Cancer la Prostata

I:

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti opinia dvs in legatura cu optiunile de investigatii suplimentare si tratament in cazul socrului meu:

Pacient in varsta de 70 ani, cu afectiuni medicale specifice varstei ( HTA, hipercolesterolemie, litiaza renala in antecedente), avand:

  • PSA crescut constant in evolutie ( 2012= 6,55 ng/ml; 2015= 7,05 ng/ml, 2017= 10 ng/ml),
  • Cu 2 biopsii de prostata efectuate in ultimii 6 ani (ultima in urma cu aprox. 5 ani, la care rezultatul histopatologic a evidentiat  suspiciune majora de malignitate cu limitare diagnostica impusa prin dimensiunea extrem de redusa a focarului atipic);

In urma cu 1 luna s-a efectuat RMN multiparametric : scor PI-RADS =5 (leziune maligna la nivelul zonei periferice posterolaterale in baza lobului stg, dezvoltandu-se minim extracapsular inspre superolateral stg);

Ulterior s-a efectuat o noua biopsie prostatica:

  • Adenocarcinom prostatic acinar cu scor Gleason 7 (4+3) (procentul de grad 4 -90%),
  • Grupa 3 de grad prognostic, ce asociaza aspecte de carcinom intraductal);

S-au efectuat scintigrafie osoasa completa si CT pelvis, abdomen, torace.

R:

Buna ziua

Din datele furnizate de catre dvs este vorba de un cancer de prostata cu o agresivitate mare (gleason 7, cu un procent mare de grad Gleason 4) ce depaseste minim capsula prostatica.

In general sunt posibile doua optiuni de tratament: interventie chirurgicala cu posibil tratament ulterior (radioterapie) sau hormonoterapie cu radioterapie asociata. NU sunt necesare alte investigatii.

In stabilirea atitudinii terapeutice optime trebuie tinut cont si de dorinta pacientului si daca este dispus sa accepte eventuale complicatii postoperatorii: incontinenta urinara tranzitorie.

In opinia mea este important ca pacientul sa fie informat despre optiuni cu avantaje si dezavantaje dar decizia trebuie sa-i apartina (in cunostinta de cauza).

In cazul unei eventuale interventii cea mai rapida evolutie postoperatorie (internare 3-4 zile) si cele mai bune rezultate sunt obtinute in cazul unei interventii laparoscopice sau robotice.

Efectuez aceste interventii in cadrul Spitalului Medicover in echipa cu un coleg urolog din Olanda. Dispunem de cea mai noua generatie de robot Da Vinci – Xi.

Faptul ca RMN-ul descrie o dezvoltare extracapsulara ne avertizeaza ca este posibil sa avem tesut tumoral restant si dupa interventie, pentru rezultate optime, sa se recomande radioterapie adjuvanta. Acest lucru se va recomanda insa doar dupa rezultatul examenului histopatologic (analiza piesei operatorii) si in functie de evolutia PSA.

Daca pacientul nu este de acord cu interventia optiunea este reprezentata de hormonoterapie (cancerul de prostata este sub influenta unui hormon masculin numit testosteron, tratamentul urmarind indepartarea efectului acestuia asupra prostatei si implicit o evolutie mult mai lenta a afectiunii) si radioterapie asociata.

Hormonoterapia este prescrisa de catre medicul oncolog.

In cadrul Spitalului Medicover ne intalnim in echipa oncolog, radioterapeut si urolog (in cadrul Tumor Board) si stabilim planul de tratament optim pentru pacient.

Daca aveti nevoie de alte informatii sau ajutor nu ezitati sa ma contactati (fie online fie la o consultatie – pentru programare puteti apela la asistenta mea – Aurora Ciuca – 0723.146.392).

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


HBP

HBP I: Buna ziua, dl. doctor Vă scriu pentru a vă cere opinia cu privire la tratamentul care mi-a fost recomandat. În luna noiembrie, [...]

Medicamentul Urorec

Medicamentul Urorec I: Sunt barbat, varsta: 55 ani, Greutate: 69 Kg, Inaltime: 1,80 m, casatorit, din Bucuresti, Romania. Istoric si simptome ale bolii: Am [...]

Operatie Prostata

Operatia de Prostata I: Bunicul meu a fost operat saptamana trecuta de prostata. Initial a fost foarte bine. Ieri i-au scos sonda care curata [...]

PSA Mare

PSA Mare I: Anul acesta am facut la o clinica privata si analiza markerilor tumorali din singe si mi-a iesit un PSA mare, 18, [...]

Cancer Prostata Probleme cu Sonda

Cancer Prostata Probleme cu Sonda I: De 6 luni am descoperit ca tatal meu are cancer la prostata. Rezultate: Biopsie: Adenocarcimon diferentiat Gleason 6. [...]

Adenom de Prostata

Adenom de Prostata I: Tatal meu are 60 de ani si a fost diagnosticat cu adenom de prostata. Testul PSA i-a iesit cu valoarea [...]

2023-10-27T19:27:35+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top