Pietre la Vezica Urinara
I:
Va rog sa ma ajutati in legatura cu sotul meu, 53 ani, care a fost diagnosticat saptamana trecuta, in urma unei ecografii abdominale cu pietre la vezica urinara.
In luna iulie s-a descoperit o infectie urinara. Nu avea nici un simptom specific, dar avea marit numarul de leucocite.
Dupa urocultura si antibiograma a facut tratament cu gentamicina si ulterior cu imipenem perfuzie pentru ca infectia nu ceda.
In 20 septembrie, la cateva zile dupa terminarea tratamentului cu imipenem a facut febra 38.4 si frison. Atunci a facut ecografie abdominala, pentru ca medicul nu-si explica starea de febra si s-au evidentiat:
- Rinichi drept – dimensiuni, pozitie normale, IP pastrat, calcul spre polul inferior de 8.6 mm fara dilatatii de SPC
- Rinichi stang – cu UHN grd I\II cu ureter partialdecelabil: calcul de 21 mmpe grupul calcial mijlociu
- Vezica urinara – semirepletie (volum mictional de 160 ml) perete ingrosat ca asociaza calculi cumulativ de 33 mm ( mai multi alaturati) postmictional 140 ml reziduu vezical.
- Prostata – dimensiuni normale, structura neomogena
R:
Cred ca sunt trei probleme care trebuiesc luate in considerare in cazul sotului dvs:
1. Existenta litiazei renale stangi si a hironefrozei stangi.
Are un calcul de 2 cm la nivelul rinichiului stang care este pozitionat intr-o partea laterala a acestuia – calice. Prezenta hidronefozei (dilatatiei renale) poate reprezenta un semn al unui alt calcul plecat pe ureter (canalul ce face legatura intre rinichi si vezica urinara).
Ecografic ureterul nu poate fi obiectivat decat cativa centimetri langa rinichi sau langa vezica urinaram (cea mai mare partea a acestuia nu poate fi evidentiata ecografic).
Pentru un diagnostic corect prezenta hidronefozei recomanda o tomografie computerizata cu substanta de contrast.
Daca exista un calcul pe ureter el poate fi rezolvat intr-o singura interventie – atunci cand se intervine si pentru litiaza vezicala.
2. Existenta litiazei vezicale
De regula aceasta apare secundar unei goliri deficitare a vezicii urinare. De fapt examenul ecografic demonstraza acest lucru – are un reziduu de cca 140 ml (in mod normal vezica urinara se goleste complet).
Este foarte posibil ca dansul sa aiba un adenom de prostata ce reprezinta cauza acestei goliri incomplete a vezicii urinare. In aceasta situatie trebuie efectuata atat litotritia (spargerea) calculilor cat si o interventie pentru prostata.
De aceea litotritia extracorporeala nu este indicata pentru litiaza vezicala (ea nu poate rezolva si cauza acestei litiaze). Cea mai buna procedura consta in spargerea calculilor in interior (eu o fac cu laserul) si extragerea fragmentelor.
Mai mult, in aceeasi interventie poate fi necesar cel putin inca un procedeu – fie rezolvarea unui calcul ureteral (daca el exista, putem vedea asta dupa examenul tomografic) fie interventia pentru prostata.
Acest aspect poate fi lamurit dupa rezultatul examenului tomografic.
3. Existenta unui adenom de prostata
Care poate necesita o interventie (asa cum am mentionat anterior).
Din descrierea dvs ecografic prostata nu este mare si daca dansul nu a luat tt pentru acest lucru pana acum putem incerca un tratament medical (in ideea amanarii unei interventii).
In concluzie, pentru un diagnostic corect va recomand o tomografie computerizata (Abdomen si pelvis cu substanta de contrast) si un PSA cu Free PSA.
Puteti reveni ulterior cu rezultat sau va puteti programa la o consultatie – puteti face acest lucru folosind formularul de pe website.
In speranta ca raspunsul meu va este de ajutor va doresc o zi buna!
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Ne poti contacta si pe