prea te gândeai, nu prea te gândești în general, că ar putea să facă tumori renal la acea vârstă. La fel sunt cazuri de tumori la nivelul vezicii urinare la tineri, de regulă nu sunt foarte agresive la vârsta tânără, dar te poți gândi că pot apare încă de la 30 de ani, deși specifice sunt de la decada de vârstă de 40 de ani.

MODERATOR: 40 și în sus de ani. Iată avem și o poză care să ne ajute un pic legat de ce se întâmplă în vezică în momentul în care apar transformările. Sunt mai multe stadii?

DR.NIȚĂ: Da e legat de stadializarea cancerului vezical, findcă cele mai multe, aceste tumori vezicale, sunt considerate ca niște polipode sunt tot tumori maligne dar sunt așa numite, tumori maligne non invazive sau superficiale adică tumori care de regulă nu dau metastaze, care se dezvoltă local la nivelul peretelui vezical care cuprinde primul strat al vezicii urinare, care rămân de cele mai multe ori cantonate acolo la nivelul vezicii urinare. Și astea sunt cele mai frecvente și ele nu necesită tehnologie robotică pentru extirparea lor ci poți să faci operație endoscopică pe calea urinară cu cameră video ca să le extirpi.

Dar sunt și tumori infiltrative adică tumori agresive, tumori care ocupă toate straturile ale vezicii urinare, care pot da metastaze, care sunt tumori cu agresivitate mare și pun viața pacientului în pericol. Și acestea sunt tumori care necesită extirparea vezicii urinare și acestor tumori li se adresează această chirurgie de avangardă, chirurgia robotică.

MODERATOR: O să discutăm neapărat în detaliu aceste aspecte, însă mă gândeam legat de manifestări pentru că spuneai deja, Gigi, ca să ajungă boala să invadeze, ai nevoie de niște ani, ori dacă nu mergi la controale periodice, la controalele acestea preventive. Nu știu, apar anumite manifestări care ar trebui să-ți tragă un semnal de alarmă și să te facă să ajungi la medic și să descoperi toate aceste schimbări, transformări, la timp?

DR.NIȚĂ: Îți aduci aminte de subiectul emisiunii noastre precedentă?

MODERATOR: Da.

DR.NIȚĂ: Hematurie, unul din primele semne care apar.

MODERATOR: Urinatul cu sânge.

DR.NIȚĂ: Urinatul cu sânge e unul din primele semne care apar, de multe ori sunt ignorate de către pacienți findcă ele, această hematurie din cauza tumorilor, de regulă nu e însoțită de dureri, nu e însoțită de alte simptome. Are un caracter repetitiv adică apare, dispare fără niciun tratament, sau întâmplator că ai luat un antibiotic și dispare din cauza așa zisului antibiotic, de fapt o dispariție caracteristică tumorilor și atunci pacientul întârzie de multe ori prezentarea la medic findcă e un simptom care e pus pe seama unei răceli, dar trebuie să fim foarte atenți la prezența acestora.

MODERATOR: Deci dacă observăm că urina își schimbă culoarea și devine mai închisă da? Pentru că poate nu știu cum arată urina cu sânge. Bine asta în cazul în care o vezi cu ochiul liber pentru că de multe ori doar microscopic dacă duci sumarul de urină la testare la laborator de abia atunci descoperi.

DR.NIȚĂ: Da, așa e.

MODERATOR: Deci iată că revenim tot la controale și investigații de rutină. Analizele sunt simple da?

Un sumar de urină urocultura.

DR.NIȚĂ: Evident, evident poate să-ți arate prezentă hematurie, și un examen ecografic.

MODERATOR: Eventual o ecografie, examenul ecografic. Nu doare, nu e nimic invaziv.

DR.ONACA: Așa este, întrerup în măsura în care este permis.

MODERATOR: Chiar vă rog. Ne completăm unii pe alți domnule doctor.

DR.ONACA: Simptome severe pot fi și de micțiune, de urinat. O micțiune frecventă care poate fi interpretată ca o infecție urinară dar dacă nu iese la urocultură, că ați menționat urocultura, și poate fi găsit la examen microscopic ca având celule sanguine, deci hematurie, celule eritrocite în urină, pot să aibă substrat tumoral.

Deci această micțiune imperioasă, nu vreau să zic că toate aceste simptome…

MODERATOR: Înseamnă neapărat cancer.

DR.ONACA: Înseamnă neapărat cancer, nu din contră, dacă le ai, dacă pacientul le are, sunt neînțelese, urocultura iese negativă și dacă ai văzut chiar și un pic de sânge în urină chiar dacă nu ai văzut, dar dacă ai văzut cu atât mai mult trebuie să-și facă niște investigații suplimentare.

DR.NIȚĂ: Oricum sunt niște etape de diagnosticare, care se parcurg, nu orice hematurie înseamnă tumoare vezicala.

MODERATOR: Și nici nu ne dorim să fie cancer da?

DR.NIȚĂ: Da, evident. Pacientul parcurge niște etape de diagnosticare. Astea sunt niște semne care pot apare sau nu, în sensul sunt și alte manifestări care sunt prezente.

MODERATOR: Și poate, să revin la prima întrebare, ce înseamnă numerele. Sunt niște mii de pacienți care în fiecare an se prezintă la medic și sunt diagnosticați cu cancer renal și cu un cancer de vezică invaziv conform schemei pe care ați văzut-o pe stadiile mai avansate. Sunt niște mii, e greu de precizat care este numărul, peste o mie de pacienți care sunt operați, operații mari de vezică, excizie de vezică. Și mulți pacienți, cel puțin la fel de mulți, care nu mai pot fi tratați sau pot fi tratați cu raze.

MODERATOR: Bun, și dacă ar fi să discutăm și de pașii aceștia recomandați de medic pentru a ajunge la un diagnostic corect? Nu ne dorim să aflăm ca avem cancer, dar totuși bănuiesc că așa cum am discutat de orice formă de cancer dacă e descoperit la timp în stadiu de început, poți fi tratat, chiar vindecat. Adică să nu ajungi în situația de a se scoate vezica sau rinichiul. Mă gândesc că…

DR.NIȚĂ: Depinde de momentul diagnosticului, sunt pacienți care de la început evoluează cu formă agresivă de tumori, așa se dezvoltă ea de la început find o tumoră de asta infiltrativă sau invazivă.

MODERATOR: Și cred că la un organism mai tânăr nu se întâmplă să fie mai agresiv cancerul sau nu neapărat?

DR.NIȚĂ: Nu neapărat.

MODERATOR: Nu neapărat, bun, era doar o întrebare.

DR.NIȚĂ: Alte tumori sunt la început tumori blânde, tumori superficiale dar care în evoluție neglijate pot merge și către forma gravă în care să necesite extirparea vezicii urinare. Iar la tumorile renale la fel depinde de momentul diagnosticului în străinătate și și la noi din ce în ce mai mult faptul că se folosește pe scară largă, se folosesc investigațiile imagistice cum ar fi tomografia computerizată de exemplu, a dus la descoperirea întâmplătoare a foarte multor tumori, fără să aibă niciun fel de simptomatologie, nici măcar această hematurie microscopică.

Așa numitele incidente, tumorile descoperite întâmplător dacă sunt la niște dimensiuni rezonabile nu mai impun extirparea rinichiului complet ci poți să faci doar extirparea tumorului și să păstrezi unitatea renală.

MODERATOR: Bun, nu uitați că așteptăm mesajele voastre. Văd că vin doar mesaje de felicitări. Mădălina spune “felicitări pentru ceea ce faceți și pentru oamenii minunați pe care îi aduceți în studiou, Dumnezeu să va dea multă sănătate și putere de munca”. Îți mulțumim Mădălina, sănătate multă și ție și tuturor vă urăm să vă fie bine.

La fel sunt persoane care se uită și le salut cu drag, dar vreau să răspundem și mesajelor. Deci tot ce ține de vezică urinară, de rinichi, de tot felul de probleme pe care simțiți că le aveți sau nu, invitații noștri de astăzi vă pot răspunde. Nu vă speriați că nu înseamnă că daca avem o problemă la vezica urinară sau la rinichi înseamnă că este și cancer, nu. Însă am vrut să profit de prezența minunaților medici, prieteni de ai mei la care eu țin foarte foarte mult ca să subliniem avantajele acestea ale tehnologiei moderne, pentru că eu mă bucur că și în România iată se pot face astfel de intervenții.

Le realizați de ceva timp cu mult succes și spuneam salvați vieți omenești, ceea ce pentru mine înseamnă un lucru extraordinar și vă mulțumesc încă o dată că suntem astăzi împreună. Și cred că ar fi bine să discutăm, este clar că se intervine și clasic chirurgical, adică robotul nu exclude astfel de intervenții. Dar aș vrea să lămurim, când este utilă intervenția aceasta, de fapt în ce constă și când chirurgul alege că acest caz este bun pentru o intervenție din aceasta robotică?

DR.NIȚĂ: Te contrazic și o să îl las pe Mircea mai departe, aproape că toate intervențiile clasice…

MODERATOR: Nu mai există clasice?

DR.NIȚĂ: Deja încep să fie înlocuite în cea mai mare parte, extreme cred că sunt…

MODERATOR: Vezi, am rămas în urmă cu informația.

DR.NIȚĂ: … la care să te gândești chiar pentru asemena boli la o intervenție clasică. Așa, și Mircea vine cu experiența unei țări în care e considerată una cu cele mai avansate sisteme medicale în Europa, sau cele mai performante, și atunci și eu cred că profităm de acest lucru.

MODERATOR: Bun păi atunci să ne povestească domnul doctor Onaca.

DR.ONACA: O să încerc să vă fac o mică sinteză, care prin definiție ar trebui să fie mică bineînțeles.

MODERATOR: Avem timp, avem timp domnule doctor.

DR.ONACA: Știu că eram rezident pentru că am făcut facultatea în Olanda, și am făcut rezidențiatul la urologie acolo. Și acolo eram rezident și încă laparoscopie încă nu începuse era chiar în scutece, în fașe, și chiar ni se recomanda să ne specializăm cumva dar nu existau maniere de specializare. S-au făcut pași foarte importanți, nefrectomiile deci operațiile pe rinichi ca să zic, și operațiile pe vezică se făceau numai deschis clasic și asta nu este prin definiție rău dar era singura manieră, a intervenit laparoscopia și s-a inversat total raportul de forțe și recomandări.

Deci practic orice operație care se poate face laparoscopic deci de asta vorbesc inițial, trebuie făcută laparoscopic. Deci sunt foarte multe avantaje pentru pacienți și nu numai numărul și lungimea inciziilor care se fac pentru că a fost o perioadă în care urologii americani au rejectat, au respins laparoscopiile pe motiv că incizia una e la fel de lungă ca suma inciziilor făcute la laparoscopie. Marele avantaj este că realmente traumatismul care se crează în operator este mult mai mic și se duce în complicații mai puține pe care le vedem și noi. Nu intervii cu mâinile, nu intervii traumatic cu instrumente care ating și alte țesuturi de jur împrejur.

Are un impact enorm asupra refacerii organismului și vedem de exemplu după operație în principiu mare cum ar fi o nefrectomie pacienții pot să meargă acasă după două, trei zile. Ar fi de neînchipuit la o operație deschisă, ar fi cel puțin dublu. De ce? Sunt diverse motive, nu o să intru în detalii.

După laparoscopie a apărut robotica în care eu inițial poate că nu am crezut deși am intrat în contact cu ea chiar în anul 2020, țin minte foarte ușor deci au trecut 20 de ani eram tot rezident, primul robot prima generație și mă întrebam de ce oare, de ce o fi nevoie? Și am văzut apoi cum au intervenit toate schimbările, sistemul cum s-a perfecționat, noi ne-am perfecționat și acest sistem robotic.

MODERATOR: Și vedem din nou imagini domnule doctor și chiar că arată ca un film SF.

DR.ONACA: Îți conferă posibilitatea să vezi un pic de la distanță dar este legat de acest sistem, singurul simțământ pe care nu îl ai este simțul tactil, dar ai alte avantaje cum ar fi 7 milimetri de libertate ale instrumentelor, instrumente extrem de mici care ar fi de jumătate de centimetru până la un centimetru dimensiunea. Faptul că se pot mișcă într-un spațiu pe care l-ași compara cu volumul unei portocale, ai trei instrumente de care te poți folosi, o vedere, o magnitudine, o mărire a imaginii de până la 10 ori. E o imagine tridimensională. Deci practic te teleportează  într-un spațiu foarte mic și îți dă niște posibilități în plus, cu care…

MODERATOR: Te teleportează într-un spațiu foarte mic fără să faci incizii foarte mari sau să deschizi organismul ceea ce mie mi se pare incredibil. Este ca și când într-o capsulă mică v-ați duce in interior și ați acționa exact acolo unde este rana, nu? Metaforic vorbind.

DR.ONACA: Exact, așa este

MODERATOR: Ceea ce este incredibil.

DR.ONACA: Și practic vedem că s-a făcut încă un pas înainte față de laparoscopie, deci mai multe posibilități, iar rezultatele oncologice sunt cel puțin la fel de bune ca cele laparoscopice și cele clasice. S-au făcut o grămadă de studii, așa numit studiul randomizat și dublu controlate. Toate arată același lucru, că sunt multe avantaje. Pe tărâmului complicațiilor, sângerările sunt de multe ori inexistente, recuperare și reintegrarea pacientului este foarte rapidă.

MODERATOR: Și cred că și durerile de după sunt ceva mai mici pentru că cu incizii atât de micuțe nu le poți compara cu o tăietura care se vindecă mai greu, durerea este mai mare, sânge pierdut mai mult.

DR.ONACA: Incizia este un factor, faptul că pui mâna și tragi de țesuturi declanșează niște reacții umorale care se traduc până la urmă tot în durere. Deci noi vedem cu regularitate în funcție de ce operație faci pacienți care chiar nu au durere, pacienți care, o să credeți că e o afirmație exagerată, după o excizie de vezică plus prostată etc. nu au durere.

DR.NIȚĂ: Așa e.

MODERATOR: Da.

DR.NIȚĂ: A doua zi sunt mobilizați și se plimbă.

MODERATOR: Este extraordinar, spuneai că a doua zi Gigi, te poți ridica și te poți mișca, ceea ce este extraordinar. Și încă ceva, știu că mai povesteam prima dată când mi-ai spus de robot tot așa povesteam noi într-o altă emisiune sau pregătirea unei emisiuni. Hai să discutăm și funcțiile de după mai ales când vorbim de bărbat, legat de erecție, legat de continența urinară, sunt lucruri importante. Știu că asta făcea și diferența folosind robotul. Aș vrea să explicăm.

DR.NIȚĂ: Da, asta sigur că extrapolând, aici e vorba de cancerul de prostată mai ales dar și cancerul vezical, și acolo cancerul vezical la bărbat implică și extirparea prostatei, și e important nu doar obținerea unui rezultat oncologic bun și s-a dovedit așa cum spunea că..

MODERATOR: Și prelungirea vieții ci și calitatea vieții.

DR.NIȚĂ: Cum spunea Mircea chirurgia robotică nu e cu nimic mai prejos față de chirurgia deschisă în ceea ce privește îndepărtarea completă a unei tumori. Este cel puțin egală dacă nu superioară. Dar beneficiile sunt majore, in ceea ce privește prezervarea funcționalității normale a organismului. Adică păstrarea continenței urinare, să nu pierzi urina după operație sau păstrarea funcțiilor sexuale așa cum spuneai și tu…

MODERATOR: Adică bărbatul să mai poată să aibă după intervenție o erecție normală.

DR.NIȚĂ: Da, evident.

MODERATOR: Ceea ce este extraordinar că vorbim de calitatea vieții.

DR.NIȚĂ: Da, și de foarte multe ori vorbim de bărbați tineri care încă își doresc să mențină o calitate a vieții rezonabilă după o intervenție și încearcă să continue viața mai departe chiar dacă a fost vorba de tumori, de un cancer.

MODERATOR: Exact.

DR.NIȚĂ: Inițial, poate că e disperat că e un cancer și vrea să scape nu-l mai interesează dar ulterior după ce a scăpat de cancer și-ar dori viața să meargă normal mai departe.

MODERATOR: Să fie ca înainte. Mi se pare normal.

DR.NIȚĂ: Și atunci e evident că sunt foarte importante toate astea și vizibilitatea extraordinară care e tridimensională, pe care ți-o permite chirurgia robotică, accesul în spații foarte înguste și foarte, la care nu ai posibilitatea unei bune vizualizări este un avantaj cert pentru chirurgia robotică, și dintre toate specialitățile cred că urologia este une una dintre cele mai beneficiate, beneficiarul cel mai mare.

DR.ONACA: Absolut.

DR.NIȚĂ: Robotul în principiu atunci când e acționat e folosit de toate specialitățile, Dar cred că urologia este beneficiarul principal.

DR.ONACA: Poate să revenim și la funcție, și funcția renală.

DR.NIȚĂ: La cancer renal.

DR.ONACA: Dacă vorbim de funcții nu știu dacă suntem în subiect.

MODERATOR: Da, mă uitam că am primit deja foarte multe mesaje și aș vrea să răspundem și apoi revenim și completăm. Iată o salutăm și pe Maria spune “mult respect pentru competență și dăruire domnilor doctori”. Îți mulțumim Maria.

Adelina Alina spune “felicitări pentru emisiune, dacă rezultatul analizelor de uree și creatinină sunt mărite reprezintă o problemă în acest sens sau exact ce pași ar trebui urmat mai departe, vă mulțumesc pentru răspuns”. Îți mulțumim și noi Adelina, deci iată analizele de urină și creatinină sunt mărite.

DR.NIȚĂ: Indică funcția renală deci înseamnă că undeva se întâmplă ceva, rinichiul nu funcționează cum trebuie. Sigur că pot să fie și factori care nu ține neapărat de factori pre renali, dar ar trebui făcute ceva investigații suplimentare.

MODERATOR: Și ce ar trebui, asta ne întreabă ce pași ar trebui normal urmați?

DR.NIȚĂ: Trebuie să completezi investigațiile măcar cu un examen de urină și măcar cu o ecografie, și ulterior de văzut mai departe care sunt pașii.

MODERATOR: Bun, în funcție de…

DR.NIȚĂ: Poate să fie o problemă urologică poate să fie o problemă nefrologică, sunt mai multe afecțiuni care pot duce la alterarea funcției renale.

MODERATOR: Da, o salutăm și pe Mădălina Constantin care ne întreabă “dacă o persoană se operează de pietre la rinichi și după 3,4 ani le reface există un tratament pentru a nu se mai repeta, pentru a nu le reface din nou? Mulțumesc pentru răspuns și vă urez multă sănătate tuturor.” Îți mulțumim Mădălina și îți urăm și ție multă sănătate.

DR.NIȚĂ: Există, litiaza renală e o boală recidivantă în general, trebuiesc căutați dacă sunt niște factori care favorizează formarea pietrelor și evident trebuie să ai un tratament adecvat pentru acest lucru. Dar în primul rând trebuie să fi foarte atent la aportul de lichide și…

MODERATOR: Și la alimentație, adică…

DR.NIȚĂ: Alimentația este unul din factori, trebuie văzut, ar trebui știut care este compoziția pietrei pentru a-i face orice recomandări.

MODERATOR: Deci nu știu, acum 3, 4 ani când a fost operată ar fi trebuit să dea la analiză piatra.

DR.NIȚĂ: Se pot face și analize de urină acum, la acest moment, pentru a identifica care este factorul favorizant principal sau tipul de piatră.

MODERATOR: Bun, o salutăm și pe Anca Marius Popa care spune că are o infecție urinară cu e-coli care tot recidivează la una, două luni. A luat antibiotice după analize, urocultură, și tot revine infecția urinară. “Unde aș putea să merg pentru niște investigații amănunțite? Mulțumesc frumos.”

DR.ONACA: Păi puteți să veniți și la noi, adică noi am venit în emisiune la robot și la cancer de căi urinare inferioare și superioare dar orice urolog ar putea să vă ajute mai departe, și noi.

MODERATOR: Și dacă vă doriți să ajungeți la invitați noștri de astăzi îi puteți găsii, și sunt convinsă că dacă dați căutare numele invitaților noștri îi găsiți cu siguranță, domnul doctor Gheorghe Niță și Mircea Onaca. Bun, uite mai avem un mesaj “ce să facem în cazul în care se scoate vezica? Există reconstrucții, protezări?” Foarte bună întrebarea.

DR.ONACA: Într-adevăr pentru că uretelele care anastomosate pe vezică vor trebui cumva deviate într-un alt mod. Operația standard este crearea unei stome care este construită dintr-un segment de intestin subțire, care se prinde la piele deci în exterior se vede o rozetă expusă prin care curge urina, pe interior sunt anastomozate uretelele. Procedura se face robotic în totalitate, fără să se facă incizii suplimentare, și așa cum am spus cam în 80-85% din cazuri se construiește această stomă, noi o numim Breaker, este autorul urolog care a deschis pentru prima oară acest sistem.

O altă posibilitate este construirea, crearea unei neo-vezici, din nou pe baza intestinului subțire, se folosește cam jumătate de metru din intestin subțire, totul se face intracorporal tot cu robotul, în exterior nu se vede nimic suplimentar, nimic în sensul cu incizii. Intestinul acesta, segmentul se taie in lungime, se cutează, se construiește, se leagă, la uretră intr-o parte, la uretele în altă parte.

Și după o periodă…

MODERATOR: Deci practic se reconstruiește o vezică din intestinul subțire al pacientului respectiv. Totul in aceeași intervenție. Se scoate vezica urinară bolnavă, chirurgul ia partea din intestin in cazul aceleiași intervenți și reconstruiește astfel încât după intervenție practic pacientul își va continua, va trai cu această vezică…

DR.ONACA: Nu direct, dar după o periodă de niște săptămâni sau câteva luni această neo-vezică trebuie să se vindece, să nu fie complicații, apoi trebuie antrenată. Dacă ne uităm la un termen mai indelungat, deci jumătate de an sau mai târziu pacienții sunt foarte mulțumiți. S-au obișnuit cu această nouă sctructură, cu acest nou rezervor se simpte un pic altfel dar îți crează toate posibilitățile să continui viața fară acea punguță care se folosește.

MODERATOR: Sunteți chiar extraordinari, adică faceți minuni și mă gândeam până să aveți robotul și această variantă, nu știu ce se întâmpla?

DR.NIȚĂ: Există și acum varianta de chirurgie deschisă, acum fără falsă modestie grație experienței doctorului una ca suntem singura echipă care face totul robotic intracorporeal. Ceea ce e foarte important pentru pacient în ceea ce privește rata de complicații, recuperarea și așa mai departe. Se fac și sunt și clinici în care în continuare se fac aceste intervenții, dar se fac chirurgical deschis deci înseamnă o rată mai mare de complicații, o evoluție mult mai lentă și o refacere mai lungă.

MODERATOR: O refacere mai lungă. Mai multă durere.

DR.NIȚĂ: Repet, datorită experienței din Olanda suntem cred singura echipă care face această intervenție care se face într-o singură etapă, este o operație lungă care ne ia…

MODERATOR: Deci Într-o singură intervenție și scoți vezica și reconstruiești?

DR.NIȚĂ: Ceea ce spunea doctorul Onaca este că nu e imediat funcțională, durează o durată de timp să treci recuperarea.

MODERATOR: Dar ceea ce face chirurgul în aceeași intervenție, pentru că asta e o singură anestezie, decât dacă ai face la intervale de timp.

DR.ONACA:  Nu, se crează și se construiește în același timp.

MODERATOR: În aceeași intervenție.

DR.NIȚĂ: În aceeași intervenție, da.

MODERATOR: Ceea ce mi se pare extraordinar, chiar sunteți geniali și eu sunt fericită că am reușit să fiți astăzi aici alături de mine.

DR.ONACA:  Și noi suntem fericiți că avem posibilitatea să punem în practică.

MODERATOR: Avem posibilitatea și să povestim aici la ziarul de sănătate, de aceea sunt foarte bucuroasă și mi-am permis să spun că sunteți geniali, vă felicit pentru tot ceea ce faceți. Bun, dacă ar fi să discutăm legat și de riscuri și de complicații, am zis numai de avantaje, nu știu sau sunt situații în care nu poți interveni robotic?

DR.ONACA:  Se poate opera orice pacient robotic cu nicio excepție. Excepția înseamnă printre altele: pacienții care nu suportă laparoscopia care înseamnă, să mă exprim bine, efuziunea de dioxid de carbon în peritoneu, care este absolut necesar pentru a crea spațiu, pentru a vedea și a putea opera.

Deci pacienții care nu suportă acest prim pas al laparoscopie și al roboticii nu se califică pentru aceste operații. Sunt foarte puțini, sunt pacienți care au probleme pe alte terenuri de gen cardiac sau pulmonar, pacienți cu obezitate extremă de exemplu. Dar sunt extrem de puține cazuri, poate câteva procente, poate mai puține de un procent, nu știu să vă spun. Adică tumora în sine poate să fie o altă excepție. Din fericire am văzut că orice tumoră de poate opera, deci care se poate opera deschis, se poate opera și robotic.

Tumorile care sunt depășite, care nu se pot opera clasic, nu se pot opera nici robotic. Tumorile depășite care nu se pot opera robotic, nu se pot opera nici clasic, asta e clar. Adică știm de acest concept al chirurgului clasic, urologului clasic “bag mâna și simt ce fac”. Aceasta noi am înlocuit-o cu un alt concept controlat, fără să bagi mâna să simți ce faci, să vezi ce faci, și milimetru pe milimetru.

MODERATOR: Și vezi pe ecran.

DR.ONACA:  Această rezervă, că există cazuri în care nu poate fi operată robotic, acelea nu pot fi operate în principiu nici clasic de multe ori. Restul operațiilor este posibil.

MODERATOR: Și iată am tot vorbit despre avantaje, clar am înțeles cu toții cat este de important să poți beneficia atunci, firește, când ești într-o situație din aceasta un pic disperată, vorbind despre cancer, vrei să faci tot ce este mai bun pentru tine, să-ți salvezi viața și apoi să beneficiezi de aceeași calitate a vieții ce povesteam înainte, dar totuși sunt și, nu știu, posibile efecte secundare. Riscuri există în cazul unei intervenții robotice?

DR.ONACA:  Ar trebui să fie amintit și discutat pe fiecare operație în parte, sunt riscuri generale gen infecții sau sângerări care se văd foarte foarte rar. Cu fiecare pas pe care-l faci este controlat de la început până la sfârșit, toți acești factori încercăm să îi excludem, nu se va reuși niciodată sută la sută pentru că complicațiile unui operator sau al unei echipe se pot declanșa chiar și după. Așa cum se stipulează de multe ori, lucrăm cu materialul clientului și ca în alte profesii, la un moment dat materialul te poate lăsa, nu te ajută.

MODERATOR: Deci În funcție de cum reacționează și organismul pacientului.

DR.ONACA:  Da, deci fiecare operație în parte poate să ducă la complicații tipice, pe care vi le-am zis. Și vă dau un exemplu la un rinichi, o tumoare renală care se excizează foarte selectiv, deci se scoate numai tumoarea, iar rinichiului rămâne, te aștepți mai des la scurgeri de urină sau poate chiar sângerări în momentul respectiv, nu le vedem des, și se pot prevenii.

DR.NIȚĂ: Te-aș completa, astea sunt complicații care pot apare oricum în cadrul intervențiilor clasice.

MODERATOR: Adică intervenția clasică.

DR.ONACA:  În tehnologia robotică nu ar fi alte complicații. Chiar am zis în cursul emisiunii sunt mai puține complicații decât în chirurgia clasică.

DR.NIȚĂ: Dar există, voiam să completez, e un sistem foarte bine pus la punct, foarte bine controlat și genul de eu știu incidente datori faptului că nu ar funcționa sistemul sau așa sunt practic… S-a întâmplat vreodată?

DR.ONACA:  Să fi refuzat sistemul? Da, dar s-a resetat.

DR.NIȚĂ: Adică totul e atât de bine pus la punct, de controlat, așa încât incidentele datorate manipulării robotice sunt prectic inexistente.

DR.ONACA:  Să vă spun această poveste, o povestesc în măsura în care e adevărată, sunt convins că e adevărată. Acest sistem care inițial s-a chemat Zeus dacă nu mă înșel, a fost creat pentru armata americană în timpul sau înaintea războiului din Iraq, vorbim de anul 91, 92 dacă nu mă înșel sau 93. Ideea era că acești soldați americani care erau, aveau leziuni de luptă, puteau fi operați de la distanță, din America de către specialistul chirurg.

Având robotul la fața locului și specialistul find în America, și opera prin internet, care încă nu exista, exista numai varianta militară. Deci așa a pornit acest sistem. O abilitate atât de mare, s-a văzut că este o latență de una, două secunde dacă nu mă înșel, în mișcarea pe care o efectua chirurgul la consolă și mișcarea acolo și așa a scăzut fiabilitatea sistemului la distanță dar așa s-au creat premizele pentru a dezvolta sistemul. Deci era așa de bine pus la punct în afara acestei latențe, am înțeles că nu ar fi probleme, poate să opereze dintr-un colț al pământului în altul. Și de când s-a intervenit și cu tehnologia 5G, practic așa latența a dispărut, sunt milisecunde.

MODERATOR: Deci nu am greșit când am spus că pare așa ca într-un SF, nu ar trebui să ai medicul lângă tine și să fi pe front.

DR.ONACA:  Există clinci în care operatorul stă în camera lui de lucru și are mai multe console, nu pot să vă spun unde, și la fața locului sunt echipe care pregătesc roboții, sunt mai mulți roboți și operează de la una la alta. Ca și cum ai juca șah simultan.

MODERATOR: Extraordinar.

DR.ONACA:  Sunt pași la care noi nu ne gândim din fericire.

MODERATOR: Bun, am mai primit alte mesaje, Dănuț Marcu ne întrebă dacă sindromul neofrotic se poate vindeca.

DR.ONACA:  Este o afecțiune medicală, poate avea diverse cauze și nu se poate vindeca în orice caz, ceea de care vorbim acum este cu totul altceva.

MODERATOR: Da.

DR.NIȚĂ: Pentru specialiști nefrologi.

MODERATOR: Cu un nefrolog ar trebuii Dănuț să iei legătura și să vezi ce poți face măcar să îl tratezi. O salutăm și pe Cristina Titilincu care vă transmite multă sănătate domnilor doctori, și că sunteți oameni minunați, asta am zis și eu Cristina și îți mulțumesc că și tu spui același lucru.

Alina ne scrie un mesaj ceva mai lung, “suferă de câțiva ani de cistalgie și vezică inflamatorie, ultima citologie arată o citologie atipică suspectă pentru o leziune de grad mic, dar în momentul analizei aveam infecție urinară. Doctorul spune că la următoare analiză de control este posibil totuși să iasă bună citologia, ce părere aveți? Cu mii de mulțumiri nu vă ascund faptul că sunt destul de îngrijorată în contextul actual al pandemiei, precizez faptul că am ciroză hepatică.” Ce sfat aveți pentru Alina?

DR.ONACA:  Aici într-adevăr tratarea infecției este primul pas apoi repetarea citologiei. Citologia are o specificitate mai ridicată la leziunea de grad înalt. Această citologie, cum o prezintă dânsa s-ar putea să fie din cauza infecției. Dacă rămân rezultatele modificate și după ce a tratat infecția, se va afla binențeles cu o altă investigație: ecografie, cistoscopie. Nu mai mult decât atât.

MODERATOR: Bun suntem pe final de emisiune.

DR.NIȚĂ: Iarăși?

MODERATOR: Iarăși. Păi nu știu mai veniți Gigi. Și aș vrea să rămânem cu ce este mai important din tot ceea ce am povestit noi astăzi. Dacă ar fi să concluzionăm.

DR.NIȚĂ: Dacă ar fi să concluzionăm este că iată dispunem de tot ce este mai modern în afară și pe plan mondial, pentru a fi aplicat și la noi în țară. Că practic nu mai există, cam totul se poate face cu tehnologie modernă fără tăieturi ample și fără operații mari, “incizie mare, chirurg mare” au trecut vremurile alea.

MODERATOR: Adică cu cât incizia este mai mică cu atât este mai bine.

DR.NIȚĂ: Și că iată nu este doar un sistem din care medici doar pleacă ci mai sunt și medici care vin.

MODERATOR: Care vin, exact cum s-a întâmplat în cazul doctorului Mircea Onaca, ca a renunțat să opereze în Olanda ca să fie doar în România.

DR.ONACA:  Să trag o linie în direcția pacienților, care mulți dintre ei, din nefericire și pentru ei, se orientează spre străinătate, și încearcă să caute clinici care să corespundă cerințelor dânșilor.

Îi invităm să se gândească și la posibilitatea de a rămâne în țara proprie unde sunt tratați de oameni care sunt dăruiți, intr-o clinică în care se vorbește limba proprie, în care sunt acasă. Am descoperit că pacientul nu este decât pacientul din străinătate, are aceleași griji, și probleme, aceleași reacții, și considerăm că au dreptul la același tratament.

MODERATOR: Și să subliniem faptul costurilor mai mici, pentru că atunci când pleci în altă țară să te operezi sunt costuri deplasarea, cazarea.

DR.ONACA:  Nici nu m-am gândit să menționez. Este cam jumătate din costurile din exterior.

MODERATOR: Dar altfel intervenția în sine, că tot vorbim de costuri și suportat ceva de către casă, pentru că bănuiesc că find un astfel de tratament, un astfel de intervenție cu tehnologie de ultimă generație este clar că nu este ușor de suportat pentru oricine. Nu știu.

DR.NIȚĂ: De regulă clinicile private au și posibilitatea de a acoperii…

MODERATOR: Să acoperi cu casa de asigurarea de sănătate.

DR.NIȚĂ: Dar evident ca nu e toată intervenția din nefericire.

MODERATOR: Din nefericire. Dar mă rog, este un…

DR.NIȚĂ: Un ajutor. Cel mai benefic este pentru pacienți care au și asigurări private, suplimentare. Atunci e probabil că nu au nicio cheltuiala în cazul ăsta.

MODERATOR: Bun, mulțumesc pentru sfat, pentru informațiile aduse. Iată am reținut cât e important și mă bucur, repet, că avem ocazia să discutăm că iată și în România se fac astfel de intervenții cu roboți de ultimă generație și mă bucur că am avut astăzi ocazia să povestim aceste lucruri. Să înțelegem că este o recuperare după, mult mai ușoară, mai bună pentru pacient.

Importanța este aceeași calitate a vieții dinainte de intervenție, sau de fapt dinainte de a apărea boala, pentru că în perioada aia până ajungi la intervenție bănuiesc că ai de suferit un pic. Mi se pare extrem de important tot ce se întâmplă, și mă bucur că astăzi am avut ocazia să povestim aici în fața celor care ne urmăresc aici la ziarul de sănătate. Vă mulțumesc încă o dată, vă doresc mult succes, să salvați multe vieți, așa am început emisiunea așa o terminăm.

DR.NIȚĂ: Și să ne mai auzim.

MODERATOR: Da și să ne mai revedem, vă mulțumesc din suflet.

DR.ONACA:  De asemenea.

MODERATOR: Vă mulțumesc și vouă că ne-ați urmărit, că ne-ați trimis și astăzi mesaje extrem de interesante. Aveți grijă de voi, de sănătatea voastră, nu uitați de controalele de rutină pentru că sunt extrem de importante. Pentru că Doamne ferește, iată se întâmplă tot felul de schimbări, de modificări în organism, dacă le descoperim la timp avem șanse să ne tratăm și chiar să ne vindecăm.

Sănătate multă vă doresc, aveți grijă de voi și până data viitoare așa cum îmi place să vă spun, să rămânem sănătoși și voioși. Pe curând.