fbpx

Pietre la Rinichi si Trombocitemie Esentiala

I:

Buna ziua,

In urma unor episoade repetate de urinare cu sange (un episod in urma cu un an si jumatate si altul in urma cu o luna) am fost diagnosticat cu pietre la rinichi.

Am efectuat un ecograf si un CT abdominal in urma recomandarii medicului urolog. Mi s-a descoperit un calcul 12/8 mm la nivelul calcelui renal inferior pe partea stanga (daca este nevoie pot trimite si imaginile analizelor).

Medicul urolog mi-a explicat ca, datorita faptului  ca este la nivelul inferior al rinichilor, nu poate fi realizata operatia prin ultrasunete.

Avand insa si o alta boala (trombocitemie esentiala) medicul mi-a spus ca o altfel de operatie ar fi prea riscanta datorita riscului de sangerare.

Medicul hematolog mi-a spus insa ca nu exista risc de sangerare decat cand trombocitele cresc peste valoarea 1.000.000 – 1.500.000 (in prezent trombocitele sunt 750.000)

As dori sa stiu daca este posibila operatia la dumneavoastra (eventual dupa o incuvintare si de la medicul hematolog)? Sau daca dumneavoastra credeti ca e prea riscanta interventia?

Eu sunt ingrijorat mai ales din cauza faptului ca sangerarile au fost repetate si au fost masive (la ultimele analize de urina, hematiile in sediment erau > 50/hpf) si de aceea as vrea sa fac tot posibilul sa elimin cauza sangerarilor

Multumesc.

R:

Buna ziua,

Colegul meu are dreptate – litotritia extracorporeala a unui calcul caliceal inferior la un pacient cu trombocitemie este relativ riscanta si cu eficienta limitata (eliminare deficitara a fragmentelor din calicele inferior).

In aceste situatii ureteroscopia flexibila are o eficienta superioara. Riscul de sangerare exista dar consider ca este minor. Trebuie efectuat consult hematologic si anestezic anterior interventiei.

In principiu se patrunde cu un instrument subtire pana in interiorul rinichiului, se mobilizeaza calculul din calicele inferior in cel superior si acolo se realizeaza fragmentarea cu ajutorul unei fibre laser.

La sfarsitul interventiei se pozitioneaza un stent in interior pentru a asigura un bun drenaj al rinichiului si pentru ca eliminarea nisipului rezultat sa se faca fara nici un fel de probleme. Internarea este de 24 ore.

Dupa 10-14 zile se extrage stentul cu anestezie locala. Un exemplu privind aceasta interventie gasiti si pe site.

In cazul dvs particular (dupa ce vad imaginile tomografice) este posibil sa recomand pozitionarea acestui stent cu 7 zile anterior interventiei pentru a facilita accesul in rinichi si a minimaliza riscul de sangerare intraoperatorie.

Daca doriti sa efectuati interventia in cadrul Ponderas Academic Hospital va pot ajuta dar trebuie o consultatie prealabila in vederea interventiei.

Pentru informatii suplimentare privind detalii financiare sau pentru o programare in vederea consultatii inaintea interventiei va poate ajuta asistenta mea – Aurora Ciuca – 0732301408.

Va doresc sanatate!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

intreaba medicul urolog

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

intreaba medicul urolog

Din aceasi categorie


Hidronefroza dreapta gradul 3-4

Hidronefroza dreapta gradul 3-4 I: In data de 2 decembrie am fost diagnosticata cu hidronefroza dreapta gradul 3-4 prin stenoza de jonctiune pieloureterala cu [...]

Noduli Suprarenalieni

Noduli Suprarenalieni I: Am 67 de ani, internat fiind pentru fisura anala si hemoroizi, dupa examenul colonoscopic neconcludent, am efectuat un examen CT abdomen [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Domnule doctor de cativa ani am niste chisturi la rinchiul stang. Le-am tot urmarit ecografic si cu CT native. Acum vreo [...]

Ureter Ingustat

Ureter Ingustat I: Am 32 de ani si locuiesc in Japonia. La un control de rutina la care mi s-a facut ecografie abdominala mi-au [...]

Operatie Rinichi

Operatie Rinichi I: Mama mea este in Germania unde a suferit o operatie la rinichi. De un an cauzeaza probleme la rinichi astfel... In [...]

Pietre Rinichi

Pietre Rinichi I: Am pietre la rinichi de la varsta de 19 ani si acum am 64 ani. Recent mi s-a descoperit o piatra [...]

2018-10-24T11:42:59+03:00octombrie 24, 2018|Opinie Rinichi|
Go to Top