Tumora Vezicala Infiltrativa
I:
Stimate Dl. Doctor,
Sotul meu in varsta de 62 ani, a fost diagnosticat in data de 22.04.2015 astfel:
- Tumoara vezicala infiltrativa pT2G3, cf. specificatiei rezultat biopsie(fragmente tumorale vezicale, recoltate endoscopic, cu aspect histopatologic de carcionom urotelial papilar infiltrativ, moderat/slab diferentiat, G2/G3 (high grade) bogat vascularizat, ulcerat necrozat cu invazie in musculara proprie recoltata; pT2 COD ICD-O; 8130/3
- Rinichi drept sclero-atrofic; Rinichi stang cu calcul caliceal inferior necomplicat.
Istoric:
Acum 4 ani simptom retentie urinara
- diagnostic: rinichi stg. cu calcul
- tratament: procedura ESWL-litotritia, rezultat= 0
Mai mult diagnosticat cu hipertensiune, scheme de tratament pt. identificarea tratament medicamentos adecvat.
Dupa 1 an a aparut hematuria.
Investigatii tomografie, se practica Uretrocistoscopie (ian.2014) de evaluare uretera permeabila.
La nivelul lojei prostatice se evidentiaza o formatiune tumorala franjuroasa, viloasa, coresp. lob drept prostatic, formatiune sangeroasa la atingere, endovezica de aspect normal macroscopic, ambele meate ureterale de aspect normal, ejaculand urina limpede.
Mediu vezical limpede. UPR dr. ureter filiform. Rinichiul drept hiplazic, nu evidentiaza tumori uroteliale, UPR stg. evidentiaza aspect normal fara semne de tumora si calcul caliceal inf.stg. radiopac.
Martie 2014 se decide Uretrotomie optica interna; Uretrocistoscopie de evaluare; TUR-P +plasma vaporizare (bioptic);Drenaj uretro-vezical.
Rezultat biopsie:
- Aspect congestiv la nivelul corionului si in interstitiile musculare recoltate
- Mucoasa focal exulcerata, cu proces inflamator nespefic si tesut de granulatie bogat vascularizat
- Aspectul histopatologic sugestiv pt. diagnosticul de uretrita cronica nespecifica focal eroziva se va corela cu datele clinice si paraclinice
Urmare dupa 2 luni hematurie si hipertensiune variabila cu toate schemele de tratament medicamentos.
Alte analize: ecografii, psa, urocultura, citologia urinara= hematurie la cresterea tensiunii.
Cardiologul solicita in decembrie 2014 angiografie, CT artere renale:
- Rinichiul stg.calcul radioopac la niv.calicelui renal inferior cu diametrul axila 9/9mm, microchiste esentiale corticale renale de parte stg.diametr.8 mmm, rinichiul dr. sclero-atrofic diametrul 11mm. Sist. caliceal si bazinetul renal stg. fara modif. majore.
- Nu se vizualizeaza sist.caliceal al bazinetului renal dr. la 5 min.de la inj.
- Nu se evidentiaza retroperitoneale in segm.investigat.
- Se mentine hematuria si in urma unei ecografii in 06.04.2015 se hotareste interventie TURV-V.
In urma acesteia la examenul bioptic se constata cele de mai sus.
Recomandari: Cistectomie radicala sau Radio-chimioterapie. Eu sunt lamurita. Ce ti-a fost scris…. noroc sau ghinion.
Ce sa aleaga sotul meu?
Am urmat tot ce a indicat medicul curant, toate analizale facute la privat, oare nu se putea vedea mai devreme? Sau organismul lui a fost de vina ca a ascuns aceasta boala si la un moment dat a rabufnit?
Am scris aceste detalii pt. a fi vazute si de ceilalti pacienti si cred ca poate fi util si pt. cei care sunt sanatosi tun.
Va multumesc pentru gazduire.
R:
Stimata doamna,
Sotul dvs a fost diagnosticat cu o boala relativ grava – este vorba de o tumora vezicala agresiva care cuprinde peretele vezical, care are potential de metastazare (tumora vezicala infiltrativa sau invaziva).
In asemenea situatii o interventie endoscopica nu este suficienta pentru a putea rezolva tumora. De aceea, de regula, se recomanda scoaterea vezicii urinare (cistectomie).
Ea poate fi efectuata acum laparoscopic, fiind astfel mult mai usor de suportata de catre pacient.
In cazul in care bolile asociate ale pacientului nu permit acest lucru, sau acesta nu este de acord cu interventia (tinand cont ca dupa interventie calitatea vietii are de suferit datorita faptului ca urina trebuie drenata) se opteaza pentru radioterapie (evident cu o rata de vindecare mai mica comparativ cu cistectomia).
Aceste optiuni ar trebui discutate cu sotul dvs si explicate avantajele si dezavantajele fiecareia.
Un alt posibil element care trebuie avut in vedere este calculul caliceal inferior de cca 1 cm care ar trebui rezolvat (practic rinichiul bun este cel cu calcul, rinichiul drept fiind hipofunctional).
Cat timp piatra sta acolo nu sunt probleme, dar daca migreaza poate bloca rinichiul si devine o urgenta.
Pentru calculii caliceali inferiori care nu s-au fragmentat la ESWL se recomanda ureteroscopie flexibila cu distrugerea lor cu laser (se introduce o camera flexibila pana in rinichi, se identifica piatra si se fragmenteaza cu ajutorul unui laser). Procedura necesita o zi de spitalizare.
In ceea ce priveste istoricul descris de dvs, cred ca boala era prezenta din ianuarie 2014. Poate ca examenul histopatologic din martie (care nu descrie leziuni maligne) a indus in eroare medicul curant si in acest fel diagnosticul s-a realizat in aprilie 2015.
Daca doriti putem avea oricand o discutie privind optiunile terapeutice ale sotului dvs.
In cazul in care nu doriti sa va programati imi puteti scrie.
In speranta ca sfaturile mele va sunt de folos, va multumesc pentru interesul acordat.
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Comentarii – Carcinom urotelial G2 St3
I:
Buna seara,
In urma unui rmn in luna iunie, tatului meu i s-a descoperit o tumoare vezicala cu dimensini de 59/59/48mm in peretele antero-inferior parasigatl drept si usoara infiltratie a tesutului adipos de la acest nivel, adenopatii inghinale bilaterale ce masoara pana in 13mm.
Dupa acest rmn pe data de 29.06 se practica TURV iar rezultatul histopatologic este de carcinom urotelial papilar de grad inalt G2 invaziv la nivelul tunicii musculare pT2.
In urma prezentarii la medicul oncolo si prezentarii cazului catre comisia oncologica, diagnosticul este de carcinon urotelial VU G2 stadiul III (cT3b, cN0, M0) si se recomanda reevaluare inagistica rmn pelvis + ct abdomen.
Rezultatul rmnu-ului de reevaluare, la doua luni dupa interventia chirurgicala este recidiva tumorala ce infiltreaza peretele vezical si aparent grasimea de vecinatate; adenopatii inghinale si iliace externe cu dimensiuni cuprinse intre 8-17mm, leziuni cu aspect inflamator; minima progresie dimensionala a adenapotiilor cu aspect inflamator in regiunea inghinala.
Comisia oncologica mi se pare ca trage de timp si inca nu a stabilit un plan de tratament concret.
Va rog sa imi spuneti ce este de facut in acest caz si la ce ar trebui sa ma astept!
R:
Este vorba de o tumora vezica diagnosticata intr-un stadiu avansat la care (daca paceintul nu sangereaza) se recomanda un tratament oncologic – radioterapie si eventual chimioterapie.
Acest tratament nu vindeca tumora (in stadiul descris de dvs) ci incetineste evolutia. Acest tip de tumora nu poate fi rezolvat prin rezectie (TURV) deoarece tumora depaseste peretele vezical. Cel mult se poate face o cistectomie (dar de regula la pacientii care sangereaza).
Din pacate este o afectiune agresiva cu o speranta de viata redusa (depinde si de varsta pacientului, afectiunile asociate).
Dr. Gheorghe Niță
Ne poti contacta si pe