Ureter Ingustat

I:

Am 32 de ani si locuiesc in Japonia.
La un control de rutina la care mi s-a facut ecografie abdominala mi-au descoperit ca am rinichiul stang imflamat deoarece ureterul este blocat sau ingustat deasupra vezicii urinare.

Mentionez ca eu am 2 uretere desi mi s-a spus ca aceasta malformatie nu este grava, am fost trimisa la medicul urolog.

A urmat un CT dupa care mi s-a spus ca am ceva de circa 2 cm in ureter si ca am sanse foarte mari sa fie cancer renal si ca trebuie sa imi introduca o camera in vezica sa vada daca sunt metastaze. M-am speriat foarte tare si m-a reprogramat peste 1 sapt pt aceasta investigatie.

Dupa 3 zile am fost la acelasi spital la alt doctor urolog care mi-a facut din nou un CT si comparand cele 2 CT-uri mi-a spus ca acel ceva de 2 cm a disparut . L-am intrebat cum este posibil si mi-a spus ca poate nu se vede din cauza ca matele se misca si poate sa fie acoperit si sa nu se vada.

Am fost apoi la alt spital unde mi-au facut un nou CT si un RMN si mi-au spus ca in afara de faptul ca rinichiul stang este inflamat si ureterul ingustat nu vad nimic adica un chist, piatra, tumora, etc.

Atat analizele de urina cat si cele de sange imi sunt perfecte. La al 2 lea spital m-au programat pentru data de 10 decembrie sa ma internez in jur de 1 saptamana pentru a-mi efectua o citoscopie cu anestezie totala pentru a verifica ce este de fapt in ureter. In cazul in care este doar ingustat sa il dilate cu un balon sau stent sau daca este ceva acolo sa imi ia biopsie pentru a vedea ce este de fapt.

Mi-au mai spus ca deoarece eu am nascut acum 9 ani prin operatie de cezariana sa imi fi plecat niste celule din uter care probabil s-au pus pe ureter si il apasa din exterior si de aceea este ingustat.

Am fost si la ginecologie. Medicul ginecolog mi-a efectuat testul papanicolaou si analiza de sange CA125 insa ambele sunt ok si m-a examinat si interior si mi-a spus ca totul este in regula iar pentru a afla daca ureterul este apasat din exterior de acele celule care au plecat din uter trebuie sa imi faca operatie ca sa poata vedea asta.

Mentionez ca acum 3 ani am mai facut un CT abdominal iar atunci ambii rinichi erau ok niciunul din ei inflamati.

Va rog frumos sa imi spune-ti si parera dumneavoastra pt ca sunt foarte nedumerita este posibil totusi sa fie cancer?

Va multumesc anticipat!

R:

Trebuie sa recunosc ca nu stiu mare lucru despre sistemul medical japonez, dar cred ca lucrurile nu sunt foarte clare in ceea ce priveste cazul dumneavoastra.

In principiu tumorile de cale urinara la varsta dvs. reprezinta o afectiune rar intalnita (de regula apar dupa varsta de 45 de ani), dar, mai ales in conditiile de azi cu posibila expunere la radiatii, aceasta afectiune trebuie luata in considerare.

In general, pacientii cu tumori de cale urinara prezinta urinare cu sange (hematurie) iar dvs. nu descrieti acest lucru. De aceea tinand cont de aceste doua aspecte (varsta tanara si lipsa hematuriei) ma indoiesc ca este vorba despre o tumora.

Este foarte putin probabil ca ceva de 2 cm sa dispara pur si simplu de pe ureter. Putea fi vorba de un calcul dar el ar fi trebuit sa se vada si la examinarile ulterioare. Este posibil ca primul CT sa fie gresit interpretat.

In ceea ce priveste teoria cu celulele uterine plecate (probabil se refera la focare de endometrioza) nu cred ca este adevarata – examenul RMN ar fi trebuit sa descrie mase tumorale care apasa pe ureter intr-o anumita zona.

Eu cred ca este vorba de o stenoza pe ureter (strangulare a lumenului ureteral) care impiedica evacuarea corespunzatoare a urinii, determinanad in timp aparitia hidronefrozei (dilatarii rinichiului).

Pentru un diagnostic complet (si eventual rezolvare) este necesara o internare si explorarea aparatului urinar cu o camera (cistoscopie si/sau ureteroscopie). In acest fel se poate evidentia daca este vorba de o strangulare, pe ce distanta, daca este sau nu vorba de o tumora.

Daca este o simpla stenoza (care ar putea apare dupa eliminari de calculi sau poate fi chiar congenitala) se poate tenta chiar rezolvarea ei endoscopica (prin interior, daca stenoza este scurta). Daca nu se intervine, cu timpul se poate degrada functia renala (sunt si cazuri neglijate la care, din aceasta cauza, se poate ajunge la scoaterea rinichiului).

Va recomand sa va internati pentru acea explorare endoscopica (desi nu cred sa fie nevoie de o perioada asa lunga de internare – de regula se rezolva in 2 zile).
Daca puteti, tineti-ma si pe mine la curent cu evolutia dvs.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Ureter ingustat

I:

M-am internat mi-au facut un RMN in 3D si mi-au spus ca ureterul este lipit de ovar (ovarul il trage spre el) si sunt sanse f mari sa am endometrioza.

Mi-au spus ca pentru a-mi dilata ureterul este nevoie de introducerea unui stent pe care trebuie sa il schimb la fiecare 3 luni.

Am hotarat sa incerc sa ma vindec de endometrioza poate asa nu mai este necesar stentul. Daca nu o sa reusesc asta in ultima instanta o sa imi introduca stent in ureter.

Pentru ca eu am 2 uretere la rinichiul stang mi-au spus ca nu este o urgenta introducerea stentului chiar daca rinichiul isi va pierde din functii il am pe celalalt si este ok.

Dumneavoastra ce parere aveti?

Va multumesc anticipat!

R:

Este foarte posibil ca endometrioza sa fie cauza durerilor. Cred ca eforturile trebuiesc focusate in sensul tratamentului endometriozei.

NU mi-ati mai spus nimic daca RMN arata sau nu hidronefroza. In conditiile in care nu exista ureterohidronefroza (dilatatia ureterului si a rinichiului) nu vad rostul introducerii unui stent. Oricum acum sunt stenturi care pot fi tinute 12 luni.

Eu va recomand sa monitorizati starea rinichiului (aparitia hidronefrozei) si daca aceasta apare sa acceptati introducerea stentului.

Nu e indicat sa asteptam pana se altereaza functia rinichiului. De multe ori insa focarele de endometrioza trebuiesc extrase (eliminate) printr-o interventie laparoscopica. In acea situatie (daca se impune) este indicat ca ureterul sa fie protejat (introducerea stentului inainte de operatie).

Tineti-ma si pe mine la curent cu evolutia dvs. In speranta ca informatiile furnizate de mine va sunt de folos.

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Ureter Ingustat

I:

Am 43 ani, si in urma unui cancer de col operat (febr. 2015) m-am ales cu o hidronefroza gr2-3. Mi s-a spus ca din cauza radioterapiei, ureterul a fost iradiat si s-a stenozat pe o portiune de ~4 cm la intrarea in vezica urinara.

Din decembrie 2015 port sonda urinara (am schibat-o din 3 in 3 luni), ultima fiind montata in martie pt o per de 6 luni. Problema e ca acum ea nu functioneaza cum trebuie si iar medicul urolog m-a sfatuieste sa intervin chirurgical pt a inlatura stenoza si doreste reimplantarea ureterului in vezica.

Medicul oncolog nu este de acord motivand ca vezica, fiind iradiat, nu mai e supla si nu are cum sa reimplanteze ureterul. Daca mai stau mult asa, risc sa imi pierd rinichiul.

Ce ma sfatuiti sa fac? Sa incerc sa ma operez? Chiar daca medicul oncolog refuza sa isi dea acordul?

Multumesc!

R:

Daca din punct de vedere al cancerului de col nu sunt semne de recidiva atunci si eu va recomand reimplantarea (in conditiile in care zona stenozata este juxtavezicala). Stentul ureteral trebuie schimbat tot timpul si uneori nu este functional.

In principiu nu este nevoie de acordul medicului oncolog pentru aceasta interventie. Daca sunt insa semne de recidiva tumorala nu va recomand aceasta interventie.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Piatra la Rinichi

Piatra la Rinichi I: Buna ziua, Am facut o prima operatie cu camera prin caile urinale pentru o piatra la rinichi. Nu au putut [...]

Duplicitate Pieloureterala

Duplicitate Pieloureterala I: Buna ziua D-le Dr. va deranjez cu o întrebare. In urma unui Uro-RMN facut la fetita de 1 an a rezultat [...]

Operatie Rinichi

Operatie Rinichi I: Mama mea este in Germania unde a suferit o operatie la rinichi. De un an cauzeaza probleme la rinichi astfel... In [...]

Hidronefroza dreapta gradul 3-4

Hidronefroza dreapta gradul 3-4 I: In data de 2 decembrie am fost diagnosticata cu hidronefroza dreapta gradul 3-4 prin stenoza de jonctiune pieloureterala cu [...]

Microlitiaza Renala

Microlitiaza Renala I: Am 52 de ani si la rinichiul drept am un calcul de 10 mm, cu ani in urma avea 9 mm. [...]

Pietre la Rinichi

Pietre la Rinichi I: Am pietre la ambi rinichi de 7mm diametru. Am fost la un doctor aici in Baia Mare, dar din pacate [...]

2023-10-27T18:13:53+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top