Hidronefroza dreapta gradul 3-4

I:

In data de 2 decembrie am fost diagnosticata cu hidronefroza dreapta gradul 3-4 prin stenoza de jonctiune pieloureterala cu litiaza caliceala multipla, in urma efectuarii unei urografii.

Sufar de multi ani de o durere in partea dreapta pe care am tratat-o ca fiind colon iritabil. De trei ani am facut tratament cu cystone si kellagon pentru litiaza renala.

Durerile s-au intensificat si la indicatia medicului am facut urografia si mi s-a stabilit diagnosticul de mai sus si recomandare pentru ureteroscopie flexibila digitala +litotritie cu laser + eventual endopielotonie + montare de sonda Cook.

Va rog din suflet sa mi spuneti parerea dvs.

Mentionez ca am 62 de ani si fac tratament pentru hipertensiune si colesterol.

R:

Stenoza de jonctiune pieloureterala reprezinta ingustarea (strangularea) ureterului (canalul ce face legatura intre rinichi si vezica urinara) la iesirea din rinichi.

Cel mai frecvent este vorba de o malformatie sau un vas de sange ce apasa pe ureter la acest nivel ducand in timp la stenoza. Prin urmare golirea bazinetului renal se face defectuos si in timp apare hidronefroza (dilatarea rinichiului). Ca urmare a stazei urinare se pot dezvolta calculi.

In mod normal prezenta unei hidronefroze importante (gr. 4) asociata cu litiaza secundara necesita o interventie. In caz contrar functia rinichiului poate fi alterata ireversibil in timp iar calculii se pot mari.

Nu stiu ce investigatii aveti dvs efectuate. Pentru o decizie terapeutica corecta ar trebui efectuata o tomografie computerizata cu substanta de contrast (se poate aprecia astfel marimea calculului, anatomia locala si daca exista sau nu vase de sange care sa apese pe ureter) si o scintigrafie renala – obiectiveaza daca functia renala este afectata si cat de mult se impune o interventie pt stenoza (daca scintigrafia nu arata obstructie putem interveni doar asupra litiazei fara a fi necesara interventie pt stenoza).

Ureteroscopia flexibila reprezinta o optiune buna pentru litiaza

Ar trebui sa stiti ca daca pietrele au peste 2,5 cm pot fi necesare 2 interventii (pentru fragmentarea completa a calculului).

In ceea ce priveste o posibila interventie pentru stenoza (o decizie corecta in acest sens este luata dupa examenul scintigrafic) ca prima intentie se recomanda de obicei o operatie laparoscopica (pieloplastie laparoscopica) ce are rezultate mai bune comparativ cu incizia laser.

Daca va pot ajuta cu alte informatii sau eventual cu efectuarea interventiei puteti reveni pe site sau sunati pentru programare (Aurora Ciuca – asistenta mea – 0732301408 – specificati ca doriti o consultatie in vederea unei eventuale interventii).

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Chist Parapielic

Chisturi Rinichi I: Inca de acum 5 ani am un chist pe rinichiul stang. La ultimul eco am aflat ca acum sunt 3 chisturi [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Am doua chisturi renale pe rinichiul drept, destul de mari (5,7/5,5)si pe care trebuie sa le operez fiindca ma deranjeaza si-mi [...]

Pietre la Rinichi

Pietre la Rinichi I: Am pietre la ambi rinichi de 7mm diametru. Am fost la un doctor aici in Baia Mare, dar din pacate [...]

Microlitiaza Renala

Microlitiaza Renala I: Am 52 de ani si la rinichiul drept am un calcul de 10 mm, cu ani in urma avea 9 mm. [...]

Litiaza Ureterala

Litiaza Ureterala I: Va scriu referitor la problema de sanatate a tatalui meu in varsta de 73 ani. Acum 3-4 luni a inceput o [...]

Ureter Ingustat

Ureter Ingustat I: Am 32 de ani si locuiesc in Japonia. La un control de rutina la care mi s-a facut ecografie abdominala mi-au [...]

2023-10-27T19:34:32+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top