PSA Mare

I:

Anul acesta am facut la o clinica privata si analiza markerilor tumorali din singe si mi-a iesit un PSA mare, 18, maximum admis fiind daca imi aduc aminte bine 4. Celelalte analize ale singelui au iesit bine.

Am 64 de ani impliniti.

Cu citiva ani in urma la un control ecografic de rutina mi s-a spus ca am prostata marita si am fost sfatuit sa consult un medic specialist.

Medicul specialist mi-a facut din nou ecografie si a constatat ca intr-adevar prostata este marita dar vezica era goala.

Este drept ca simteam o oarecare jena cind urinam. Ca tratament medicamentos nu am luat niciodata nimic.

Beau foarte multe ceaiuri (ceai verde, si ceaiuri de plante) si de circa un an de zile folosesc Prostamol UNO, o capsula in fiecare seara.

Am inceput sa iau prostamol si am observat ca urinarea este mult mai lejera. Nu urinez des,chiar daca beau multe lichide.

De exemplu in fiecare seara beau ceaiuri de plante, peste 0 jumatate de litru si nu ma scol noaptea sa urinez.

Cind urinez inceputul este putin anevoios, cu un pic de disconfort dar vezica se goleste toata asa cum s-a relevat si la ultimul examen ecografic facut in luna mai 2017.

Cu aceasta ocazie medicul specialist mi-a spus ca partea de rinichi este in ordine.

Lucrez pe santier si sint obigat in fiecare an sa fac un contro medical care implica analize de singe, analize de urina, electrocardiograma, rezistenta la efort, masurarea capacitatii pulmonare, controlul vederii, examenpsihologic, radiografie pulmonara si toate acestea se fac serios la clinica privata, fiind necesare la societatea de asigurari. Ultima examinare am facut-o in Aprilie 2017 si totul a fot in ordine.

Ce sfaturi imi dati? As dori de asemenea sa stiu cum as putea face o programare la clinica dumneavoastra pentru investigatii complete si daca este necesara operatia?

Multumesc.

R:

Aveti dreptate, valoarea de 18 ng/ml este una mult in afara limitelor normale. Nu ati specificat nimic in legatura cu determinari anterioare ale PSA.

Daca aceasta este prima determinare atunci trebuiesc completate investigatiile. Cresterea PSA atrage antentia asupra unei posibile leziuni neoplazice care se dezvolta in prostata.

Pentru diagnostic se recomanda RMN pelvis cu substanta de contrast si punctie prostatica ecoghidata. RMN evidentiaza un eventual nodul dezvoltat in prostata iar punctia prostatica este singura care stabileste diagnosticul.

Exista si situatii cand cresterea PSA se poate produce in contextul unei inflamatii (raceli) in prostata. De regula insa in asemenea situatii apar si manifestari urinare (usturimi, urinari frecvente) sau pacientul se stie de o perioada mare de timp cu valori crescute ale PSA (care raman insa constante in timp).

In consecinta va recomand completarea investigatiilor. Puteti efectua un RMN sau puteti sa va programati direct la o consultatie la mine.

Pentru acest lucru o puteti suna pe Aurora Ciuca (asistenta mea) – 0732301408

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Medicamentul Urorec

Medicamentul Urorec I: Sunt barbat, varsta: 55 ani, Greutate: 69 Kg, Inaltime: 1,80 m, casatorit, din Bucuresti, Romania. Istoric si simptome ale bolii: Am [...]

Operatie Adenom de Prostata

Operatie Adenom de Prostata I: Bună ziua domnule doctor, Sunt din judeţul Botoşani şi am adenom de prostată. Am vârsta de 48 de ani. [...]

Adenom de Prostata

Adenom de Prostata I: Am 70 de ani. De 7-8 ani urinez noaptea de doua ori, rareori de trei ori cu jet slab. PSA [...]

Operatie Laser Verde

Operatie Laser Verde I: Se produce necrozare dupa operatia de prostata cu laserul verde (Green Light)? Ce alte efecte negative s-au constatat dupa operatie? [...]

Cancer Prostata Probleme cu Sonda

Cancer Prostata Probleme cu Sonda I: De 6 luni am descoperit ca tatal meu are cancer la prostata. Rezultate: Biopsie: Adenocarcimon diferentiat Gleason 6. [...]

HBP

HBP I: Buna ziua, dl. doctor Vă scriu pentru a vă cere opinia cu privire la tratamentul care mi-a fost recomandat. În luna noiembrie, [...]

2023-10-27T19:30:03+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top