Medicamentul Urorec

I:

Sunt barbat, varsta: 55 ani, Greutate: 69 Kg, Inaltime: 1,80 m, casatorit, din Bucuresti, Romania.

Istoric si simptome ale bolii:

Am avut de mic copil enurezis nocturn, (urinam in pat) pana la varsta de 11 ani. Incepand cu aceasta varsta problema nu s-a rezolvat, insa nu am mai urinat in pat, ci normal, deoarece crescand, am inceput sa ma trezesc noaptea pentru a urina, nevoia imperioasa de a urina intrerupandu-mi somnul o data sau de doua ori pe noapte.

In anul 1998 am fost operat chirurgical (clasic) pentru extragerea unui calcul renal care a coborat din bazinet si s-a blocat in ureterul stang. In anul 2003 am mai facut un calcul in rinichiul drept, pe care l-am eliminat prin mictiune, iar in prezent am calculi in ambii rinichi (microlitiaze), cu unul mai mare (de 3,5 mm) in rinichiul drept.

In ultimii 10-15 ani am inceput sa urinez mai des si in mai multi timpi (in sensul ca nu imi pot goli vezica urinara dintr-o singura mictiune, trebuind sa stau mai mult la toaleta si sa urinez in 2-3 reprize ziua si in 5 reprize noaptea, fiind deci nevoit sa pierd mult timp cu urinatul, fapt care imi reduce considerabil timpul afectat somnului – dorm 3-4 ore pe noapte – motiv pentru care sunt in permanenta obosit.

Noaptea stau mai mult sa urinez (aproximativ o ora de cate ori ma trezesc cu nevoia de a urina), deoarece daca nu fac astfel, nu pot readormi datorita senzatiei persistente de urinare. Atat ziua cat si noaptea urinez dificil (greu), insa fara sa fac efort, fara sa ma fortez, cu pauze uneori mari intre reprizele aceleiasi sedinte de mictiune iar uneori urinez o cantitate mare de urina (aproximativ 2,5 litri) la 24 de ore.

Acum 15 ani am luat medicamente alfa-blocante (Xatral si Omnic-Tocas) care nu au avut efect, simptomele descrise mai sus ramanand aceleasi, atat ziua cat si noaptea. De altfel, chiar in prospectul Omnic-Tocas se arata ca pentru problemele foarte vechi, de aceasta natura, medicamentul nu e indicat.

Parerile medicilor urologi din Bucuresti referitoare la problema mea sunt diferite.

Astfel:

1- unii doctori cred ca problema mea se datoreaza unei malformatii congenitale numita “spina bifida” existenta la mine la o vertebra de la baza coloanei vertebrale (din acest motiv alfa-blocantele neavand efect);

2- alti medici sunt de parere ca aceasta problema s-ar datora unei disfunctii a colului vezical, diagnosticul lor fiind “disectazie de col vezical”;

3- o alta opinie este aceea ca vezica mea urinara ar fi neurogena (neurologica) sau hiperactiva si din acest motiv am aceste senzatii de a urina des inca din copilarie. Medicul radiolog nu este de acord cu aceasta opinie deoarece mi-a facut ecografie cu vezica plina.

4- o alta opinie este aceea ca vezica mea urinara este pozitionata mai jos decat normalul;
5- in sfarsit, exista si parerea unor doctori urologi cum ca ar fi implicate in mod combinat toate, sau numai o parte, din cauzele de mai sus.
In prezent am calcifieri in prostata (mai ales in lobul drept) iar in timpul contactului sexual simt cum prostata se congestioneaza (parca se mareste), simt o jena la ejaculare si uneori mici dureri in prostata.

De circa un an au aparut pierderi de urina (cateva picaturi), dupa fiecare mictiune.
Nu fac excese sexuale, dimpotriva, contactele sexual sunt destul de rare.
Ecografiile vezicale si ale prostatei au aratat ca prostata nu este marita, ci doar usor congestionata.

Analizele de sange si urina pe care le-am facut la sectia de Nefrologie a spitalului sf. Ioan din Bucuresti (Martie 2016) sunt in parametri normali, aratand ca functia renala nu este afectata, rinichii functionand – inca – normal.

Precizez ca nu fumez, nu fac excese alimentare – servesc numai 2 mese pe zi – nu mananc multa carne, beau alcool foarte rar si putin, incerc sa mananc cat mai putin sarat, nu am diabet si in timpul zilei beau aproximativ 1,5 litri de lichide.

Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:

Are rost sa incerc medicamentul UROREC recomandat de doctor (dupa un consult facut repede si doar verbal) ?

Acest medicament este numai un blocant al simptomelor de urinare nocturna sau actioneaza si asupra rinichilor prin reducerea cantitatii de urina produsa pe timpul noptii ?

Pun aceasta intrebare fiindca rinichii mei secreta in fiecare noapte, in medie, circa 1 litru de urina !

Va multumesc anticipat.

R:

Din descrierea dvs cred ca este vorba de un adenom incipient de prostata cu o hiperactivitate vezicala. Mictiunile frecvente cu imperiozitatea mictionala sunt determinate de regula de o vezica urinara care se contracta necontrolat.

Ar fi foarte util de stiut (pentru tratament) daca aveti sau nu reziduu postmictional. Daca acesta nu este in cantitate mare (sub 100 ml) se poate prescrie un alfa blocant (cum este Omnic, urorec) si un antimuscarinic (cum ar fi Vesicare).

Daca evolutia nu este una favorabila se recomanda un examen urodinamic (masurarea presiunilor din calea urinara in momentul cand se umple vezica urinara) care poate da date supliemntare privind diagnosticul si alternativele de tratament.

Urorec-ul este un medicament similar Omnic – este un alfa blocant care relaxeaza musculatura de la nivelul prostatei, fara a interveni la nivelul rinichilor.

Daca doriti va puteti programa la o consultatie.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Adenocarcinom de Prostata

Adenocarcinom de Prostata I: Am rugamintea sa imi spuneti ce analize sa mai fac pentru consultatia din 31.03.2016 orele 17.00, cind am fost acceptat [...]

Probleme Prostata

Probleme Prostata I: Buna ziua Tatal meu este in varsta de 82 de ani si are adenom de prostata, valori PSA normale. De catva [...]

Adenocarcinom Prostatic Acinar

Adenocarcinom Prostatic Acinar I: Buna ziua, tatălui meu (68 ani) i-a crescut PSA la 6 de la 4 si i s-a recomandat o biopsie. [...]

Prostatectomie Radicala

Prostatectomie Radicala I: In urma analizelor, la 3 ani de la operatie (prostatectomie radicala) mi-a iesit PSA-ul 11 ng/ml. Precizez ca fac injectia o [...]

Adenocarcinom

Adenocarcinom I: Buna ziua, Ma confrunt cu situatia in care am fost diagnosticat cu adenocarcinom acinar de tip mucinos,scor Gleason 7(3+4)moderat diferentiat pe 2 [...]

Cancer Prostata Probleme cu Sonda

Cancer Prostata Probleme cu Sonda I: De 6 luni am descoperit ca tatal meu are cancer la prostata. Rezultate: Biopsie: Adenocarcimon diferentiat Gleason 6. [...]

2023-10-27T18:00:21+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top