Stent JJ

I:

Am un calcul pe uretera de 12 mm si doctorul a hotarat ca am nevoie de stent jj. Totul bine si frumos…mi-a bagat stentul in urma cu 2 saptamani si nu a fost nici o problema cu alaptarea. Vreau sa spun ca am un bebe de 5 luni care e alaptat la cerere si doar sanul meu il vrea!

Intrebarea mea este:

Am sange destul de mult in urina, ma si doare si acuma dupa 2 saptamani de la interventie. Doctorul imi spune sa consum multe lichide, e normal?

Si a doua intrebare e aceea ca as vrea sa ma duc cat mai repede sa mi-o sparga sa ma scap de piatra si sa-mi scoata asta din mine ca nu mai suport.

E vreo problema cu alaptatul daca incearca sa-mi sparga piatra cu aparatul acela cu ultrasunete?

R:

Din descrierea dvs este vorba de un calcul ureteral pentru care s-a pozitionat un cateter ureteral (sonda JJ). In acest fel rinichiul isi poate relua functia si durerile dispar. Aceasta reprezinta insa doar o solutie tranzitorie.

Este posibila astfel amanarea interventiei si rezolva in urgenta o colica renala, dar stentul nu poate fi extras daca piatra nu este sparta.

Chiar daca de cele mai multe ori stentul este bine suportat, dupa o anumita perioada de timp pe suprafata acestuia se depun saruri minerale, ceea ce determina rigidizarea capatului vezical al acestuia si iritarea vezicii urinare. In acest fel apar sangerarile.

Consumul de lichide amelioreza aceste sangerari. Trebuie insa realizata litotritia calculului si extras stentul.

Din pacate imi lipsesc mai multe informatii pentru un sfat pertinent. NU stiu unde este localizat calculul si nici de cat timp este pozitionat acest stent. Daca este vorba de un calcul situat in rinichi atunci el poate fi spart cu ultrasunete (chiar daca de multe ori poate fi nevoie de mai multe sedinte de litotritie).

Daca piatra este pe ureter (cu mare probabilitate acolo era cand s-a pozitionat stentul, dar nu stim daca ea a ramas acolo sau a fost ascensionata in rinichi in timpul manevrei de montare a stentului) atunci este mai eficienta ca si tratament o ureteroscopie.

Aceasta consta in introducerea unui instrument subtire pe ureter si spargerea calculului prin interior. Nu este nici o problema pentru alaptat daca se sparge piatra cu ultrasunete (din exterior), dar acest lucru poate fi efectuat (asa cum am precizat anterior) daca este vorba de un calcul in rinichi.

In cazul cand se impune o ureteroscopie trebuie sa intrerupeti alaptatul cca 24 ore pentru ca interventia se desfasoara cu anestezie si o internare de 12-24 ore.

Cred ca trebuie reevaluata situatia si luata o decizie functie de rezultatele analizelor.

Recomand un examen ecografic, urocultura si eventual radiografie reno-vezicala simpla si atitudine terapeutica functie de rezultatul acestora. Nu cred ca trebuie sa amanati rezolvarea acestei probleme, pe termen lung prezenta stentului poate determina complicatii.

Va doresc sanatate!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Hidronefroza Sarcina

Hidronefroza Sarcina I: In urma cu aproximativ o saptamana am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1/2 unilaterala dreapta cu dureri momentan suportabile. Sunt insarcinata [...]

Hidronefroza gr 1-2

Hidronefroza gr 1-2 I: Buna ziua domnule doctor, Am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1 pe dreapta cu un an in urma, in urma [...]

Hidronefroza dreapta gradul 3-4

Hidronefroza dreapta gradul 3-4 I: In data de 2 decembrie am fost diagnosticata cu hidronefroza dreapta gradul 3-4 prin stenoza de jonctiune pieloureterala cu [...]

Piatra la Rinichi

Piatra la Rinichi I: Am 25 de ani. In decembrie 2015 m-am operat de piatra la rinichi de 11 milimetrii in Anglia. Pentru protectia [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Am doua chisturi renale pe rinichiul drept, destul de mari (5,7/5,5)si pe care trebuie sa le operez fiindca ma deranjeaza si-mi [...]

2018-10-24T10:56:06+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top