Durere Rinichi in Urma Ureteroscopiei

I:

Buna seara,

Am 40 de ani si in urma cu aproximativ o luna am facut o interventie chirurgicala de indepartere a unui calcul renal; in trecut nu am avut infectii urinare/cistite sau simptome care sa indice suspiciunea vreunei afectiuni renale/urinale – analizele medicale amanuntite le fac in fiecare an, paradoxal sunt bune de fiecare data).

Anul trecut, in august (eram in concediu in tara), am facut o criza (aparent renala) care m-a trimis la spitalul de urgenta – analiza de urina a fost ok, iar ecografia nu a evidentiat nimic deosebit; mi s-a recomandat urinal si multe ceaiuri diuretice.

La revenirea in Belgia – aceeasi ecografie a aratat clar un calcul renal de 15 mm blocat in meatul vezical stang, fara hidrofrenosa sau dilatarea rinichiului. Pentru indepartarea pietrei mi s-a recomandat ureteroscopia.

Am facut interventia chirurgicala 19 ianuarie, iar pentru a asigura vindecarea mai rapida, mi s-a pus un stent dublu j. Tratamentul indicat dupa operatie a fost dafalgan forte si furadantina.

Dupa 20 de zile stentul a fost indepartat si mi s-a recomandat consultarea unui dr nefrolog (consultatie programata pe 15 Martie).

Chiar si dupa indepartarea sondei, am dureri la nivelul rinichilui, nu persistente insa regulate. Nu fac efort, beau cel putin 2.5-3 l de apa pe zi (ma gandesc ca operatia este relativ recenta si aceasta ar putea fi cauza, insa daca durerea nu cedeaza in zilele urmatoare voi consulta chirurgul care a efectuat interventia).

Am primit intre timp rezultatul analizei calculului renal – si v-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi explicati termenii (in parte am inteles despre ce este vorba insa am nevoie de cateva clatificari).

Structura pietrei este oxalica si fosfatica si este alcatuita din 4 tipuri de straturi:

Ia, Ib, IIb si IVa1 – cu siguranta aceasta este o clasificare pe care doar un specialist o poate intelege.

Printre factorii favorizanti sunt enumerati: hyperoxaluria, hypercalciuria de debit sau de concentratie, de natura renala sau de absorbtie; hipercalciurie + hyperoxaluria; infectie urinara cronica cauzata de germeni de alta natura decat cei ureici, hipercalciurie cu acidoza/aciditate incompleta, hiperparatiroidie primara, aciditate secundara.

Incerc sa inteleg acesti termeni (pana la consultatia cu dr nefrolog), pentru a-mi clarifica posibilele cauze ce au determinat aparitia pietrei.

Stiu ca in Belgia apa este foarte dura, cea pe care o consum eu are ph-ul 6, dar cu siguranta am folosit si apa de provenienta franceza al carui ph este 7.5.

Cu siguranta nu doar apa este cauza; in general sunt atenta la dieta pe care o am, nu exagerez cu grasimile, sarea, zaharul (nu am tinut niciodata regim, moderatia fiind regula de baza; greutatea este intre 55 si 57 kg).

Analizele pe care le efectuez nu indica vreo problema – exceptia priveste doar nivelul scazut al vitaminei d pentru care iau timp de 4 luni cate o fiola de vit d forte. In familie nu exista antecedente…

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

R:

Litiaza renala reprezinta o patologie care poate recidiva. Se spune ca daca un pacient a facut un calcul, el trebuie ulterior urmarit regulat deoarece poate prezenta recidive. De aici importanta analizei biochimice a calculului si identificarea unei eventuale cauze.

Litiaza mixta oxalica si fosfocalcica este relativ frecvent intalnita si are multiple posibile cauze, enumerate si de catre dvs.

De regula urmeaza un set de analize de sange si urina pentru a identifica una dintre posibilele cauze. De foarte multe ori insa in urma consultului si a bilantului metabolic nu se obiectiveaza un factor favorizant evident. In principiu, inainte de rezultatele analizelor, va recomand sa fiti atenta cu cantitatea de lichide consumate (minim 2 litri pe 24 ore).

Este preferat consumul de apa oligominerala (continut mai scazut de minerale, inclusiv calciu).

Oxalatul se afla in cantitate mare in cacao, deci va trebui sa evitati consumul acesteia. In cantitate mai mica gasim oxalat si in spanac si rosii, deci nu trebuie sa exagerati cu consumul acestora.

Fosfatii apar in urma unor infectii, suprapunandu-se de multe ori peste oxalat. Daca in urma analizelor se descopera o alta afectiune asociata va fi prescrisa si o alta medicatie.

In ceea ce priveste durerile dvs, in general ele cedeaza fara sa aveti nevoie de un alt tratament. Ar trebui eventual repetat un examen ecografic pentru a obiectiva starea rinichiului. Daca el nu are nici o suferinta (dilatatie, hidronefroza) nu sunt motive de ingrijorare.

In speranta ca nu veti avea alte probleme pe viitor si ca scurtul meu raspuns va este de folos va doresc o zi buna!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Microlitiaza Renala

Microlitiaza Renala I: Am 52 de ani si la rinichiul drept am un calcul de 10 mm, cu ani in urma avea 9 mm. [...]

Stent JJ

Stent JJ I: Am un calcul pe uretera de 12 mm si doctorul a hotarat ca am nevoie de stent jj. Totul bine si [...]

Hidronefroza gr 1-2

Hidronefroza gr 1-2 I: Buna ziua domnule doctor, Am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1 pe dreapta cu un an in urma, in urma [...]

Litiaza Renala Bilaterala

Litiaza Renala Bilaterala I: Buna ziua, Am 62 de ani si in data de 19.02.2018 am facut un URO CT, ABDOMEN si PELVIS cu [...]

Ureter Ingustat

Ureter Ingustat I: Am 32 de ani si locuiesc in Japonia. La un control de rutina la care mi s-a facut ecografie abdominala mi-au [...]

Colica Renala

Colica Renala I: Buna ziua! Fratele meu a facut o colica renala acum o saptamana.A ajuns la doctor cu dureri iar un urma ecografului [...]

2023-10-27T18:07:31+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top