Ptoza Renala

I:

Am 26 de ani si sunt in Italia. In urma unei hematurii severe am facut o urografie. Rezultatul este (o sa spun ce inteleg eu deoarece este in limba italiana):

  • in imaginea fara solutie de contrast,aspectul umbrelor renale fara litiaza renala
  • dupa introducerea solutiei de contrast, se vede un aspect regular al calicilor fara alteratii caliciale
  • bilateral, bazinetul e dilatat
  • imagine foarte joasa a rinichiului drept
  • bine vizualizata uretera stanga,
  • se observa o miscare mare a ureterei drepte
  • vezica un pic dilatata

Imi cer scuze daca am gresit unii termeni.

Ca simptome pe care le am cam de 2 ani este durere in partea dreapta atat in fata cat si in spate, dureri la urinare in special daca nu consum destule lichide si o secretie vaginala de care nu scap cu nici un tratament.

Am efectuat analize la urina din 24 de ore, totul a iesit ok, analizele la sange sunt in limite normale.

Medicul curant mi-a zis ca este o infectie la rinichi si ca am ptoza renala dreapta.

Am urmat tratament cu multe tipuri de antibiotic, dar nici un rezultat.
Sper sa ma ajutati macar cu un diagnostic precis si sa-mi spuneti daca este grava aceasta afectiune?

Va multumesc!

R:

Descrierea urografiei confirma diagnsoticul dvs – ptoza renala dreapta.

Pare insa sa fie si o suferinta a rinichiului – dilatatia bazinetului. Acest lucru, alaturi de prezenta durerilor poate fi o indicatie pentru o interventie chirurgicala care sa urmareasca repozitionarea rinichiului (nefropexie) unde ii este locul.

Interventia se poate efectua laparoscopic. Afectiunea nu este una grava dar complicatiile ei (durerile, infectiile repetate) pot altera calitatea vietii impunand o interventie de corectare.

Oricum, inainte de stabilirea unei indicatii operatorii ar trebui vazute imaginile urografice – cat de jos este situat rinichiul, cat de mare este hidronefroza (dilatatia rinichiului).

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Rinichi ptozat?

I:

De 3 ani ma confrunt cu durere in zona rinichiului drept, durerea nu este de intensitate mare dar se intensifica atunci când fac miscare și nu simt durere atunci când ma așez jos.
Am zile poate chiar săptămâni în care ma simt bine apoi durerea reapare.

În urma cu doi ani am făcut o ecografie și mi s-a spus ca am rinichiul ptozat, dar nu a specificat gradul și prezentam litiaza renala. Analizele de urina și sânge au ieșit bune deși urina este de cele mai multe ori tulbure.

Țin sa precizez ca uneori durerea iradiază înspre ovarul drept, analizele de secretie și papanicolau sunt bune.

R:

De regula durerea care are legatura cu miscarea este mai degraba de la coloana decat de la nivelul rinichiului. Totusi, e bine sa reevaluati rinichiul drept repetand o ecografie si eventual un examen CT.

Pentru diagnosticul unei ptoze renale cea mai buna metoda este un examen radiologic efectuat in ortostatism (pacientul sta in picioare pentru a vedea cat „cade” rinichiul).

Examenul ecografic nu este cel mai util pentru diagnosticul ptozei dar este util pentru a vedea ce se intampla cu litiaza renala (ati precizat ca in urma cu 2 ani aveati si litiaza renala).

Ptoza renala (daca ea exista) de cele mai multe ori nu determina simptomatologie. Insa litiaza renala poate determina dureri.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Rinichi in Potcoava

Rinichi in Potcoava I: Am rinichi in potcoava, operat in februarie 2016 de pielo-plastie pe partea stanga cu litiaza renala caliceala inferioara (2 calculi) [...]

Hidronefroza Sarcina

Hidronefroza Sarcina I: In urma cu aproximativ o saptamana am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1/2 unilaterala dreapta cu dureri momentan suportabile. Sunt insarcinata [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Domnule doctor de cativa ani am niste chisturi la rinchiul stang. Le-am tot urmarit ecografic si cu CT native. Acum vreo [...]

2023-10-27T18:26:11+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top