Chisturi Renale

I:

Domnule doctor de cativa ani am niste chisturi la rinchiul stang. Le-am tot urmarit ecografic si cu CT native.

Acum vreo 10 ani mi-au facut la spitalul Fundeni o urografie cu substanta de contrast si am facut o reactie alergica urata speriind toti medicii si cu mult hemisuscinat. Apoi mi-au explicat ca fac alergie la iod si sa nu mai fac niciodata vreo analiza pe baza de iod din cauza aceasta am facut numai CT native.

In luna decembrie cand m-am dus din nou la control la medicul urolog, care-mi stie cazul cred ca nu i-a „placut” ceva de la ecograf si mi-a zis ca trebuie facut un CT cu substanta, in fine am facut desensibilizare si tot protocolul pentru pregatire CT.

Rezultatul a fost urmatorul:

  •  Rinichi stang cu ax bipolar de cca 11 cm la niv caruia regasim formatiune chistica multiloculata de pe valve anterioara din 1/2 superioara avand dimensiunea de cca 82/68/75 cm (global stationarea dimensional) cu densitate fluide, compartimentata de multiple septuri, majoritatea fine, slab iodofile-relativ nemodificat fata de examinarile anterioare.
  • Chisturi corticale pe valva posterioara in usoara progresie de cca 45/47 cm medio-renal si de cca 15/13 cm in 1/3 inferioara, nefrograma si excretie prezente, simetrice bilateral.
  • Rinichi drept fara particularitati notabile CT fata de examinarile anterioare.
  • Ficat cu dimensiuni crescute(diam. cranio-caudal de cca 20 cm), contururi regulate, ce prezinta la nivelul segmentului III si limita seg VI/VII doua leziuni cu aspect microchistic.
  • Ax venos spleno-portal permeabil, nedilatat.
  • Splina, pancreas (duct Wirsung vizibil nedilatat) glanda suprarenala dreapta fara particularitati notabile CT fata de examinarile anterioare.
  • Hiperplazie adenomatoasa de glanda suprarenala stanga. Fara lichid de ascita abdominal.
  • Baze pulmonare libere.
  • Minime modificari degenerative la nivelul segmentelor osoase scanate.

Concluzii:

Format chistica multiloculata renala stanga cu aspect stationar fata de examinarea CT din (2012). Chisturi esentiale renale stangi in usoara progresie dimensionala. Fara adenopatii subdiafragmatice.

Va rog frumos sa-mi spuneti daca e cumva vreun ,,pui,, de cancer, in momentul in care am fost cu rezultatul la medicul urolog s-a supart pe cei de la radiologie ca nu mi-au scris nu stiu ce fel de scor si coeficienti. Acum astept ca medicul radiolog sa modifice sau sa adauge acel scor….

Va rog mult de tot sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac? Ar trebui operatie cu nefrectomie sau se poate face nefrectomie partiala??

Mentionez ca nu ma doare si functia renala e ok.

R:

De cele mai multe ori chisturile renale sunt leziuni benigne. Ele trebuiesc privite cu mare atentie atunci cand sunt septate, sau cand se modifica din punct de vedere a dimensiunilor sau a ingrosarii peretelui.

Uneori pot apare tumori intrachistice. Acesta este motivul pentru care colegii urologi cereau informatii mai detaliate de la radiolog.

In principiu vad ca dimensiunile sunt nemodificate de 3 ani (acest lucru fiind un semn bun).

Eu va recomand ca examenul CT sa fie vazut si de un alt radiolog sau urolog, eventual de facut un RMN.

Din punct de vedere al unei eventuale interventii, daca examenele radiologice stabilesc suspiciunea de tumora intrachistica, se impune nefrectomie (poate fi efectuata laparoscopic), chistul fiind prea mare si prost situat pentru a putea face nefrectomie partiala.

Daca insa nu se ridica suspciunea unei tumori, ci doar un chist, poate fi rezolvat laparoscopic doar chistul, fara a trebui extras rinichiul.

Sper ca informatiile mele va vor fi de folos.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Chist Renal

I:

Am fost operata de un chist renal cortical in 16 oct 2013 laparoscopic. In urma analizei a iesit carcinom chistic cu celule renale furhman 1 subtip cu celule clare furhman 1, microscopic multilocular.

In urma analizei s-a trecut la data de 25 oct 2013 la nefrectomie radicala, in urma caruia a iesit la examenul histopatologic tumora de 3 cm continuitate capsulara de tip carcinom cu celule renale subtip chistic cu celule clare, grad furhman 1 pTxNxMx LoVoRo. Microscopic arhitectura chistica multiloculara.

In urma tomografiilor repetate la un an jumate s-a vazut la nivelul fasciei pararenale un nodul, mai precis o colectie inchistata.

As dori sa stiu daca e o recidiva?
Am fost operata la Cluj.

R:

Depinde care sunt caracteristicile acelui nodul. Daca se incarca sau nu cu substanta de contrast.

Daca este o simpla colectie (care nu se incarca cu substanta de contrast) ar trebui sa nu va faceti griji. Daca insa este aparut relativ recent si primeste si substanta de contrast ne putem gandi la o recidiva. Oricum trebuie monitorizat.

Va recomand sa va revada si medicul care a efectuat operatia.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Chisturi Renale

I:

Am varsta de 62 ani si cu 4 ani in urma mi s-a gasit la un examen ecograf pe rinichiul stang un chist de 5,8 cm.

Recent la un control de rutina mi s-a gasit si pe rinichiul drept multiple chisturi pe fata ventrala de cca 1 cm iar la polul superior un adenom de suprarenala de 2 cm.

As vrea sa stiu daca exista tratament pentru aceste chisturi sau ce pot face?

Va multumesc.

R:

Chistele renale nu au tratament medical. Ele sunt acumulari de ser cu perete propriu.

Atunci cand sunt mari, dureroase sau apasa pe rinichi se poate impune extragerea lor. Cele mici (cum sunt cele de 1.3 cm) nu pun probleme.

Extirparea lor poate fi efectuata laparoscopic (o zi de spitalizare). Cel mult ar putea pune probleme (daca se mai mareste) cel de 5.8 cm.

Pentru a decide daca este necesara sau nu extirparea lui se recomanda o tomografie computerizata cu substanta de contrast.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Chisturi pe Rinichiul Drept

I:

Buna ziua, am 41 de ani și ulterior la niște analize de rutină în urma unui control ecograf am descoperit că pe rinichiul drept am 2 sau 3 chisturi de 1 cm. Dna dr. mă asigura că nu este nimic grav dar de câteva zile am o durere lombara accentuată pe partea dreaptă numai noaptea.

Menționez ca am făcut 7 zile tratament cu cuminol si o lună de zile iau urisan pt o infecție urinara, cu recomandarea unui consult ginecologic.

In urma durerii in partea dreapta spate am căutat informații despre chisturile renale si ma îngrijorează putin.

Va rog frumos daca puteți să-mi dați mai multe informații.

Va mulțumesc.

R:

De regula chistul renal reprezinta o afectiune banala care de cele mai multe ori nu pune probleme si nu necesita tratament.

Nu cred ca durerile dvs nocturne sunt cauzate de aceste chisturi, tinand cont de dimensiunile mici ale acestora. Foarte rar exista chisturi in interiorul carora se pot dezvolta formatiuni tumorale sau chisturi hidatice.

Daca examenul ecografic nu ridica nici o suspiciune (perete subtire, bine delimitat, continut omogen) nu trebuie sa va faceti griji, nefiind nevoie de tratament, ci doar de monitorizare periodica ecografica.

Daca ecografic se ridica o suspiciune (perete neregulat sau ingrosat, continut neomogen) se recomanda examen CT (tomografie computerizata).

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Pietre la Rinichi

Pietre la Rinichi I: Am pietre la ambi rinichi de 7mm diametru. Am fost la un doctor aici in Baia Mare, dar din pacate [...]

Ptoza Renala

Ptoza Renala I: Am 26 de ani si sunt in Italia. In urma unei hematurii severe am facut o urografie. Rezultatul este (o sa [...]

Microlitiaza Renala

Microlitiaza Renala I: Am 52 de ani si la rinichiul drept am un calcul de 10 mm, cu ani in urma avea 9 mm. [...]

Hidronefroza Sarcina

Hidronefroza Sarcina I: In urma cu aproximativ o saptamana am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1/2 unilaterala dreapta cu dureri momentan suportabile. Sunt insarcinata [...]

Hidronefroza gr 1-2

Hidronefroza gr 1-2 I: Buna ziua domnule doctor, Am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1 pe dreapta cu un an in urma, in urma [...]

2023-10-26T18:30:27+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top