Tumora Vezicala

I:

Am 43 ani si problema mea este urmatoarea:

In urma cu 1 an, in luna mai am urinat cu singe, o singura data, nu m-am ingrijorat, nu am mers la medic.
In decembrie, tot anul trecut am urinat cu singe de doua sau trei ori si cheaguri, nu m-am speriat nici atunci.
In luna mai a acestui an am urinat din nou cu singe si cheaguri, am mers am facut un ecograf si medicul a constatat urmatorul diagnostic:

Tumora vezicala-pe peretele inferolateral drept, in vecinatatea orificiului ureteral drept, se vizualizeaza o formatiune solida cu aspect conopidiform, aparent pediculata, hiperecogena, neomogena, de aprox. 50/30 mm, cu pedicul vascular unic si flux cu rezistenta medie, fara modificari eco la celelalte organe.

Sunt distrus psihic. Cum s-ar putea rezolva aceasta problema si daca m-ati putea ajuta?

R:

Din pacate pare sa fie vorba despre o tumora vezicala. Hematuria (urinatul cu sange) reprezinta un prim semn al acestei afectiuni si intarzaierea prezentarii la medic duce la un diagnostic mai tardiv.

Chiar daca ar fi trebuit poate sa va prezentati inca de un an, trebuie sa o faceti relativ urgent acum.

In general in asemenea situatii se completeaza investigatiile cu o tomografie computerizata cu substanta de contrast abdomen si pelvis, (o puteti face si la Craiova sau va puteti programa la clinica Ponderas) si se face o interventie endoscopica (fara taietura).

Se patrunde cu o camera in vezica urinara si se extrage acel tesut tumoral (se numeste rezectie endoscopica). La dvs va fi relativ dificil datorita dimenisunilor mari ale tumorii dar nu imposibil. Tesutul astfel extras se trimite pentru examen anatomopatologic. Acesta ne arata felul tumorii, agresivitatea ei, stadiul in care a fost surprinsa si furnizeaza relatii apropo de ce trebui facut mai departe.

In unele cazuri (tumori non invazive, superficiale) se introduc niste substante in vezica urinara pentru a preveni alte recidive, pe cand in alte cazuri trebuie extrasa vezica urinara (operatia se poate face laparoscopic).

Dar aceasta decizie se ia numai dupa aceasta rezectie endoscopica care, extirpand tesutul tumoral rezolva si problema sangerarii.

Daca nu luati o decizie in acest sens boala va evolua, sangerarea va continua si veti ajunge la spital in urgenta cu eventuale complicatii. Deci va sfatuiesc sa va prezentati rapid la specialist.

Daca doriti va pot ajuta. In cadrul clinicii Ponderas se pot efectua toată gama de interventii, inclusiv cele recomandate in cazul dvs.
Sper ca v-am putut fi de folos.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Hematurie / Tumoră vezicală

I:

Bună ziua! Am 61 ani. Să fiu mai scurt în discutii, am să vă trimit examenul tomografic să-mi spune-ti și mie dacă mai este ceva de facut.

Rinichiul drept, prezintă dimensiuni mai reduse comparativ cu cel stâng(RD 106mm; RS 119mm) parenchim suptiat, nefrogramă redusă, HN Grad 3, și excretie redusă întârziată.

Ureterul drept prezinta aspect cudat în regiunea lombara si dilatație de maxim 12mm până la nivelul prevezical, unde se deceleaza intraluminal contiunt dens, slab iodifil ce ocupă tot lumenul ureterului pe o lungime de 40mm până la nivelul jonctiunii uretero vezicale suspiciune proces proliferativ urotelial.

Vezica urinara pereti normali, contiunut omogen cu mica amprenta prostatica. – Prostata 41/32/40mm, omogena. –Ureter si rinighi stang aspect normal. –Ficat doua microchiste in secmentul 8.

Colicist, pancreas splina glande suprarenane aspect normal. –Fara adenopatii abdominale-pelvine.

Fara lichid intrperitoneal.

Fara lej ososoase cu caracter secundar.

Astept raspunsul Dumneavoastra cu mare interes si nerabdare. Va multumesc!

R:

Din descrierea tomografica pare sa fie vorba de o tumora ureterala dreapta. In asemenea situatii se recomanda extirparea rinichiului drept impreuna cu ureterul respectiv (ureterul reprezinta conductul care face legatura intre rinichi si vezica urinara).

Interventia se numeste nefroureterectomie cu cistectomie perimeatica. Ea se poate efectua chirurgical clasic (prin incizie) sau laparoscopic. Din punct de vedere al rezultatelor oncologice (extirparea completa a tumorii) rezultatele sunt identice, dar in cazul interventiei laparoscopice evolutia este mult mai rapida iar complicatiile mai putine.

Aceste tumori sunt de relativ agresive si nu ar trebui sa amanati prea mult interventia.

In ceea ce priveste posibilul risc de recidiva mai multe informatii sunt furnizate de rezultatul histopatologic (dupa analiza la microscop a piesei operatorii) care arata agresivitate tumorii si extensia (intinderea) ei locala (daca a depasit sau nu peretele ureterului).

In functie de acest rezultat se decide daca dupa interventie se mai face ceva sau nu.

Daca aveti nevoie de alte informatii ma puteti contacta.

O zi buna!

Dr. Gheorghe Niță

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Tumora Vezicala

I:

Domnule doctor am 75 de ani si dupa o hematurie mi s-a descoperit o tumora vezicala.

Dr.urolog mi-a spus ca nu pot urma niciun tratament din motiv ca este prea avansata tumora. Drept urmare trebuie sa imi scoata vezica urinara.

Va cer o parere in ceea ce priveste rezultatul biopsiei:

Carcinom urotelial micropapilar cu invazie musculatura (p T2) infiltrat limfocitar dens peritumoral zone de necroza.

Precizez ca nu sufar de nicio alta boala. As dori sa stiu si daca pot la varsta mea efectua o operatie de reconstruire a vezici urinare.

Va multumesc mult si multa sanatate!

R:

Tumorile vezicale reprezinta o afectiune relativ frecvent intalnita dupa decada a 4 de viata, mai ales la pacientii fumatori.

Ele sunt de doua categorii:

  1. Tumori non invazive (sau superficiale) care de regula sunt limitate la suprafata vezicii urinare si care dau relativ rar metastaze sau extensie locala si
  2. Tumori invazive (sau infiltrative) care cuprind stratul profund (muscular) al vezicii urinare si care au potential de metastazare.

Daca in prima categorie o operatie endoscopica (cum s-a efectuat la dvs) este suficienta ca si tratament, in cea de-a doua categorie se indica extragerea vezicii urinare (cistectomie).

Din pacate rezultatul anatomopatologic in cazul dvs demonstreaza o tumora infiltrativa si ar fi indicata cistectomia. Aceasta interventie poate fi efectuata chirurgical clasic sau (mai nou si in cadrul Clinicii Ponderas) laparoscopic.

Ceea ce trebuie discutat cu pacientul este modalitatea prin care urina este colectata:

  • fie se face un rezervor cutanat dintr-un intestin
  • fie se poate incerca neovezica (reconstructie)
  • fie se scoate doar ureterul la piele.

Fiecare dintre aceste alternative are avantaje si dezavantaje (unele sunt mai incomode pentru pacient, altele sunt mai comode dar au risc mai mare de complicatii).

Modalitatea de drenaj urinar dupa interventie se hotaraste in functie de mai multe caracteristici:

  • Boli asociate
  • Speranta de viata
  • Localizare tumorala
  • Starea rinichilor, etc.

Ar trebui oricum sa faceti si o tomografie computerizata de abdomen si pelvis cu substanta de contrast pentru a avea un bilant de extensie si sa avem mai multe detalii apropo de localizarea tumorala la momentul diagnosticului (daca ea era localizata spre colul vezical sau in alta zona).

Mai multe putem discuta dupa ce avem aceste informatii.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Tumora Vezicala Infiltrativa

Tumora Vezicala Infiltrativa I: Stimate Dl. Doctor, Sotul meu in varsta de 62 ani, a fost diagnosticat in data de 22.04.2015 astfel: Tumoara vezicala [...]

Diverticul Vezical

Diverticul Vezical I: Buna ziua, Am avut repetate infectii urinare care tratate cu antibiotice stabilite in urma urucolturii si anti biogramelor au recidivat. In [...]

Carcinom Urotelial Papilar

Carcinom Urotelial Papilar I: Domnul doctor tatal meu in varsta de 65 de ani a fost la control la urolog deoarece nu urina cum [...]

Pietre la Vezica Urinara

Pietre la Vezica Urinara I: Va rog sa ma ajutati in legatura cu sotul meu, 53 ani, care a fost diagnosticat saptamana trecuta, in [...]

Litiaza Vezicala

Litiaza Vezicala I: In urma cu patru ani am fost operat de pietre la ambii rinichi, iar de circa doua saptamani am inceput sa [...]

Tumora Vezicala

Tumora Vezicala I: Am 43 ani si problema mea este urmatoarea: In urma cu 1 an, in luna mai am urinat cu singe, o [...]

2023-10-27T18:29:36+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top