HBP

I:

Buna ziua, dl. doctor

Vă scriu pentru a vă cere opinia cu privire la tratamentul care mi-a fost recomandat.

În luna noiembrie, în urma unei ecografii, am fost diagnosticat cu prostată cu dimensiuni ușor crescute si mi s-a recomandat efectuarea unui RMN.

Valorile PSA 2,55 ng/mL (în urmă cu 4-5 ani valoarea era în jur de 2, de atunci a crescut treptat), Free PSA 20,98%.

In luna ianuarie am făcut o examinare RMN ABDOMEN INFERIOR (PELVIS) nativ si postcontrast care a evidențiat următoarele:

„Prostata cu dimensiuni crescute ~5,2/4,5 cm diametre axiale maxime, respectiv 5,3 cm ax longitudinal maxim, zona centrală are aspect globulos, heterogenă, cu mai multe imagini nodulare și chistice, fără leziuni cu aspect de restricție a difuziei apei- modificări adenomatoase.

Zona periferică cu dimensiuni normale, prezentând două arii cu hiposemnal T2 localizate una în 1/3 superioară postero-lateral dreapta ~ora 7-8 ce măsoară 10/15 mm, respectiv în 1/3 inferioară ~ora 7 de 7,5/7,4 mm, ambele cu valori reduse pe harta ADC, cea din urmă având încărcare precoce fiind hipercaptantă- necesită diagnostic histopatologic și corelare cu valorile PSA.

Capsula prostatică aparent integră. Vezicule seminale cu dimensiuni normale. Fără adenopatii pelvine. Fără lichid de ascita.

Vezica urinară în semirepletie, pereți cu grosime normală, fără formațiuni protruzive. Modificări degenerative la nivelul spațiului intervertebral L5-S1. În rest fără modificări notabile de structura osoasă.

CONCLUZII:

Prostată cu dimensiuni crescute, prezentând la nivelul zonei periferice în 1 laterala dreapta două zone cu semnal modificat- necesită diagnostic histopatologic și corelare cu valorile PSA.”

Mi s-a pus diagnosticul de HBP și mi s-a dat următorul tratament: Tavanic + Eubiotic.

Considerați că este potrivit tratamentul medicamentos sau ar mai trebui să efectuez și alte investigații?

Menționez că am 54 de ani și că urmez tratament pentru hipertensiune, colesterol, glaucom cu unghi deschis, prostată (OMNIC).

R:

Buna ziua

In principiu valoarea PSA-ului dvs (care este un marker tumoral) este in limite normale. Este important insa si faptul ca in ultimii ani ea a crescut treptat.

RMN-ul descrie modificari in zona periferica a prostatei, acolo unde se dezvolta in general cancerul de prostata. Este adevarat ca, in general, aceste modificari sunt cuantificate de catre radiologi pe o scara numita scor PIRADS. Colegul de la radiologie care a interpretat RMN-ul dvs nu a calculat acest scor.

Daca valoarea scorului PIRADS este 2-3 modificarile sunt considerate minime si nu necesita alte investigatii ci doar urmarirea PSA cu eventuala repetare a RMN la 6-12 luni. Daca scorul PIRADS Este 4 sau 5 atunci este mai bine sa se efectueze o punctie prostatica ecoghidata.

Eu cred ca sunt doua posibilitati – sa cereti o a doua opinie privind examenul RMN (poate fi si in cadrul Spitalului Ponderas) sau sa monitorizati valoarea PSA si daca se constata cresteri sa efectuati alte investigatii.

Ma refer aici la punctie prostatica (biopsie prostatica). In cazul cand se constata modificari pe RMN, sau cand psa-ul este crescut punctia prostatica este singura care stabileste diagnosticul.

Daca doriti va pot consulta in cadrul Spitalului Ponderas.

In speranta ca sfaturile mele va vor fi de folos va doresc sanatate.

O zi buna!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Adenocarcinom

Adenocarcinom I: Buna ziua, Ma confrunt cu situatia in care am fost diagnosticat cu adenocarcinom acinar de tip mucinos,scor Gleason 7(3+4)moderat diferentiat pe 2 [...]

Operatie Laser Verde

Operatie Laser Verde I: Se produce necrozare dupa operatia de prostata cu laserul verde (Green Light)? Ce alte efecte negative s-au constatat dupa operatie? [...]

Adenocarcinom Prostatic Acinar

Adenocarcinom Prostatic Acinar I: Buna ziua, tatălui meu (68 ani) i-a crescut PSA la 6 de la 4 si i s-a recomandat o biopsie. [...]

Medicamentul Urorec

Medicamentul Urorec I: Sunt barbat, varsta: 55 ani, Greutate: 69 Kg, Inaltime: 1,80 m, casatorit, din Bucuresti, Romania. Istoric si simptome ale bolii: Am [...]

Prostatectomie Radicala

Prostatectomie Radicala I: In urma analizelor, la 3 ani de la operatie (prostatectomie radicala) mi-a iesit PSA-ul 11 ng/ml. Precizez ca fac injectia o [...]

Sangerare Postoperatie Prostata

Sangerare Postoperatie Prostata I: Tatal meu a fost operat de adenom de prostata in data de 14 iunie totul a decurs normal. A fost [...]

2018-10-23T13:17:53+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top