Cancer de Prostata
I:
Buna ziua,
Vin la dvs. cu rugamintea de a primi informatiile necesare asupra dignosticului de tumora prostatica cu evolutie imprevizibila si necunoscuta –D40.0 si procedurile ce se recomanda a fi urmate .
In urma analizelor efectuate in data de 05.12.2017 s-a satbilit valoare PSA=10.5 iar FREE PSA=0.945 ,Raport free=0.090.
Am urmat tratament cu Tavanic500 timp de 28 zile.Am repetat analiza in data de 24.01.2018 rezultand PSA=8.46 iar FREE PSA=9.91
Am efectuat examen RMN in data de 16.02.2018.
CONCLUZII :
Hipertrofie de prostata,Discreta retractie capsulara posteroinferior stang, cu recomandare de corelare cu probleme biologice+/-punctie-biopsie.
Am fost internat si in urma diagnosticului deSuspect clinic ADKp-PSA=10.99ng/ml, s-a efectuat examenul ANATOMO-PATOLOGIC cu urmatoarele concluzii:
Piesa: PBP lob stang: Diagnostic histopatologic :
Adenocarcinom acinar de prostata moderat diferentiet,scor Gleason 7 (4+3), infiltrativ in 90% din volumul materialului prelevat.
PBP lob drept: Adenocarcinom acinar de prostata moderat diferentiet,scor Gleason 7 (4+3),infiltrativ in 80% din volumul materialului prelevat,cu invazie perineureala.
Este necesar efectuarea unei scintigrafi ?
Se impune consultarea medicului oncolog inainte de efectuarea unei interventii ?
Va rog sa-mi recomandati etapele necesare si procedurile ce se impun.
Va multumesc pentru amabilitate si timpul acordat !
R:
Buna ziua,
NU cred ca va spun ceva nou daca va confirm ca este vorba de un cancer de prostata. El cuprinde ambii lobi prostatici.
Nu am pozele de la RMN sa le vad, dar in descrierea rmn nu se precizeaza faptul ca ar fi vorba de o extensie extracapsulara. Putem intelege ca boala nu a depasit capsula prostatica si ca este limitata in interiorul prostatei.
Pe de alta parte potentialul de extensie este relativ important – acest lucru este demonstrat de scorul gleason (7 pe o scala de la 2 la 10). Mai mult 4+3 este mai agresiv decat 3+4. IN acest context trebuie luata o decizie privind tratamentul ulterior.
Ca si variante de tratament sunt: interventie chirurgicala (prostatectomie radicala), hormonoterapie, radioterapie, tratament combinat (hormo si radioterapie).
Decizia depinde de mai multi factori:
- speranta de viata a pacientului (daca este peste 10 ani prima optiune este cea chirurgicala),
- valoarea PSA la momentul diagnosticului (de regula intr-o boala limitata este sub 10),
- scorul gleason, stadializarea in urma RMN,
- preferinta pacientului,
- experienta medicului curant,
- dotarea tehnica a centrului etc.
In general la un PSA de 10 ng/ml nu se recomanda standart efectuarea unei scintigrafii osoase (probabilitatea sa existe determinari osoase este relativ mica). Faptul ca scorul gleason este 7 si ca tumora este prezenta pe 90% din fragmentele recoltate din lobul stang va recomand sa efectuati si scintigrafia osoasa.
In cadrul Ponderas Academic Hospital dupa ce diagnostichez un pacient cu adenocarcinom de prostata prezint cazul in cadul unei comisii (tumor board) care include (alaturi de urolog) medic oncolog si radioterapeut, iar decizia optima o luam impreuna si o comunicam pacientului. Desigur optiunea pacientului este foarte importanta.
Oncologul trebuie in principiu sa va ia in evidenta, dar daca decizia este pentru interventie chirurgicala nu se recomanda un tratament anterior interventiei. In cazul cand se efectueaza operatia si se constata ca boala a fost limitata la prostata, iar psa dupa interventie este 0 nu se va efectua alt tratament ulterior.
In concluzie completati investigatiile cu scintigrafie osoasa si mergeti catre oncolog doar pentru a fi luat in evidenta pana luati decizia daca acceptati sau nu interventia chirurgicala.
Daca va doriti interventie chirurgicala va pot ajuta in cadrul Ponderas Academic Hospital unde pot efectua aceste interventii laparoscopic sau robotic (dispunem de ultimul sistem robotic Da Vinci Xi).
In general se accepta faptul ca interventia cu cele mai putine complicatii si cele mai bune rezultate este cea efectuata robotic.
Pentru informatii suplimentare privind detalii financiare sau pentru o eventuala programare o puteti contacta pe asistenta mea – Aurora Ciuca – 0732301408.
De asemenea, puteti reveni oricand pe site.
Va doresc sanatate!
Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București
Ne poti contacta si pe