Pietre la Rinichi

I:

Am pietre la ambi rinichi de 7mm diametru. Am fost la un doctor aici in Baia Mare, dar din pacate nu mi-a dat ca tratament decat urinal…

Am dureri groaznice, am fost si la urgente unde mi-au dat calmante si atat…

Ce sa mai fac? Chiar nu exista nimic sa le pot elimina?

Va multumesc.

R:

Litiaza renala de 7 mm poate pune probleme (dureri) atunci cand pietrele migreaza si blocheaza ureterul (canalul care face legatura intre rinichi si vezica urinara). In asemenea situatii piatra respectiva face un blocaj si urina se acumuleaza in rinichi, ducand la cresterea presiunii in caile urinare.

Cat timp piatra nu se elimina aceste durerei pot persista. Pentru a ajuta eliminarea de regula se prescriu antiinflamatorii, antispastice si alfa blocante.

Totusi, trebuie sa va avertizez ca exista (la aceste dimensiuni) riscul ca piatra sa nu se elimine spontan si sa trebuiasca o interventie (endoscopica, prin interiorul cailor urinare) pentru rezolvarea problemei.

Ar trebui cunoscut exact unde este localizata piatra, daca a determinat sau nu hidronefroza (dilatatia sau umflarea rinichiului). Daca aceste dureri se repeta si nu cedeaza decat la calmante injectabile de regula este un semn ca piatra s-a inclavat si sansele sa se elimine singura sunt reduse.

Ma puteti tine la curent cu evolutia dvs sau daca aveti nevoie de ajutorul meu va puteti programa.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Pietre la Rinichi

I: Piatra la rinichi

Am un baiat de 4 ani, care are o piatra la rinichiul drept de 11. Va-s ruga sa imi spuneti daca pot sa ai dau uralit?

Piatra este bine infipta si nu se misca si nu are nici crize si nici nu ia afectat din crestere si nici rinichiul.

Are ureterele dilatate, va rog sa-mi dati un sfat.

R:

Este putin probabil ca o piatra de 1 cm sa se rezolve cu uralit mai ales ca nu stim care este compozitia calculului.

Uralit-ul modifica ph-ul urinar si actioneaza astfel asupra pietrelor. Daca fiul dvs are un ph urinar normal (7) uralit-ul nu aduce beneficii. Doar in cazul unui ph acid (5) poate fi eficient.

Ureterele dilatate reprezinta un semn de intrebare – sa nu fie undeva o cauza obstructiva pentru acest lucru (care sa favorizeze si aparitia calculului) sau un reflux vezicoureterorenal.

Ar trebui efectuat un examen CT cu substanta de contrast sau o urografie intravenoasa.

O zi buna!
GNita

I: Piatra la rinichi

Mi-a fost extrasă o piatra de la rinichi acum 2 zile, dar in timpul urinari am dureri la rinichiul afectat este normal?
Multumesc !!

R:

Daca la sfarsitul procedurii s-a pozitionat (montat) o sonda JJ (stent in interior) poate fi o explicatie pentru durerile dvs.

Presiunea din vezica urinara din timpul urinarii se transmite in sus catre rinichi pe langa acest stent si determina durere (se numeste reflux vezico-ureteral). De regula durerile se estompeaza trepatat si dispar complet dupa extragerea stentului.

O solutie ar fi sa urinati mai des, fara ca vezica urinara sa se umple prea mult.

O zi buna!
GNita

I: Pietre la rinichi

Am 27 de ani si de un an de zile fac pietre la rinichi si drept si stang.

De curand am o piatra de 4 mm care a ajuns in vezica si un a m eliminato inca ce este de facut. La o proba de urina mi-a iesit ca urina imi produce pietrele.

Ce pot face?

R:

Este putin probabil ca o piatra de doar 4 mm sa nu se elimine din vezica urinara. Probabil ca nu ati simtit dvs cand s-a eliminat.

Ar trebui efectuat un examen al pietrelor pentru a afla natura acestora si a putea da recomandari privind regimul alimentar sau un eventual tratament.

Daca nu aveti nici o piatra prinsa se recomanda un examen sumar de urina cu sediment urinar care poate furniza informatii privind natura pietrelor. In orice caz, prima recomandare este consumul de lichide de minim 2 litri pe zi.

O zi buna!
GNita

I: Piatra rinichi

Am făcut ESWL pentru o piatra de 9 mm. Am eliminat câteva fragmente din ea pe care le-am recuperat, dar se pare ca nu am eliminat tot și din cauza asta am făcut un pic de staza. Am deja o luna de la eswl dureri nu prea am .

Ce sa fac ?

R:

Faptul ca nu aveti dureri nu inseamna ca trebuie sa stati linistit. La un moment dat rinichiul se obisnuieste cu staza si nu mai reactioneaza (dispar durerile) dar starea lui se degradeaza progresiv.

Daca ecografic (sau pe o radiografie) se identifica piatra sau hidronefroza trebuie fie repetata procedura fie apelat la o alta alternativa – cum ar fi ureteroscopia flexibila care are rezultate mai bune si care este indicata cu atat mai mult in cazurile la care eswl a fost ineficient.

Daca doriti va puteti programa la o consultatie pentru o evaluare a afectiunii dvs si o discutie privind alternativele posibile.

O zi buna!
GNita

I: Pietre la Rinichi

Buna ziua, va rog ajutati-ma, am pietre la rinichi de 8 mm si dureri groaznice si foarte dese.

Va rog spuneti-mi ce sa fac sa le elimin nu pot sa merg la doctor deoarece sunt in alta tara?

R:

De cele mai multe ori o piatra de 8 mm nu se poate elimina singura. De regula este necesara spargerea acesteia cu ultrasunete (ESWL).

Va recomand sa va adresati unui specialist chiar daca sunteti in alta tara (sau sa va intoarceti in Romania pentru tratament).

O zi buna!
GNita

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Pietre la Rinichi

I:

Sunt femeie si am 45 de ani si acum un an am inceput sa am dureri de spate cu iradiere in abdomen, iar in urma unui ecografii am aflat ca am pietre la ambii rinichi, la cel drept de 2-4mm, iar la cel stang in afara celor de 2-4mm, respectiv 10mm am si nefroza grad I.

Am facut tratament cu antibiotice avand si infectie urinara si durerile au incetat, dar acum durerile au revenit din nou.

Va rog sa imi spuneti daca pietrele mai sunt si nu au fost eliminate, am inteles ca cea de 10mm nu se poate elimina pa cale naturala ce ar trebui sa fac?

Va multumesc.

R:

De regula calculii mai mici de 5 mm se pot elimina in marea majoritate a cazurilor. Cand dimensiunea ajunge la 1 cm, sansa de eliminare scade foarte mult.

In plus, la dvs, faptul ca aveti si hidronefroza (dilatatia rinichiului) este un semn fie ca este o piatra pe traseu (pe ureter, canalul care face legatura intre rinichi si vezica urinara) fie piatra de 10 mm realizeaza un obstacol (dop) la iesirea din rinichi.

Ar trebui efectuata o tomografie computerizata cu substanta de contrast pentru a vizualiza caile urinare si pentru a putea sti cu exactitate unde este localizata piatra din rinichi.

Daca ea este in bazinet (mijlocul rinichiului) ar putea fi fragmentata cu ultrasunete (din exterior). Daca este localizata in calicele inferior (in partea inferioara a rinichiului) se recomanda mai bine introducerea unei camere in interior (prin caile urinare) si spargerea pietrei in acest mod.

Daca vreti ma puteti tine la curent dupa rezulatul tomografiei sau va puteti programa la o consultatie.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Pietre la Rinichi

I:

Este normal sa ai dureri dupa spargerea pietrelor la rinichi? Cate zile? In cat timp elimini pietrele si daca le vezi?

Am tot citit despre spargerea pietrelor fara dureri dar se pare ca eu sunt o exceptie. Vineri am avut aceasta procedura si de atunci am dureri mai mari decat inainte.

Mentionez ca am 37 ani si mi s-a dat tratament cu Paralgin forte (paracetamol si codeina) pentru ca alaptez. Iau de 3 ori pe zi 1 pastila. Durerea trece la aproximativ 2h dupa administrare si efectul tine aproximativ 4h.

Procedura s-a facut doar la rinichiul stang unde aveam o piatra de 1,2 cm.
Beau 3-4 litri de apa plata pe zi la recomandarea medicului dar am senzatia foarte des de a merge la toaleta si este dureros cand termin de facut chiar daca fac putin sau mult.

Nu ma aflu in tara si este mai dificil de aflat aici.

Va multumesc din suflet si sper ca am scris toate detaliile.

R:

Spargerea pietrelor la rinichi prin unde de soc (litotritia extracorporeala) reprezinta o metoda de rezolvare a litiazei renale mai mica de 2 cm.

Procedeul in sine este unul foarte putin dureros, dar in urma acestei proceduri rezulta fragmente de pietre de dimensiuni variabile a caror eliminare poate fi problematica.

Durerile dumneavoastra sunt date cu mare probabilitate de migrarea (deplasarea) acelor fragmente pe ureter (conductul care face legatura intre rinichi si vezica urinara) si blocarea partiala sau totala a rinichiului respectiv.

Este dificil de preconizat in cat timp elimini aceste fragmente. Nu vreau sa va sperii dar uneori ele nu se elimina spontan si este nevoie de o procedura suplimentara pentru eliminarea lor (introducerea unei camere in interior si extragerea acestor fragmente).

Este indicat sa urinati printr-un tifon pentru a putea strange fragmentele,ar fi utila si o analiza pentru a putea cunoaste tipul de piatra.

Faptul ca aveti senzatia sa mergeti des la toaleta ar putea fi un semn ca fragmentele de pietre sunt in apropierea vezicii urinare (ceea ce reprezinta un lucru favorabil – inseamna ca sunt aproape de eliminare). Pe de alta parte urinatul frecvent poate fi si un semn al unei infectii.

Este relativ dificil de precizat exact fara un examen ecografic sau o urocultura (examen de urina). Din pacate, faptul ca alaptati limiteaza tratamentul care poate fi prescris in astfel de situatii.

Pentru a putea sti mai exact cum stau lucrurile ar fi util un examen ecografic si o urocultura.

Din cate stiu eu despre sistemul Norvegian de sanatate, este total gratuit dar se ajunge relativ greu la specialist. Daca reusiti sa faceti aceste examinari sau aveti nevoie de informatii suplimentare privitor la problema dumneavoastra nu ezitati sa ma contactati.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Pietre la rinichi

I: Piatra la rinichi

Bună seara!

Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Am fost operată acum 3 săptămâni din cauza unei pietre la rinichi de 6 mm. Intervenția a fost făcută in Germania, cu laserul, unde mi s-a montat şi un stent.

Am dureri suportabile dar senzația continuă de pipi persistă…nu ştiu cât este de normal. Menționez că intervenția s-a făcut fiind însărcinată în 11 săptămâni iar Dl.Dr. mi-a spus ca trebuie să țin stentul până după naştere. Aş avea două întrebări, vă rog!

1. E normal să țin stentul o perioadă atât de lungă?

2. Dacă nu mai sunt aici, în Germania, pot extrage stentul la orice clinică de Urologie?

Mulțumesc anticipat!

R:

Buna ziua,

Stentul ureteral (sonda JJ) poate fi mentinut o perioada cuprinsa intre 3 si 12 luni (functie de materialul din care este confectionat).

Mictiunile frecvente pot fi datorate capatului din vezica al stentului care irita usor vezica urinara.

Extragerea acestui stent este un procedeu simplu (se patrunde in vezica urinara cu anestezie locala si se extrage stentul) care poate fi efectuat in orice clinica urologica.

O zi buna!
GNita

I: Dureri rinichi

Buna seara. Am 27 ani iar sambata am avut prima criza urata de rinichi. Am fost la urgenta si mi s-a dat cuminol si calmante(no spa, tador, algifen, tramadol).

La ecograf a iesit ca piatra la rinichiul stang are 2 mm, azi am fost din nou la urgente din cauza celor 3 crize avute in jumatate de zi unde la ecograf a reiesit ca piatra are de fapt 8 mm si este pozitionata imediat sub rinichi.

Urinez normal si nu am temperatura. Ce se poate face pt a o elimina mai repede fara a mai suporta aceste crize extrem de dureroase? Este de preferat macinarea pietrei prin ultrasunete? In ce caz se recurge la aceasta metoda?

Multumesc frumos!

R:

Durerea dvs apare datorita blocarii rinichiului de catre piatra. Un calcul de 8 mm se elimina mai rar si de multe ori se blocheaza la nivelul ureterului.

Litotritia extracorporeala (cu ultrasunete) este eficienta pentru calculii care sunt in rinichi, eficienta ei scade pentru cei care au plecat pe ureter.

In general in aceasta situatie cele mai bune rezultate se obtin prin ureteroscopie (introducerea unui instrument subtire pe calea urinara si spargerea pietrei in interior).

O alta alternativa ar fi impingerea calculului inapoi in rinichi (necesita o interventie) si litototritie extracorporeala ulterioara.

Pentru a lua o decizie optima ar trebui efectuata o tomografie computerizata cu substanta de contrast.

Daca doriti va puteti programa la o consultatie.

O zi buna!
GNita

I: Pietre rinichi

Buna ziua

Am fost operata la ambi rinichi de 3 luni mai exact pe 25 martie. Eu in principiu sunt binisor dar asi dori sa stiu de ce nu simt soldul stang si imi este amortit si tot odata si rinichiul stang il simt umflat?

Asi vrea sa stiu daca pot sa iau vreun tratament ceva deoarece nu mai sunt nici in tara sa pot sa fac un consult la medicul care ma operat? Va multumesc.

R:

In principiu faptul ca soldul stang este amortit nu are legatura cu interventia. Poate avea cel mult legatura cu anestezia.

Nu ati precizat ce tip de interventie s-a efectuat (ureteroscopie, nlp, chirurgie clasica). Poate fi importat – daca a fost chirurgie clasica suferinta dvs poate fi legata de interventie.

Va pot recomanda, in lipsa unui consult, doar un antiiflamator (cum ar fi ketonal, aulin, nurofen forte).

Daca simptomatologia persista insa este mai bine sa va consulte un specialist (chiar daca nu cel care v-a operat).

O zi buna!
GNita

I: Durere pietre rinichi

Bună ziua, am o întrebare, va rog.

Am făcut o ecografie abdominala de rutina. Au apărut pietre la rinichiul drept. E adevărat ca de multa vreme am o apăsare, nu pot spune chiar durere, în zona rinichiului, ca și cum as cara un mare pietroi.

Am crezut ca este durere de mușchi, din cauza posturii greșite in timpul orelor la birou. Este acesta un simptom? Piatra are cam 2mm.

Cat costa acea intervenție minune, de pulverizare a pietrelor, non invaziva? Va mulțumesc foarte mult.

R:

De regula un fragment litiazic de 2 mm nu pune nici un fel de problema. El poate fi eliminat fara dureri si nu are repercursiuni asupra rinichiului. NU este necesara o interventie pentru calculii cu aceste dimensiuni.

Doar daca nu este o greseala de unitate de masura. Daca piatra are 2 cm atunci se recomanda ureteroscopia flexibila (cost aproximativ 1600 euro). Daca nu este insa nici o greseala (2 mm) atunci sursa durerilor este mai degraba postura gresita decat calculul.

In acest caz se recomanda un consum adecvat de lichide (minim 2 litri/24 ore) si repetarea unui examen ecografic peste 6 luni.

O zi buna!
GNita

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Pietre la Rinichi

I:

Bună ziua!

Soțul meu în vârstă de 28 de ani a făcut o colica renala acum o săptămână. Ajungând la urgente i-au fost administrate diverse calmante si ceva pt vomă.

Ca si tratament i s-a prescris zinat de 500, no Spa, nurofen forte pt 7 zile.

Tratamentul s-a terminat dar el tot mai are dureri. E ok să ia în continuare nurofen pt mai multe zile? La ce medic trebuie să mergem pt consult?

Una dintre pietre, cea care s-a mișcat de la locul ei, dar nu a fost eliminată are 8 mm. Mulțumim!

R:

Este firesc sa persiste durerile atata timp cat piatra nu a fost eliminata. Atunci cand un calcul migreaza din rinichi spre vezica urinara blocheaza (partial sau total) evacuarea urinei, creste astfel presiunea in rinichi si apare durerea.

Tratamentul cu antispastice si antiinflamatoare amelioreaza simptomatologia si favorizeaza eliminarea calculului. Un calcul de 8 mm este relativ dificil de eliminat. Exista posibilitatea ca el sa nu se elimine spontan si sa fie necesara o interventie (ureteroscopie) endoscopica minima (o zi de spitalizare) pentru fragmentarea calculului si extragerea lui.

Daca durerile sunt suportabile poate continua tratamentul anterior. Daca in 2-3 saptamani calculul nu se elimina spontan este putin probabil sa se produca acest lucru ulterior si este mai bine rezolvarea acestuia prin interventie.

Ar trebui o urmarire periodica la 7-10 zile. De aceasta se ocupa specialistul urolog.

Puteti merge in Ploiesti sau puteti veni la mine la o consultatie.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Stent JJ

Stent JJ I: Am un calcul pe uretera de 12 mm si doctorul a hotarat ca am nevoie de stent jj. Totul bine si [...]

Operatie Rinichi

Operatie Rinichi I: Mama mea este in Germania unde a suferit o operatie la rinichi. De un an cauzeaza probleme la rinichi astfel... In [...]

Noduli Suprarenalieni

Noduli Suprarenalieni I: Am 67 de ani, internat fiind pentru fisura anala si hemoroizi, dupa examenul colonoscopic neconcludent, am efectuat un examen CT abdomen [...]

Piatra la Rinichi

Piatra la Rinichi I: Buna ziua, Am facut o prima operatie cu camera prin caile urinale pentru o piatra la rinichi. Nu au putut [...]

Ptoza Renala

Ptoza Renala I: Am 26 de ani si sunt in Italia. In urma unei hematurii severe am facut o urografie. Rezultatul este (o sa [...]

Hidronefroza si Pietre Rinichi

Hidronefroza si Pietre Rinichi I: Am varsta de 32 ani, operata la 13 ani de hidronefroza stg. In prezent, la ultima ecografie rezultatul a [...]

2023-10-27T19:43:30+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top