Piatra la Rinichi

I:

Am 25 de ani. In decembrie 2015 m-am operat de piatra la rinichi de 11 milimetrii in Anglia. Pentru protectia rinichiului mi-au pus un stent, iar de atunci astept urmatoarea operatie sa imi scoata stentul si sa imi sparga piatra prin laser(asa mi-au spus).

Problema este ca ma tot amana de atatea luni (5 luni). Am facut recent analizele complete si e totul in regula; rinichiul este ok, dar imi spun ca nu au locuri momentan sa ma opereze.

Imi fac griji deoarece am atatea luni cu acel stent… vreau sa vin in Romania sa ma operez si sa termin deoarece sunt foarte stresat, nu dorm noptile, urinez rosu…si mai am mici dureri in zona penisului.

Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac.

Multumesc.

R:

Daca vreti va pot ajuta, asta daca doriti sa va intoarceti in tara.

Aceasta interventie – ureteroscopie flexibila cu litotritia laser a calculului – poate fi efectuata in cadrul clinicii Ponderas.

Interventia se desfasoara sub anestezie si necesita o noapte de spitalizare. Se extrage sonda JJ (stentul) si se patrunde pana in rinichi cu un instrument flexibil subtire (pe traiectul pe unde a fost pus stentul) cu ajutorul caruia se fragmenteza piatra – transformandu-se in nisip. Urmatoarea zi puteti fi externat.

Costul procedurii este echivalentul a 1600 euro (include spitalizare, interventie, anestezie).

Daca va hotarati sa va fac eu interventia va trebui sa va programati anterior la o consultatie pentru a vedea si eu starea rinichiului si pentru a va putea da si alte detalii prinvind operatia.

Daca va pot fi de folos cu alte informatii ma puteti contacta.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Piatra la Rinichi

I:

Anul trecut am fost diagnosticat cu piatra la rinichi situata in bazinet. Am efectuat patru sedinte de litotritie la clinica Gral in urma carora am eliminat putin nisip.

Anul acesta dupa mai multe crize renale am efectuat un tomograf care a evidentiat existenta unei pietre de 8 mm in rinichiul stang cu imflamarea bazinetului si a 2 cm din ureter.

Dupa un consult la spitalul Fundeni, mi s-a recomandat inca o sedinta de litotritie. As dori sa stiu daca chiar se poate sparge sau ca si celelalte sedinte de litotritie nu va avea nici un efect ?

Dumneavoastra ce imi recomandati?

Va multumesc anticipat pt raspuns.

R:

Asa cum precizati si dvs pare sa fie vorba de un calcul care a migrat din rinichi si care acum este localizat pe ureter. De regula aceste pietre cu localizare ureterala au o rata mai redusa de fragmentare (prin ESWL) comparativ cu calculii din rinichi. Fiind vorba de un calcul care nu s-a fragmentat anterior, este posibil ca nici acum sa nu se reuseasca (desi la Spitalul Fundeni, Dr. R. Manu are o experienta mare cu aceasta procedura).

In principiu sunt doua solutii:

1 – ascensionarea (impingerea) calculului in rinichi si montarea unei sonde Cook (putandu-se astfel incerca mai multe sedinte de ESWL) sau

2 – ureteroscopie cu litotritie laser (introducere sub anestezie a unei camere video flexibile pana in rinichi cu evidentierea calculului si spargerea cu ajutorul laserului holmium).

Eu cred ca in cazul dvs ureteroscopia reprezinta solutia cu cea mai mare sansa de rezolvare a calculului. In asemenea situatii are cea mai mare sansa de reusita.

Dezavantajele sunt reprezentate de faptul ca necesita internare si anestezie. A doua zi dupa interventie insa pacientul este acasa. Eu efectuez aceste interventii in cadrul clinicii .

Daca aveti alte intrebari puteti reveni.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Piatra la Rinichi

I:

In urma cu cateva luni am fost diagnosticata cu o piatra la rinichi de 1,8 cm…

Intrebarea mea ar fi daca o piatra ca asta s-ar putea sparge cu laserul?

Multumesc!

R:

Cea mai buna indicatie pentru ureteroscopia flexibila cu litotritie laser este reprezentata de calculii cu dimensiuni cuprinse intre 1 si 2 cm. Deci cazul dvs se preteaza foarte bine pentru aceasta tehnica.

Interventia se efectueza sub anestezie rahidiana sau generala si necesita doar o zi de spitalizare. Practic la 24 ore dupa interventie pacientul poate pleca acasa.

Complicatiile sunt foarte reduse si sunt reprezentate de infectii, sangerari minime pentru cateva zile dupa interventie, dureri lombare suportabile cateva zile. Rata de reusita („stone free”) este foarte ridicata (peste 90%) si spargerea pietrei se poate face indiferent de natura acesteia.

La sfarsitul interventiei poate fi nevoie de pozitionarea unui stent ureteral (Sonda JJ sau Cook) pentru 7 – 14 zile (este in interior, intre rinichi si vezica urinara, nu deranjeaza).

Daca piatra dvs determina si umflarea rinichiului (dilatatie sau hidronefroza) ar trebui sa va grabiti cu rezolvarea acestuia.

Daca este localizata la nivelul unui calice, interventia mai poate fi temporizata insa pe termen lung dimenisiunile calculului vor creste si va fi mai greu de rezolvat.

Daca aveti alte intrebari sau nelamuriri ma puteti contacta.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Piatra la Rinichi

I:

Bună ziua domnule doctor!
In urmă cu doi ani am avut o intreventie laparoscopică pentru extragerea unor calculi renali așezați coraliform pe rinichiul stâng.

Deoarece au fost mulți si mari unele pietre nu au putut fii extrase. Ce sfat imi dați pentru a scăpa definitiv de ele pentru că după interventia avută nu mai am curaj de a o repeta, a fost foarte dureros după.

Dacă se poate să îmi spune-ti care sunt costurile totale interventiei.
Vă mulțumesc și o zi bună.

R:

Litiaza coraliforma defineste calculul care ocupa unori in intregime toate cavitatile rinichiului (bazinet si calice). In aceasta situatie masa litiazica este una importanta si calculul are multiple prelungiri la care uneori este dificil de ajuns.

Pe de alta parte, calculii restanti pot constitui un punct de plecare pentru dezvoltarea altora, de aceea este recomandata obtinerea „stone free” (evacuarea completa a fragmentelor litiazice).

Probabil ca la dvs s-a practicat o nefrolitotomie percutanata (NLP). Acest procedeu (la care si eu apelez, doar ca folosesc un instrumentar mult mai subtire – mini NLP – care permite sa externez pacientul a doua zi dupa interventie) este recomandat in cazul calculilor coraliformi sau a celor cu dimensiuni crescute peste 3.5 cm.

Instrumentarul folosit este insa unul rigid si pot ramane calculi restanti mai ales la nivelul calicelui mijlociu sau superior. Daca dimeniunea acestora nu este foarte mare (nu depaseste 2.5 – 3 cm) cea mai buna indicatie este reprezentata de ureteroscopia flexibila. Aceasta tehnica presupune introducerea prin ureter (pe calea urinara) a unui intrument foarte subtire, flexibil, care permite explorarea tuturor cavitatilor renale si spargerea calculilor (in nisip) prin interior cu ajutorul unui laser. Este un procedeu care presupune dureri minime, riscuri putine si o spitalizare de 24 ore. Pretul interventiei este dependent de dimensiunea calculilor (in cazul unor pietre mari operatia dureaza mult mai mult, crescand implicit si costul), dar in medie este echivalentul a 1600 euro.

In acest pret este inclusa interventia, cazarea si anestezia, fara a include analizele (de regula este necesar un examen CT) sau consultatiile necesare preoperator (dar aici nu sunt costuri semnificative).

Oricum, primul pas este reprezentat de o programare la o consultatie la urologie. Va puteti programa in cadrul clinicii Ponderas (0219886) unde si efectuez aceste interventii.

Imagini din timpul unei astfel de interventii puteti vizualiza aici pe site. Tot acolo sunt descrise si experiente ale unor pacienti care au avut nevoie de o astfel de operatie.

O zi buna!
GNita

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Piatra la Rinichi

I:

Am 27 de ani.
De o saptamana am dureri in partea stanga sub coaste si am si dureri in zona lombara de mai mult timp (am asociat aceasta durere cu boala de care sufar, respectiv spondilita anchilopoitica).

Acum cateva zile am efectuat o ecografie abdominala si a reiesit la rinichiul stang urmatoarea concluzie:

  • Pozitie normala,
  • Dimensiuni 9.5/4.7 cm, IP-1.4cm,
  • Contur regulat,
  • Aspect de duplicatie pielo – caliceala,
  • Parenchim omogen,
  • Moderata staza SPC,
  • In calicele mijlociu se afla o imagine hiperecogena cu diametrul de 4,5 cm,
  • Fara con de umbra posterior,
  • Aspect de microlitiaza.Nu mi s-a dat un diagnostic de catre un alt medic, si ca si tratament am luat no-spa, poligema cai urinare si ceai.Imi puteti spune despre ce este vorba si ce am de facut mai departe?Va multumesc mult.

R:

Cred ca este vorba de o piatra de 4 mm nu de 4 cm. De regula aceasta nu deranjeaza si nu cred ca ea este sursa durerii dvs. Este adevarat ca ar trebui verificata din nou starea rinichiului (repetata o ecografie) daca durerea persista.

Ecografia descrie o mica dilatatie bazinetala si aceasta ar putea apare cand un calcul de mici dimensiuni a migrat (plecat) pe ureter.

Din pacate ureterul (conductul care face legatura intre rinichi si vezica urinara) nu poate fi vizualizat ecografic (necesita tomografie comuterizata sau radiografie).

De aceea, pentru a exclude aceasta posibilitate, mai ales daca simptomatologia dureroasa persista, va recomand sa repetati ecografia. Daca aceasta nu mai deceleaza staza (dilatatie) bazinetala posibil ca durerea dvs sa aiba o alta cauza (posibil spondilita). Daca staza bazinetala persista sau s-a agravat atunci trebuiesc continuate investigatiile – de regula recomand tomografie computerizata cu substanta de contrast.

Daca doriti va puteti programa la o consultatie (mai ales in cazul in care durerile persista). Daca va pot ajuta cu alte informatii ma puteti contacta.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Piatra la Rinichi

I:

Am fost diagnosticata cu piatra la rinichi. Am facut computer tomograf si mi s-a spus ca este localizata in uretra, nu ma doare nimic.

Ce pot face in situatia asta? Am si deficit de fier si deficit de vitamina D.

R:

Probabil este localizata la nivelul ureterului (este vorba de canalul care face legatura intre rinichi si vezica urinara).

In general orice corp strain (cum este si calculul) localizat la nivelul caii urinare trebuie indepartat, deoarece de cele mai multe ori acesta constituie un nucleu pe care se depun alte saruri minerale, ceea ce duce la cresterea dimensiunilor acestuia si in timp chiar la distrugerea rinichiului.

Tratamentul trebuie insa adaptat fiecarui caz in parte. Nu am suficiente date privind piatra dvs. Ma intereseaza dimensiunile si eventuala repercursiune asupra rinchiului (daca acesta este sau nu dilatat, daca este descrisa hidronefroza).

Faptul ca nu aveti dureri nu inseamna ca trebuie sa stati linistita. Daca este vorba de exemplu de un calcul de 1 cm inclavat la nivelul ureterului cu hidronefroza (dilatarea rinichiului) pe termen lung rinichiul poate fi grav afectat.

In aceasta situatie se recomanda extragerea calculului – se poate introduce un instrument subtire (ureteroscop) prin calea urinara pana la nivelul calculului, se produce fragmentarea acestuia cu laserul si se extrag fragmentele.

Interventia este una usor de suportat de catre pacient si necesita o zi (noapte) de spitalizare.

Daca este vorba de un calcul de 4-5 mm se poate prescrie un tratament pentru a facilita eliminarea acestuia.

Va recomand sa reveniti cu mai multe detalii sau sa va programati la o consultatie.

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Piatra la Rinichi

I:

Ma numesc Liliana si am 49 ani.

In 08.03.2011 am fost operata de dr.Nita Gheorghe, diagnostic hidronefroza cu obstructie calculoasa renala si ureterala,hin stanga grad ii, litiaza renala stanga, duplicitate pielocaliceala stanga, itu.

Am facut o ecografie in luna septembrie 2016 si a aparut din nou piatra la rinichiul stang:

,,Ambii rinichi cu dimensiuni normale, parenchim de grosime normala, sinus renal neomogen, cu imagini hiperecogene,c ea mai mare 1,6 cm la nivelul bazinetului pe stanga, cu hidronefroza gr.i supraiacenta, fara distensie spc pe dr.”.

Medicul de la ecograf mi-a spus sa iau legatura cu medicul care m-a operat. Va rog sa-mi dati un raspuns ce ar trebui facut.

Va multumesc anticipat.

R:

Este cunoscut faptul ca litiaza renala reprezinta o patologie cu potential de recidiva. De aceea in ultima perioada trimit fragmentele litiazice pentru analiza pentru a stabili exact natura si apoi indrum pacientii catre medicul nefrolog (colaborez cu dr Dana Spataru) pentru a investigatii supliementare si tratament in scopul prevenirii recidivelor.

Dar, pana atunci va trebui rezolvata piatra de la nivelul rinichiului stang care este prea mare pentru a se elimina spontan.

Exista doua alternative de tratament ca prima alegere: spargerea din exterior cu ultrasunete (procedeul se numeste ESWL) sau ureteroscopie flexibila cu litotritie laser (introducerea unei camere pana in interiorul rinichiului si fragmentarea calculului cu ajutorul unui laser).

Cele doua proceduri prezinta avantaje si dezavantaje. Prima procedura se poate efectua si in ambulator dar este posibil ca piatra sa nu se fragmenteze sau ca fragmentele sa se elimine cu dificultate sau dureri.

Cea de-a doua necesita insa internare (o zi) si anestezie, este mai scumpa, dar fragmentarea calculului este mai sigura (cu un procent mai mare de reusita).

Ar trebui sa facem o reevaluare a dvs si sa stabilim care este cel mai potrivit procedeu.

Va puteti programa pentru aceasta interventie facand o solicitare de consultatie de pe site .

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Stent JJ

Stent JJ I: Am un calcul pe uretera de 12 mm si doctorul a hotarat ca am nevoie de stent jj. Totul bine si [...]

Piatra la Rinichi

Piatra la Rinichi I: Buna ziua, Am facut o prima operatie cu camera prin caile urinale pentru o piatra la rinichi. Nu au putut [...]

Ureter Ingustat

Ureter Ingustat I: Am 32 de ani si locuiesc in Japonia. La un control de rutina la care mi s-a facut ecografie abdominala mi-au [...]

Pielectazie in Sarcina

Pielectazie in Sarcina I: Sunt gravida in 21 saptamani si la morfologia fetala medicul mi-a spus ca baietelul meu are pielectazie dreapta de 9,7 [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Am doua chisturi renale pe rinichiul drept, destul de mari (5,7/5,5)si pe care trebuie sa le operez fiindca ma deranjeaza si-mi [...]

Hidronefroza Sarcina

Hidronefroza Sarcina I: In urma cu aproximativ o saptamana am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1/2 unilaterala dreapta cu dureri momentan suportabile. Sunt insarcinata [...]

2023-10-27T19:18:41+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top