Litiaza Ureterala

I:

Va scriu referitor la problema de sanatate a tatalui meu in varsta de 73 ani.

Acum 3-4 luni a inceput o usoara durere in zona rinichilor (lombara) careia nu i-a dat importanta si care a continuat pana in prezent.

In data de 03.11.2015, la un examen ecografic i-a fost pus diagnosticul:
– litiaza ureterala stanga multipla obstructiva, UHN stanga secundara gradul III.

Acest diagonostic a fost confirmat si la urografia cu substanta de contrast administrata intravenos facuta in data de 08.11.2015.

In prezent, durerea este medie, continua, suportabila fara calmante. Urina nu este tulbure, nici schimbata la culoare, fara usturimi la urinare. La urocultura nu a iesit infectie.

Rezultate la analize:

PSA este 0,9, creatinina 0,88 si uree 37, fibrinogen 439, AP 117,43, INR 0,93, timp quick 10,50, VSH 15 mm/h, leucocite 5,2, acid uric 4,7.
Temperatura corpului in aceasta seara era 37 grade.

Medicul urolog ne-a spus ca unica solutie este operatia clasica, ureterolitotomie, avand in vedere ca obstructia ureterul este realizata de 3 pietre in jur de 1 cm, dintre care cea mai mare are 1,54 cm.

Ne-am dat acceptul pentru operatie, dar din lipsa de paturi operatia se tot amana.

Am intrebat medicul daca aceasta intarziere nu va determina o agravare a situatiei actuale in sensul pierderii functionalitatii rinichiului. Ni s-a spus ca reactia difera de la pacient la pacient si ne-a dat de inteles ca daca nu ne convine putem sa alegem alt spital.

Intrebarile mele sunt:

1. Cat de grava este aceasta problema?
2. Cat se poate astepta intr-o astfel de situatie fara a pierde functionalitatea rinichiului sau fara a se produce alte complicatii?
3. Singura solutie este operatia clasica cu abord abdominal, asa cum ne-a fost propusa? Daca exista o alta metoda, m-ar interesa un cost estimativ.
4. Ce ne recomandati sa facem?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Conteaza foarte mult pentru noi in luarea unei decizii finale.

R:

Problema tatalui dvs nu se poate realiza decat printr-o interventie (pietrele nu pot fi eliminate spontan la aceasta dimensiune).

Se poate rezolva insa printr-un procedeu endoscopic – ureteroscopie.

Rinichiul poate sta blocat circa o luna, dupa care exista riscul unor complicatii. Poate apare infectie si alterarea functiei renale.
Pe termen lung, in lipsa unei interventii, rinichiul se poate distruge ireversibil (uneori necesitand o interventie de urgenta pentru extirparea lui).

Daca doriti va puteti programa la o consultatie si ulterior (dupa ce vad si eu filmele radiologice) putem programa o interventie endoscopica (fara taietura).

Costul aproximativ este de cca 1500 euro, dar va pot spune mai multe dupa ce vad si eu filmele radiologice.

Daca va pot ajuta cu alte informatii va rog sa nu ezitati.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Domnule doctor de cativa ani am niste chisturi la rinchiul stang. Le-am tot urmarit ecografic si cu CT native. Acum vreo [...]

Litiaza Renala Bilaterala

Litiaza Renala Bilaterala I: Buna ziua, Am 62 de ani si in data de 19.02.2018 am facut un URO CT, ABDOMEN si PELVIS cu [...]

Ptoza Renala

Ptoza Renala I: Am 26 de ani si sunt in Italia. In urma unei hematurii severe am facut o urografie. Rezultatul este (o sa [...]

Hidronefroza dreapta gradul 3-4

Hidronefroza dreapta gradul 3-4 I: In data de 2 decembrie am fost diagnosticata cu hidronefroza dreapta gradul 3-4 prin stenoza de jonctiune pieloureterala cu [...]

Chist Parapielic

Chisturi Rinichi I: Inca de acum 5 ani am un chist pe rinichiul stang. La ultimul eco am aflat ca acum sunt 3 chisturi [...]

Rinichi Operat

Rinichi Operat I: Ma numesc Ina si am 44 ani si problema mea e urmatoarea. In octombrie 2013 am fost operata la rinichiul drept, [...]

2023-10-27T12:08:03+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top