Ureter Blocat

I:

Stimate Domnule Doctor,
In urma cu 9 ani am avut o serie de probleme cu un calcul renal blocat pe ureter. Am stat cu sonda cook, litotritii la Fundeni, pana la urma l-am eliminat natural dupa 3 luni de chinuri. De atunci nu am mai avut probleme.

Acum 2 zile am avut niste dureri crunte de rinichi, se pare ca o piatra s-a desprins si a iesit din rinichi. Am facut ecografie, piatra nu se vede nici in rinichi nici in vezica. Rinichiul are dilatatie II. Concluzia Doctorului e ca sigur e blocata pe ureter dar nu se vede la ecografie.

Intrebarile mele sunt:

1. Dupa cat timp de ureter blocat rinichiul e in pericol?
2. E normal sa nu mai simt nicio durere acum, la 2 zile dupa criza?
3. Daca dilatatia este de nivel II inseamna ca rinichiul nu e complet blocat?
4. Se poate face uretroscopie cu laser fara montaj de sonda cook in prealabil?
5. Urografia e obligatorie inainte de o astfel de interventie sau o radiografie simpa e suficienta?

Va multumesc
Cu stima

R:

Buna ziua
De cele mai multe ori un calcul migrat pe ureter nu poate fi vizualizat ecografic dar se poate aprecia repercursiunea calculului asupra rinichiului (hidronefroza sau dilatatia rinichiului).

De regula dupa 2-3 saptamani de la obstructie pot apare complicatii secundare (cel mai frecvent infectie iar pe termen lung afectarea functiei renale).

Dupa o perioada de timp de la colica initiala durerile se pot ameliora sau chiar dispare fie datorita faptului ca piatra isi modifica pozitia si nu mai realizeaza obstructie completa fie datorita obisnuintei rinichiului cu presiunea mare din interiorul lui (situatie periculoasa deoarece pacientul neavand dureri nu se mai prezinta la medic si dupa o perioada de timp se poate ajunge la alterarea ireversibila a functiei renale).

Gradul dilatatiei este dependent atat de cat de mult obstrueaza calculul lumenul ureteral cat si de perioada de timp scursa de la debutul colicii.

De cele mai multe ori fac ureteroscopia fara sa fie nevoie de pozitionarea prealabila a unei sonde jj – folosesc un ureteroscop foarte subtire (cat sonda jj – 7 ch la varf) si nu este necesara dilatatia ureterului prealabila.

Doar in situatii rare cu calcul voluminos impactat si stenoze sau cuduri ureterale asociate se poate impune pozitionarea unei sonde jj pentru a avea acces la calcul. Daca este un calcul radioopac radiografia poate fi suficienta insa de regula preoperator se recomanda un exament conputer tomograf (care a inlocuit urografia) ce furnizeaza mai multe informatii legate de morfologia ureterului, existenta sau nu a altor calculi, functia renala, etc.

In speranta ca informatiile mele v-au fost de folos va doresc o zi buna!

Dr.Gheorghe Nita
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Ponderas Academic Hospital

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Noduli Suprarenalieni

Noduli Suprarenalieni I: Am 67 de ani, internat fiind pentru fisura anala si hemoroizi, dupa examenul colonoscopic neconcludent, am efectuat un examen CT abdomen [...]

Hidronefroza dreapta gradul 3-4

Hidronefroza dreapta gradul 3-4 I: In data de 2 decembrie am fost diagnosticata cu hidronefroza dreapta gradul 3-4 prin stenoza de jonctiune pieloureterala cu [...]

Hidronefroza gr 1-2

Hidronefroza gr 1-2 I: Buna ziua domnule doctor, Am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1 pe dreapta cu un an in urma, in urma [...]

Duplicitate Pieloureterala

Duplicitate Pieloureterala I: Buna ziua D-le Dr. va deranjez cu o întrebare. In urma unui Uro-RMN facut la fetita de 1 an a rezultat [...]

Microlitiaza Renala

Microlitiaza Renala I: Am 52 de ani si la rinichiul drept am un calcul de 10 mm, cu ani in urma avea 9 mm. [...]

2018-11-29T17:53:20+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top