Adenom de Prostata
I:
Am 70 de ani. De 7-8 ani urinez noaptea de doua ori, rareori de trei ori cu jet slab. PSA cantitativ a fost in acesti ani sub 4, ultimul, in oct. 2015, a fost 2,8 mg/ml.
La ecografie pelvis din februarue 2016, rezultatele au fost urmatoarele:
- Vezica urinara de dimensiuni normale, cu pereti ingrosati
- Prostata omogena cu diam.5,3/5 cm cu amprenta la nivelul planseului vezical, cu microcalcificari in aria sa de proiectie
- Vezicule seminale normale, volumul prostatei=75 cm, reziduu vezical postmictinal=112 ml
- Fara imagine de lichid in cavitatea peritoneala
- aota abdominala de calibru normal
Medicul urolog mi-a recomandat ca unica solutie, operatia urgenta.
Prin fitoterapie sau tratament medicamentos nu se poate incerca si rezolva ceva?
In caz ca singura modalitate de tratament este cea chirurgicala, ce procedeu ati recomanda dvs. (TURP, TUIP, cu laser, etc.)?
Ce complicatii si riscuri posibile ar fi dupa operatie?
Cat costa o consultatie la dvs.?
R:
Adenomul de prostata (sau hiperplazia benigna a prostatei) este o boala foarte frecventa, 80% dintre pacientii peste 50 ani avand aceste modificari (chiar daca nu toti prezinta simptomatologie si nu ajung la medic).
Din datele trimise de dvs reiese ca aveti un adenom de prostata (nu exista suspiciune de cancer tinand cont de valorile PSA) care determina simptomatologia dvs (urinarile nocturne, jetul urinar slab) si prezenta acelui reziduu postmictional.
Existenta acestuia peste 100 ml ridica semne de intrebare privind utilitatea unui tratament medical. Faptul ca nu ati luat insa nici un tratament pana acum eu v-as recomanda inceperea unui astfel de tratament si monitorizarea evolutiei bolii.
Exista posibilitatea sa nu constat o evolutie favorabila a afectiunii dvs si atunci sa va recomand si eu un tratament chirurgical.
In ceea ce priveste cea mai buna varianta intra in discutie rezectia bipolara (TURP) sau vaporizarea laser. Depinde putin si ce alte probleme asociate aveti. Daca suferiti si de alte boli cardiace, aveti tratament anticoagulant este mai bine de ales vaporizarea laser.
Daca nu aveti alte boli importante asociate atunci rezectia bipolara reprezinta o solutie buna (este mai ieftina comparativ cu vaporizarea laser verde si are rezultate foarte bune pe termen mediu si lung, cu doar 3 zile de spitalizare).
Complicatiile cele mai frecvente sunt reprezentate de:
- sangerare (mult mai mica in cazul utilizarii laserului),
- aparitia unor strangulari la nivelul uretrei pe termen lung (mai mici in cazul laserului),
- prezenta pentru o perioada de timp (1 luna) a unor mictiuni mai frecvente, chiar cu mici pierderi urinare pana reusiti sa ajungeti la toaleta (mai frecvent in cazul laserului).
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Hiperplazie Benigna de Prostata
I:
Am 74 de ani si am hiperplazie benigna de prostata cu tratament de Avodart si ceaiuri de citiva ani.
In ultimul timp au aparut dificultati la urinare si timpi mai lungi.
Cit ar costa o operatie cu laser verde si daca s-ar putea efectua in intervalul 5-17 iunie 2016?
Cu multumiri Otto.
R:
Costul aproximativ al interventiei (incluzand anestezie, operatie si cazare) este 12000 ron. Operatia poate fi efectuata in intervalul mentionat de dvs.
Inainte de interventie este necesar un consult urologic pentru a stabili daca se indica interventie.
Operatia se face de regula cu anestezie rahidiana si necesita o zi de spitalizare.
Daca aveti nevoie de alte informatii sau doriti o programare ma puteti contacta.
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Adenom de Prostata
I:
Dl. Doctor am 58 de ani, locuiesc in Braila si lucrez ca Senior Supervisor pe platform marine in Jurul Africii.
Sunt sub tratament cu Avodart si Tamsulosin din Decembrie 2015 pentru prostate marita.
Dupa aproape 10 zile am inceput sa urinez normal fara intreruperi si numai ziua. Am continuat zi de zi acest tratament dar in 16 Ianuarie 2016 am urinat cu sange. Nu am realizat ce a fost si nu am avut dureri doar o fierbinteala cu 2- 3 ore inainte de urinare in zona lombara centru spate. Urmatoarea urinare a fost normala si celelalte deasemeni.
Am mers la medic la 3 luni (sf lunii Martie) si am spus ca merg bine cu tratamentul si regim (fara carne, fara sare, nu piperat).
Dl doctor a propus continuare tratament inca 3 luni dar in 26 aprilie 2016 seara am avut frisoane cca 30 minute si simptomul talpi reci…
In 27 Aprilie seara 21:00-02:05 nu am putut urina si la ora 02:05 am urinat cu sange si dureri mari in scrot. Am mers la farmacia permanenta am luat un antibiotic(CIPRINOL).La ora 3:00 am urinat din nou numai sange cat o ceasca de cafea.
Dimineata la prima ora am mers la medicul urolog dl Toma Nicu din spital si i-am spus cele intamplate. Mi-a prescris Tavanic am luat imediat si am facut si un ecograf in care nu au rezultat probleme la rinichi sau alte leziuni doar prostata marita la aceleasi dimensiuni ca in decembrie 2015.
Urmatoarea zi pe 29 am plecat in proiect in Namibia. Pana la Frankfurt nu au fost probleme. Intre Frankfurt si Johanesburg am inceput sa urinez din nou cu urme de sange si testicolul drept s-a umflat cat un mar.
Din Johanesburg la Walvis Bay s-a intarit si am inceput sa am febra. Pe 01 05.2016 la ora 4:00 am fost dus la Clinica Prewinter din Swakopmunde.
Am stat 2-1/2 zile sub tratament injectabil dupa care am fost externat si m-am reintors in tara.
In data de 06.05.2016 am fost internat la Sp.Sf Ioan Bucuresti la dl Dr.Iordache Valentin si dupa 2 zile tratament injectabil am fost operat pe 08.05.2016 cu extirpare testicol drept si inghinal.
Acum sunt acasa la Braila si continui tratamentul cu Avodart si Tamsol si cel post operator.
Intrebarile mele sunt doua:
1. De ce am facut aceasta complicatie in timpul acestui tratament cu Avodart si Tamsol si ce a produs acesta ? 2 seturi de analize din decembrie 2015 nu au aratat nimic. Sange si urina normale doar PSA si Free PSA un pic peste limitele normale.La sf Lunii Martie PSA a revenit in interval 3,2.
2. Ce trebuie sa fac pe viitor pentru a evita o recidiva la testicolul stang si sa nu mai ajung in aceste situatii limita.
Va multumesc pentru rabdare si intelegere.
R:
Tratamentul medical al adenomului de prostata nu garanteaza faptul ca nu pot apare complicatii, cum ar fi cele infectioase. Staza urinara (nu stiu cat de bine goliti vezica urinara) favorizeaza infectiile urinare.
In plus, daca prostata este voluminoasa pot apare infectii in interiorul acesteia (prostatita) care se pot transmite catre testicule (apare orhiepididimita).
In aceasta situatie tt antibiotic este necesar pentru minim 2-3 saptamani si cred ca ar fi fost bine sa primiti mai mult antibiotic injectabil la Swakopmunde.
De regula microbii care produc infectia sunt proprii pacientului.
Pe viitor ar fi bine sa va prezentati pentru evaluare periodica a prostatei – ecografie cu determinare reziduu postmictional, PSA, tuseu rectal. Daca la tuseu rectal se identifica o prostata moale, dureroasa (cu aspect de inflamatie) se poate recomanda un tratament antibiotic si antiinflamator suplimentar.
In plus in perioada urmatoare efectuati o urocultura la 3 luni. Daca apar usturimi mictionale prezentati-va imediat la medicul specialist.
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Ne poti contacta si pe