Adenocarcinom

I:

Buna ziua,

Ma confrunt cu situatia in care am fost diagnosticat cu adenocarcinom acinar de tip mucinos,scor Gleason 7(3+4)moderat diferentiat pe 2 fragmente din 10.

Am varsta de 66 de ani,pensionar.

Am inteles ca urmeaza operatie si tratament chimioterapeutic.

Vreau sa fac tot ce este mai potrivit pentru mine,sa mai traiesc ceva timp de acum incolo.

Ginerele meu este medic specislist de familie ,a fost medic militar si am avut parte de sprijin din partea lui pentru consultatii si biopsie la Spitalul Militar din Bucuresti.

Imi doresc si o a doua parere in aceaata problema.

Ma puteti ajuta cu o programare, va rog, in acest sens?

Va multumesc.

R:

Buna ziua

Din descrierea dvs este vorba de un cancer de prostata. Din pacate imi lipsesc informatii pentru a putea formula o opinie. Agresivitatea afectiunii dvs este una medie (acest lucru este indicat de scorul gleason).

La varsta dvs, speranta de viata este de peste 10 ani, deci aveti motive sa doriti un tratament care sa vindece eventual aceasta afectiune. De aceea, in aceste conditii prima optiune este reprezentata de prostatectomie – interventie prin care se extirpa prostata impreuna cu veziculele seminale iar uretra este anasomozata (suturata) la vezica urinara.

Pentru a aprecia care sunt sansele de vindecare ale acestei intervenii si daca va fi nevoie sau nu de alt tratament complementar sunt necesare informatii suplimentare:

  • Ce valoare are PSA la momentul biopsiei?
  • Cum este aspectul prostatei la tuseu rectal?
  • Care este rezultatul RMN pelvin cu substanta de contrast? A fost efectuat? (in cazul cand nu s-a efectuat atunci va recomand sa-l efectuati)
  • Daca valoarea PSA este peste 15 ng/ml este recomandata si o scintigrafie osoasa.
  • Daca aveti sau nu alte boli asociate pe care sa le cunoasteti?

De asemenea, trebuie sa fiti informat asupra posibilelor efecte ale interventiei chirugicale – incontinenta urinara (de obicei tranzitorie mai ales daca interventia este una laparoscopica sau robotica) respectiv tulburarile de dinamica sexuala (mai putin frecvente in cazul unei interventii controlata robotic la care se prezerva bandeletele implicate in erectie).

In ceea ce priveste interventia ea poate fi efectuata:

  • chirurgical clasic,
  • laparoscopic sau
  • robotic

Va recomand una din ultimele variante (laparoscopic sau robotic).

Eu efectuez aceste interventii in cadrul Poderas Academic Hospital in echipa cu un coleg din Olanda.

Avantajele interventiilor laparoscopice sau robotice (care este de fapt tot o interventie laparoscopica controlata cu ajutorul unui robot – Da Vinci – ce preia miscarile chirurgului si le transmite in interior) constau in recuperare mult mai rapida, pierdere de sange nesemnificativa (practic nu este nevoie de perfuzie), complicatii reduse, posibilitatea de pastrare a nervilor implicati in erectie.

Interventia considerata gold standart pentru cancerul de prostata localizat este considerata prostatectomia robotica. In cadrul Spitalului Ponderas dispunem de ultima generatie a robotului Da Vinci – Xi.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare puteti reveni pe site sau va puteti programa sunand-o pe asistenta mea – Aurora Ciuca – 0732 301408 (specificati va rog ca poate fi vorba de o interventie chirurgicala pentru a va da prioritate).

Va doresc sanatate!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Citeste si articolele…


Citeste raspunsurile date cititorilor…


Operatie Laser Verde

Operatie Laser Verde I: Se produce necrozare dupa operatia de prostata cu laserul verde (Green Light)? Ce alte efecte negative s-au constatat dupa operatie? [...]

Cancer la Prostata

Cancer la Prostata I: Buna ziua, Va rog sa imi spuneti opinia dvs in legatura cu optiunile de investigatii suplimentare si tratament in cazul [...]

Adenom de Prostata

Adenom de Prostata I: Tatal meu are 60 de ani si a fost diagnosticat cu adenom de prostata. Testul PSA i-a iesit cu valoarea [...]

2018-10-24T11:03:37+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top