Duplicitate Pieloureterala

I:

Buna ziua D-le Dr. va deranjez cu o întrebare.

In urma unui Uro-RMN facut la fetita de 1 an a rezultat diagnosticul:

  • Rinichi normal, contur discret neregulat la polul superior renal drept, unde zona corticala este subțiata.
  • Sistem pielocaliceal cu duplicitate pielica dreapta, pielonul superior cu aspect rudimentar cu dilatatia pielica si a calicelor unde cupele calicelor apar discret convexe.
  • Pielonul superior se continua cu un ureter cudat discret dilatat, vizibil pana la nivelul joncțiuni uretero-vezicale, pielonul inferior fara dilatatii continuat cu ureter fin vizibil.
  • Dupa administrarea contrastului se evidențiaza nefrograma omogena simetrica in timpul parenchimatos cu mai buna evidențiere a subtierii paranchimului la polul superior drept unde apare liniar, excretie normala si opacifierea sistemului pielocaliceal…..având hidronefroza congenitala grad 1-2 care la nastere arata dilatatie foarte mica.
  • Incontinuitate urinara.

Transpira mult pe cap neavând carente de calciu. Recent am facut si cistografie si nu are reflux.

A avut la 7 luni si infectie cu ecoli de grad înalt cu convulsi febrile de atunci nu am mai depistat nicio infectie urinara doar rosu in gat in fiecare luna tratată cu antibiotice.

De la 7 luni nu a mai luat deloc in greutate având in vedere ca mananca foarte bine si de la 11 luni ii dau si lapte praf.

Este ceva grav? Ce trebuie facut mai departe, trebuie operata?

Am fost la un medic pediatru urolog dar vreau mai multe păreri.

Multumesc anticipat.

R:

Este vorba de o duplicitate pieloureterala dreapta si hidronefroza congenitala pe pielonul superior.

In principiu afectiunea trebuie urmarita in timp si daca suferinta renala se accentueaza va trebui intervenit.

NU exista nici o legatura intre transpiratie si aceasta problema urologica. De asemenea, prezenta unui singur episod de infectie urinara nu reprezinta o indicatie pentru interventie chirurgicala.

Recomand urmarirea pana la 6-12 luni a micutei si daca suferinta se accentueaza sau apar infectii urinare repetate atunci trebuie intervenit.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Comentarii – Ecografie renala

I:

Intre timp am facut si o ecografie renala unde imi spune mai multe decat RMN-ul:

  • Rinichi stâng : 5,8 cm normal situat, contur net, parenchim grosime normala 1,3cm, ecogenitate normala.
  • Rinichi drept:6,2 cm, normal,contur net,parenchim 1,2cm, pielon dublu, fara calculi sau dilatati de cai urinare.
  • Parenchimul pielonului superior prezintă ecogenita crescută-elemente de suferința renala grosime redusă comparativ cu a pielonului inferior -4,6mm. Se evidențiaza dilatatia unei cai excretoare ce ocupa centrul pielonului superior cu diametrul de 1 cm si ulterior dilatatia discreta a ureterului pielonului superior de 1-2mm.
  • Pielonul inferior,al cărui parenchim prezintă grosimea si ecogenitate normala ,prezintă dilatatii minimale de cai urinare la nivelul sinusului de numai 3-4mm,nu se evidențiaza ureterului lombar corespunzător.
  • Vezica urinara: normala cu ureter pelvin stang corect implantat,nedilatat.Parauterin si paravaginal dreapta se evidențiaza doua conducte transonice de tip uretere ectopice ce se abuseaza la nivelul plicii vaginale-reces drept.
    Inainte de abusarea ectopica se unesc printr-un conduct unic ce poate fi urmărit pe distanta de 3.7 mm
  • Diametrul celor 2 uretere este de 2,4 si 2,9 mm in zona de joncțiune,pe traseu unul dintre uretere ajunge pana la 5,2 mm diametrul.
    In zona de abusare normala a ureterului drept,la nivelul vezical se poate observa o mica impresiune, dar nu se deceleaza ureterul intramurar la acest nivel.

CONCLUZII:

Pielon dublu drept,ureter dublu,cele doua uretere drepte se unesc inainte de abusarea ectopica vaginala,elemente de suferinta paranchimatoasa pielon superior drept,minima hidronefroza la nivelul acestui pielon

RECOMANDARE DR.:

Operatie partiala de nefrectomie cu tot cu ureter laparoscopica si ca tratament pana ne hotărâm sumetrolim 2,5 ml in fiecare seara inainte de somn pt a nu face infectii urinare….

Dvs credeți ca trebuia si o doza mica de antibiotic sau acesta doza de biseptol o fereste de posibile infectii urinare?

Va multumesc pt liniștea pe care mi-ati redat-o.

R:

Intr-adevar, se pare ca examenul ecografic furnizeaza mai multe informatii comparativ cu RMN, desi unele dintre ele pot fi eronate.

Spre exemplu, este relativ dificil de apreciat ecografic implantarea ureterului drept la nivelul vaginului. Exista multe cazuri in care pacientii au mai multe malformatii, dar diagnosticul de implantare ectopica a ureterului drept in vagin stabilit doar ecografic cred ca este putin hazardat sau nu am eu toate elementele necesare pentru diagnostic.

In mod normal, in cazul existentei unei implantari ectopice a ureterului la nivelul vaginului ar trebui ca micuta sa piarda urina prin vagin.

De asemenea, indicatia de nefrectomie (extragerea rinichiului) nu poate fi stabilita ecografic. Ar trebui efectuata o urografie sau tomografie computerizata cu substanta de contrast care sa dea informatii suplimentare privind functia renala si implantarea corecta sau nu a ureterului drept.

In mod normal, daca un rinichi functioneaza el nu ar trebui indepartat. Daca totusi se impune, este bine ca interventia sa se desfasoare laparoscopic.

Dozele mici de antibiotic sunt date frecvent pentru prevenirea infectiilor urinare si sunt eficiente, deci va recomand sa-l dati.

Cu speranta ca (desi nu sunt urolog pediatru iar raspunsul meu este conditionat de informatiile de care dispun) informatiile furnizate de mine va ajuta, va multumesc pentru increderea acordata.

Dr. Gheorghe Niță

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Rinichi Duplicitar

I:

La consultul făcut datorita unei urinari forte dese și cu sânge, am fost dianosticata cu cinstita hematurie si mi s-a depistat ca am rinichi dubli.

As dori sa știu dacă lucru acesta se moștenește? Cum mă afectează în viitor ce masuri se ia în acest caz?

Va mulțumesc.

R:

Duplicitatea pieloureterala nu implica masuri speciale de protectie. Este suficienta o urmarire periodica ecografica. De cele mai multe ori este descoperita intamplator dar nu are nici un fel de repercursiuni.

Este posibil sa se transmita si la copii. Cistita dvs hematurica nu are legatura cu aceasta afectiune.

Va doresc sanatate!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Pietre Rinichi

Pietre Rinichi I: Am pietre la rinichi de la varsta de 19 ani si acum am 64 ani. Recent mi s-a descoperit o piatra [...]

Piatra la Rinichi

Piatra la Rinichi I: Buna ziua, Am facut o prima operatie cu camera prin caile urinale pentru o piatra la rinichi. Nu au putut [...]

Operatie Rinichi

Operatie Rinichi I: Mama mea este in Germania unde a suferit o operatie la rinichi. De un an cauzeaza probleme la rinichi astfel... In [...]

Pietre la Rinichi

Pietre la Rinichi I: Am pietre la ambi rinichi de 7mm diametru. Am fost la un doctor aici in Baia Mare, dar din pacate [...]

Hidronefroza si Pietre Rinichi

Hidronefroza si Pietre Rinichi I: Am varsta de 32 ani, operata la 13 ani de hidronefroza stg. In prezent, la ultima ecografie rezultatul a [...]

2023-10-27T18:17:25+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top