Carcinom Papilar
I:
Tatal meu in varsta de 64 ani a fost diagnosticat cu o tumora maligna in vezica urinara (tumora vezicala orificiu ureteral stang , recupa ureterala stanga)…
Diagnosticul histopatologic este : Carcinom urotelial papilar cu grad scazut de malignitate G2, stadiu pTa ( tumora vezicala orificiu ureteral stang recupa ureterala stanga) Cod M 8130/23.
As vrea sa stiu cat de grav este? Daca poate recivida intr-un timp foarte scurt?
Mentionez faptul ca a facut un ecograf si i s-au facut observatii referitoare la peretele stang al vezici urinare find vizualizat o parte mai groasa al peretelui.
In timpul interventei chirurgicale i-a fost introdus un stent, iar in momentul de fata urmeaza o perioada de 6 saptamani cu instilatii BCG.
Cat este de grav acest stadiu? Cat de repede pot aparea recidive? Este necesara eliminarea vezici urinare?
R:
Este vorba de o tumora maligna dar cu un grad redus de invazivitate, deci cu un potential redus de recidiva.
Daca interventia a fost efectuata complet (nu stiu daca sa efectuat si o biopsie de pat tumoral) nu va recidiva prea curand. Exista chiar posibilitatea sa nu recidiveze.
Singurul semn de intrebare este localizarea care predispune la existenta unei restante tumorale.
Ar trebui totusi efectuata o tomografie computerizata abdomen si pelvis cu substanta de contrast si controalele cistoscopice periodice (de regula in primul an la 3, 6 si 12 luni).
Stadiul acesta tumoral nu necesita extirparea vezicii urinare. Urmarirea este insa foarte importanta (pentru a depista precoce eventuale recidive).
O zi buna!
GNita
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Carcinom Vezica Urinara
I:
Buna ziua! Domnule Doctor, am rugamintea mare de a-mi da o informatie:
- Pentru carcinomul urotelial papilar grad II de diferentiere, invaziv in axul papilar (pT1) tratamentul consta in instilatii cu BCG sau alt citostatic?
Avem aceasta rugaminte la dumneavoastra pentru a sti inainte de a ajunge la medicul oncolog.
Va multumim anticipat!
R:
Buna ziua,
La pacientii cu tumori vezicale superficiale sau non invazive (T1G1-2) se recomanda chimioterapie intravezicala sau imunoterapie cu BCG.
Acest lucru se face pentru a limita numarul de cazuri care recidiveaza. In general se accepta faptul ca cca 30% dintre pacienti vor face recidive.
Pentru o tumora ca a dvs (cu invazivitate medie – G2) nu sunt diferente in ceea ce priveste rata de recidiva daca se folosesc citostatie sau BCG.
Eu folosesc pentru aceste cazuri chimioterapie (Epirubicina 50 mg), fiind bine suportata si relativ usor de procurat prin medicul oncolog.
De cand au aparut problemele de la Cantacuzino bcg se gaseste relativ greu iar eu il recomand doar la cazurile mai agresive (G3).
Va sfatuiesc sa respectati recomandarile de urmarire ulterioara (cistoscopii) pentru urmatorii 5 ani.
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Carcinom Urotelial Papilar
I:
Buna ziua sotul meu in urma cu 2 ani a fost diagnosticat cu carcinom urotelial papilar cu grad scazut de infiltrare subepiteliale neatinsa.
A facut interventia care se numeste Mapping Bioptico con pinza in Italia unde locuim dar dupa un an a trebuit sa se supuna pentru a doua oara la aceasi interventie.
Acum dupa cinci luni trebuie sa se supuna pentru a 3 oara la aceasi interventie.
As vrea sa stiu cat de grava este situatia. Medici de aici ne zic ca nu e nimic grav dar tinand con ca dupa doar 5 luni trebuie sa se supuna pt a 3 ora la aceasi interventie.
Sotul are 58 ani si greutatea de 100 kg.
R:
Este vorba de o tumora vezicala non invaziva sau superficiala. Acest lucru inseamna ca este o tumora limitata la suprafata vezicii urinare.
Tratamentul acesteia consta in rezectia (indepartarea) endoscopica a formatiunii tumorale. NU este necesara in aceste cazuri extirparea vezicii urinare.
Totusi trebuie stiut faptul ca aceasta afectiune poate recidiva (recidivele apar la circa o treime din pacienti). Pentru a preveni aceste recidive se recomanda injectarea (introducerea) in vezica urinara a unor citostatice (epirubicina sau mitomicina) saptamanal timp de 6-8 saptamani.
De asemenea trebuiesc efectuate cistoscopii de control la 3 luni in primul an, la fiecare 6 luni in anul 2 si ulterior anual pana la 5 ani de la interventie pentru a depista eventuale recidive in stadiu precoce.
Nu stiu daca sotul dvs a urmat acel tratament instilational (in vezica urinara).
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Ne poti contacta si pe