Ureter Blocat

I:

Stimate Domnule Doctor,
In urma cu 9 ani am avut o serie de probleme cu un calcul renal blocat pe ureter. Am stat cu sonda cook, litotritii la Fundeni, pana la urma l-am eliminat natural dupa 3 luni de chinuri. De atunci nu am mai avut probleme.

Acum 2 zile am avut niste dureri crunte de rinichi, se pare ca o piatra s-a desprins si a iesit din rinichi. Am facut ecografie, piatra nu se vede nici in rinichi nici in vezica. Rinichiul are dilatatie II. Concluzia Doctorului e ca sigur e blocata pe ureter dar nu se vede la ecografie.

Intrebarile mele sunt:

1. Dupa cat timp de ureter blocat rinichiul e in pericol?
2. E normal sa nu mai simt nicio durere acum, la 2 zile dupa criza?
3. Daca dilatatia este de nivel II inseamna ca rinichiul nu e complet blocat?
4. Se poate face uretroscopie cu laser fara montaj de sonda cook in prealabil?
5. Urografia e obligatorie inainte de o astfel de interventie sau o radiografie simpa e suficienta?

Va multumesc
Cu stima

R:

Buna ziua
De cele mai multe ori un calcul migrat pe ureter nu poate fi vizualizat ecografic dar se poate aprecia repercursiunea calculului asupra rinichiului (hidronefroza sau dilatatia rinichiului).

De regula dupa 2-3 saptamani de la obstructie pot apare complicatii secundare (cel mai frecvent infectie iar pe termen lung afectarea functiei renale).

Dupa o perioada de timp de la colica initiala durerile se pot ameliora sau chiar dispare fie datorita faptului ca piatra isi modifica pozitia si nu mai realizeaza obstructie completa fie datorita obisnuintei rinichiului cu presiunea mare din interiorul lui (situatie periculoasa deoarece pacientul neavand dureri nu se mai prezinta la medic si dupa o perioada de timp se poate ajunge la alterarea ireversibila a functiei renale).

Gradul dilatatiei este dependent atat de cat de mult obstrueaza calculul lumenul ureteral cat si de perioada de timp scursa de la debutul colicii.

De cele mai multe ori fac ureteroscopia fara sa fie nevoie de pozitionarea prealabila a unei sonde jj – folosesc un ureteroscop foarte subtire (cat sonda jj – 7 ch la varf) si nu este necesara dilatatia ureterului prealabila.

Doar in situatii rare cu calcul voluminos impactat si stenoze sau cuduri ureterale asociate se poate impune pozitionarea unei sonde jj pentru a avea acces la calcul. Daca este un calcul radioopac radiografia poate fi suficienta insa de regula preoperator se recomanda un exament conputer tomograf (care a inlocuit urografia) ce furnizeaza mai multe informatii legate de morfologia ureterului, existenta sau nu a altor calculi, functia renala, etc.

In speranta ca informatiile mele v-au fost de folos va doresc o zi buna!

Dr. Gheorghe Niță
Medic primar urologie
Coordonator Departament Urologie
Spitalul Medicover – București

Afla care sunt tratamentele de ultima ora aici in tara.
Ia cea mai buna decizie pentru sanatatea ta!

Din aceasi categorie


Litiaza Renala

Litiaza Renala I: Sufar de litiaza renala de la virsta de 16 ani (acum am 35 de ani). Am inceput incet sa elimin cite [...]

Hidronefroza gr 1-2

Hidronefroza gr 1-2 I: Buna ziua domnule doctor, Am fost diagnosticata cu hidronefroza gr 1 pe dreapta cu un an in urma, in urma [...]

Rinichi in Potcoava

Rinichi in Potcoava I: Am rinichi in potcoava, operat in februarie 2016 de pielo-plastie pe partea stanga cu litiaza renala caliceala inferioara (2 calculi) [...]

Piatra la Rinichi

Piatra la Rinichi I: Am 25 de ani. In decembrie 2015 m-am operat de piatra la rinichi de 11 milimetrii in Anglia. Pentru protectia [...]

Chisturi Renale

Chisturi Renale I: Domnule doctor de cativa ani am niste chisturi la rinchiul stang. Le-am tot urmarit ecografic si cu CT native. Acum vreo [...]

2023-10-27T18:46:45+03:00

Alege platforma si distribuie articolul!

Go to Top