fbpx

Stent JJ

I:

Am un calcul pe uretera de 12 mm si doctorul a hotarat ca am nevoie de stent jj. Totul bine si frumos…mi-a bagat stentul in urma cu 2 saptamani si nu a fost nici o problema cu alaptarea. Vreau sa spun ca am un bebe de 5 luni care e alaptat la cerere si doar sanul meu il vrea!

Intrebarea mea este:

Am sange destul de mult in urina, ma si doare si acuma dupa 2 saptamani de la interventie. Doctorul imi spune sa consum multe lichide, e normal?

Si a doua intrebare e aceea ca as vrea sa ma duc cat mai repede sa mi-o sparga sa ma scap de piatra si sa-mi scoata asta din mine ca nu mai suport.

E vreo problema cu alaptatul daca incearca sa-mi sparga piatra cu aparatul acela cu ultrasunete?

R:

Din descrierea dvs este vorba de un calcul ureteral pentru care s-a pozitionat un cateter ureteral (sonda JJ). In acest fel rinichiul isi poate relua functia si durerile dispar. Aceasta reprezinta insa doar o solutie tranzitorie.

Este posibila astfel amanarea interventiei si rezolva in urgenta o colica renala, dar stentul nu poate fi extras daca piatra nu este sparta.

Chiar daca de cele mai multe ori stentul este bine suportat, dupa o anumita perioada de timp pe suprafata acestuia se depun saruri minerale, ceea ce determina rigidizarea capatului vezical al acestuia si iritarea vezicii urinare. In acest fel apar sangerarile.

Consumul de lichide amelioreza aceste sangerari. Trebuie insa realizata litotritia calculului si extras stentul.

Din pacate imi lipsesc mai multe informatii pentru un sfat pertinent. NU stiu unde este localizat calculul si nici de cat timp este pozitionat acest stent. Daca este vorba de un calcul situat in rinichi atunci el poate fi spart cu ultrasunete (chiar daca de multe ori poate fi nevoie de mai multe sedinte de litotritie).

Daca piatra este pe ureter (cu mare probabilitate acolo era cand s-a pozitionat stentul, dar nu stim daca ea a ramas acolo sau a fost ascensionata in rinichi in timpul manevrei de montare a stentului) atunci este mai eficienta ca si tratament o ureteroscopie.

Aceasta consta in introducerea unui instrument subtire pe ureter si spargerea calculului prin interior. Nu este nici o problema pentru alaptat daca se sparge piatra cu ultrasunete (din exterior), dar acest lucru poate fi efectuat (asa cum am precizat anterior) daca este vorba de un calcul in rinichi.

In cazul cand se impune o ureteroscopie trebuie sa intrerupeti alaptatul cca 24 ore pentru ca interventia se desfasoara cu anestezie si o internare de 12-24 ore.

Cred ca trebuie reevaluata situatia si luata o decizie functie de rezultatele analizelor.

Recomand un examen ecografic, urocultura si eventual radiografie reno-vezicala simpla si atitudine terapeutica functie de rezultatul acestora. Nu cred ca trebuie sa amanati rezolvarea acestei probleme, pe termen lung prezenta stentului poate determina complicatii.

Va doresc sanatate!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

intreaba medicul urolog

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

intreaba medicul urolog

Din aceasi categorie


Stent JJ

Stent JJ I: Am un calcul pe uretera de 12 mm si doctorul a hotarat ca am nevoie de stent jj. Totul bine si [...]

Pielectazie in Sarcina

Pielectazie in Sarcina I: Sunt gravida in 21 saptamani si la morfologia fetala medicul mi-a spus ca baietelul meu are pielectazie dreapta de 9,7 [...]

Hidronefroza si Pietre Rinichi

Hidronefroza si Pietre Rinichi I: Am varsta de 32 ani, operata la 13 ani de hidronefroza stg. In prezent, la ultima ecografie rezultatul a [...]

Colica Renala

Colica Renala I: Buna ziua! Fratele meu a facut o colica renala acum o saptamana.A ajuns la doctor cu dureri iar un urma ecografului [...]

Litiaza Renala Bilaterala

Litiaza Renala Bilaterala I: Buna ziua, Am 62 de ani si in data de 19.02.2018 am facut un URO CT, ABDOMEN si PELVIS cu [...]

2018-10-24T10:56:06+03:00octombrie 24, 2018|Opinie Rinichi|
Go to Top