Colica Renala

I:

Buna ziua!

Fratele meu a facut o colica renala acum o saptamana.A ajuns la doctor cu dureri iar un urma ecografului i sa spus ca are o piatra de 6 mm care a plecat din rinichi si e in vezica si inca una de 3 cm care e la rinichi.

A doua zi a facut o urografie intravenoasa cu substanta de contrast in urma careia i sa pus diagnostic de calcul voluminos pielic de 3 cm si calcul uretreal pelvin de 6 mm.

Ce este de facut si ce variante de interventie exista in aceasta situatie si cat de urgenta este interventia pentru acel calcul de 3 cm?

Va mutumesc.

R:

Buna ziua

Colica renala a fost declansata de calculul de 6 mm. Circa 70% din acesti calculi se pot elimina spontan.

Daca durerile persista si calculul ureteral nu se elimina va trebui intervenit pentru asta.

Procedura cu cele mai bune rezultate este ureteroscopia  – introducerea unui instrument subtire cu o camera video pe ureter (canalul care leaga rinichiul de vezica urinara – unde este blocat calculul de 6 mm) si fragmentarea calculului la acel nivel cu extragerea fragmentelor.

Exista 2 posibilitati pentru tratament

In ceea ce oriveste calculul din rinichi sunt 2 posibilitati cu avantaje si dezavantaje – NLP (nefrolitotomia percutana) sau ureteroscopia flexibila.

NLP

Prima procedura reprezinta realizarea unui traseu (sub control radiologic) de la piele direct in rinichi (la nivelul marginii inferioare a ultimei coaste) si introducerea unui instrument (nefroscop) direct in rinichi. In acest fel se sparge calculul si se scot si fregmetele. Acest procedeu are cea mai mare probabilitate sa rezolve calculul intr-o singura sedinta dar exista riscuri legate de realizarea traseului (este posibila sangerare la momentul realizarii traseului).

Ureteroscopia flexibila

Cel de-al doilea procedeu (ureteroscopia flexibila) reprezinta introducerea unui instrument flexibil (ureteroscop flexibil) in rinichi prin ureter (canalul unde este blocat acum calculul de 6 mm) si spargerea calculului prin intermediul acestui ureteroscop. Rezulta nisip care se va elimina ulterior. NU are risc de sangerare (ca la nlp) dar pentru calculii mai mari de 2.5 cm exista riscul ca ei sa nu poata fi rezolvati intr-o singura etapa (sa fie necesare 2 proceduri).

Alegerea depinde de preferintele pacientului, experienta chirurgului si dotarea centrului.

Interventia pentru calculul de 3 cm este urgenta daca el determina hidronefroza (umflarea rinichiului prin blocarea eliminarii urinii de catre calcul). In caz contrar se mai poate temporiza, dar dimenisiunile calculului vor creste in timp si va fi mai dificil de rezolvat.

Daca se va interveni pentru calculul ureter (in cazul in care nu se elimina spontan) ar fi indicat sa se continue si cu interventia pentru calculul renal. Procedurile pot fi efectuate in principiu intr-o singura etapa.

Pentru o decizie ar fi utila o discutie cu pacientul. Urografia intravenoasa poate aduce si ea alte informatii suplimentare – cat de radioopac este calculul (in functie de acest aspect pot avea asteptari legate de cat de usor se fragmenteaza).

Daca doriti alte informatii medicale puteti reveni oricand.

Pentru informatii privind costuri si eventuale programari puteti apela la asistenta mea – Aurora Ciuca – 0732301408.

In speranta ca informaitile mele va sunt de folos va doresc sanatate!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Am doua chisturi renale pe rinichiul drept, destul de mari (5,7/5,5)si pe care trebuie sa le operez fiindca ma deranjeaza si-mi [...]

Rinichi in Potcoava

Rinichi in Potcoava I: Am rinichi in potcoava, operat in februarie 2016 de pielo-plastie pe partea stanga cu litiaza renala caliceala inferioara (2 calculi) [...]

Ptoza Renala

Ptoza Renala I: Am 26 de ani si sunt in Italia. In urma unei hematurii severe am facut o urografie. Rezultatul este (o sa [...]

Dilatatie Rinichi

Dilatatie Rinichi I: In urma cu cateva saptamanai am avut dureri insuportabile din fata pana in spatele la rinichi. Am facut o ecografie de [...]

Pietre Rinichi

Pietre Rinichi I: Am pietre la rinichi de la varsta de 19 ani si acum am 64 ani. Recent mi s-a descoperit o piatra [...]

2018-10-24T12:34:06+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top